Publicerad: 2024-11-25

Logotyp

Doktorand i byggkonstruktion, plattform för broförvaltning

Adress

Luleå

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 2 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 500 anställda och har 17 900 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.
Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser (SBN) erbjuder unik och samlad forskningsexpertis inom bygg- och anläggningsteknik. Forskningsämnet byggkonstruktion söker nu en motiverad doktorand som vill bidra till vetenskap och teknik inom bedömningsproblem. I vår forskarutbildning strävar vi efter att du som doktorand inte bara ska utvecklas till en expert inom ämnet, utan också växa som individ.

Ämnesbeskrivning
Byggkonstruktion handlar om laster och deformationer, design, dimensionering, hållbarhet, bärförmåga, reparation och förstärkning av byggnader och anläggningskonstruktioner tillverkade av betong, stål, trä och andra material, antingen enskilt eller i kombination, under normala förhållanden samt i kallt klimat och vid brand.

Projektbeskrivning
Detta projekt fokuserar på att utveckla och implementera en plattform för broförvaltning som integrerar AI, Big-dataanalys och sensorövervakning för att förbättra effektiviteten och noggrannheten i brounderhåll och övervakningsprocesser. Med ett ökande behov av att säkerställa broinfrastrukturens motståndskraft och säkerhet syftar projektet till att använda datadrivna tekniker för att förutsäga strukturella hälsotrender, optimera underhållsscheman och minimera driftstörningar. Du som doktorand kommer att arbeta med att designa algoritmer och ramverk för insamling, bearbetning och analys av data i realtid och därmed stödja beslutsprocesser inom broförvaltning.

I samarbete med pågående övervakningsinsatser och befintlig datainfrastruktur kommer projektet att utforska integrationen av maskininlärningstekniker för att analysera historisk och aktuell data för prediktivt underhåll och automatiserad avvikelsedetektering. Detta projekt kommer att bidra betydligt till området broförvaltning genom att tillhandahålla skalbara, anpassningsbara och effektiva verktyg för infrastruktursäkerhet.

Arbetsuppgifter
En doktorandtjänst innebär både teoretiskt och praktiskt arbete. Doktoranden tränas i vetenskapligt arbete i form av publicering av vetenskapliga artiklar i tidskrifter och vid nationella och internationella konferenser. En doktorand läser även obligatoriska och frivilliga doktorandkurser. Dessutom kan du få möjlighet att prova på lärarrollen. Som forskare arbetar du som en neutral part i många sammanhang vilket ger en fantastisk möjlighet att lära sig att driva utmanande utvecklingsprojekt.

Kvalifikationer
Som doktorand förväntas du utföra både teoretiskt arbete och fältarbete inom dina forskningsstudier samt kommunicera dina resultat på nationella och internationella konferenser och i vetenskapliga tidskrifter. Du förväntas också gå igenom de obligatoriska doktorandkurserna. Det mesta av arbetstiden ägnas åt dina egna forskningsstudier. Dessutom kan du ha möjlighet att pröva lärarrollen i kurserna gruvteknik och gruvdesign och planering.

Kraven för denna befattning:
- Har en MSc i byggnadsteknik eller datavetenskap eller motsvarande utbildningsbakgrund inom relevanta ämnen

- Har erfarenhet av stordataanalys

- Har erfarenhet av lågnivåprogrammeringsspråk

- Har erfarenhet av att skriva vetenskapliga publikationer

- Har god kommunikationsförmåga på engelska och svenska, både muntligt och skriftligt.

- Har förmåga att använda följande programvara: MS Office, Matlab, Graphing software.

För ytterligare information om specifik doktorandutbildning se, * Studieplaner för forskarutbildning inom teknisk fakultet

Information
Anställning som doktorand är tidsbegränsad på 4 år, undervisning och annan institutionstjänstgöring kan tillkomma upp till 20 % av heltid. Placeringsort Luleå med start enligt överenskommelse.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta:
Chao Wang, Biträdande, Universitetslektor, 0920-49 2944 chao.wang@ltu.se,
Jaime Gonzalez-Libreros, Biträdande Universitetslektor, 0920-49 2970 jaime.gonzalez@ltu.se

Facklig företrädare:
SACO-S Diana Chroneer, 0920-49 2037 diana.chroneer@ltu.se
OFR-S Lars Frisk, 0920-49 1792 lars.frisk@ltu.se

Ansökan
Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning och kopior av verifierade examensbevis. Var vänlig och märk din ansökan med referensnumret nedan. Både ansökan och examensbevis ska vara skrivna på svenska eller engelska.

Sista ansökningsdag: 16 december 2024
Referensnummer: 4602–2024
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Luleå

Populära jobb i Luleå