Publicerad: 2024-05-15

Logotyp

Driftanalytiker

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelningen Drift inom division System söker vi nu tre Driftanalytiker som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige. 

Vill du också arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? I rollen som Driftanalytiker får du möjlighet att kombinera långsiktigt utvecklingsarbete och avancerade tekniska analyser med kontrollrumsarbete. Driftavdelningen har ett tydligt uppdrag i att säkerställa elförsörjningen i Sverige, dygnet runt, året om. 

Om tjänsten
Tjänsten som Driftanalytiker innebär att du har en framträdande roll i driften av det svenska kraftsystemet där du arbetar i tre olika tidshorisonter. Du bidrar till att lösa framtida utmaningar vad gäller kraftsystemets stabilitet och överföringskapacitet. Du arbetar med analyser och planer för systemets överföringsförmåga. Slutligen arbetar du i kontrollrumsmiljö med övervakning och analyser av kraftsystemet i realtid. 

Som Driftanalytiker bidrar du till en säker och stabil elförsörjning och ser omedelbar nytta av ditt arbete.

Utöver detta finns möjlighet att engagera sig i något av våra utvecklingsprojekt i tätt samarbete med nordiska och europeiska arbetsgrupper. För att klara detta är en del av tjänsten kontinuerlig utbildning.

Enheten består av 16 medarbetare i olika åldrar och med olika bakgrund som gemensamt besitter teknisk kompetens, ett stort engagemang för Svenska kraftnäts viktiga uppdrag och vi har omsorg om varandra.Som Driftanalytiker har du en viktig roll i att analysera, planera och utveckla driften av det svenska kraftsystemet. I kärnuppdragen ligger att beräkna överföringskapaciteter med fokus på driftsäkerhet och att optimera den nytta som ges till elmarknaden. Arbetet sker genom kontrollrumsarbete, kraftsystemanalyser och utvecklingsarbete. Kontrollrummet bemannas dygnet runt men nattetid som sovande jour. Därmed behöver du vara på jobbet vartannat dygn under en vecka, vilket sker ungefär var sjätte vecka. Kompensation ges i form av tillägg för obekväm arbetstid samt lediga dagar.

Arbetsuppgifterna består till stor del av att:


• Utveckla och implementera framtida kapacitetsberäkningsmodeller, analysera nya lösningar och ta fram processer för Svenska kraftnäts operativa drift. Detta sker i samarbete med andra europeiska stamnätsoperatörer.
• Analysera förutsättningar för planerade arbeten i det svenska stamnätet.
• Analysera och fastställa aktuell överföringskapacitet i det svenska stamnätet en dag till någon vecka fram i tiden. Det sker med hjälp av exempelvis last-, produktions- och avbrottsplaner.
• Bemanna analysfunktionen i kontrollrummet och bland annat säkerställa att flödena i stamnätet är inom gräns med avseende på överlast, spänningsstabilitet och rotorvinkelstabilitet.

Om dig
Som Driftanalytiker arbetar du med avancerad problemlösning varav det krävs att du har en god problemlösande och analytisk förmåga. Då vi ibland arbetar under tidspress och det är viktigt att få fram och kommunicera tydliga resultat bör du vara mål och resultatorienterad. Arbetsuppgifterna kan variera, därav ser vi att du är självgående och flexibel, det vill säga inte rädd för att ta dig an ibland lite oklara arbetsuppgifter. Arbetet innebär internt och externt samarbete (Norden och övriga Europa), du bör därmed tycka om och vara bra på att samarbeta med andra.   

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vi söker dig som har en civilingenjörsexamen med inriktning mot elkraft/energisystem eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som Svenska kraftnät bedömer som likvärdig. Vidare har du grundläggande kunskaper inom elkraft och om kraftsystemanalys.
Din kommunikativa förmåga att kunna uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift är god.

Det är meriterande om du har kunskap och erfarenhet av en eller flera av följande områden:


• praktisk erfarenhet av kraftsystemanalys
• arbete i kontrollrum
• arbete i simuleringsverktyg
• arbete inom kraftproduktion
• kunskaper om elmarknaden

Bra att veta

• Tjänsten är placerad i Sundbyberg
• Sista ansökningsdag, 12 juni 2024, vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan.
• Tjänsten är en tillsvidareanställning med skift/beredskap

Kontakta gärna rekryterande chef Gustav Jonsson, tel. nr. 010-475 84 53, alternativt ansvarig rekryterare AnnSophie Brezén, tel. nr. 010-475 80 07. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Vårt erbjudande till dig
På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Vi har som mål att bli branschens attraktivaste arbetsgivare. För att nå vårt mål arbetar vi alla utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer. Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällskritisk organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision om att bli ledande för en säker och hållbar elförsörjning.

Övrig information
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan ett beslut om anställning fattas kommer en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) att genomföras i de fall befattningen innebär hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller deltagande i säkerhetskänslig verksamhet. Om anställningen avser befattning i säkerhetsklass kommer säkerhetsprövningen även att innefatta en registerkontroll och, i vissa fall, en särskild personutredning.
För anställning på Svenska kraftnät krävs svenskt medborgarskap. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras.

För mer information om säkerhetsprövning
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.
Lär känna Svenska kraftnät och hur det är att arbeta hos oss:

Lär känna oss på Svenska kraftnät
Ansök

Vill du att vi kopplar ihop dig med potentiella arbetsgivare?

Ansök nu

Rekommenderade jobb i Sundbyberg

Populära jobb i Sundbyberg