Publicerad: 2024-09-16

Logotyp

Doktorand - Fag-bakterie interaktioner och deras evolution i sjöekosystem

Adress

Uppsala

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Institutionen för vatten och miljö
Institutionen för vatten och miljö är ett kompetenscentrum för tillämpad miljöforskning med ett nationellt ansvar för övervakning av miljötillståndet i svenska sjöar och vattendrag med avseende på vattenkemi, miljöförorening och akvatisk biota. Forskningen vid institutionen fokuserar på geokemiska och hydrologiska processer, akvatisk ekologi och biodiversitet, mikrobiell ekologi samt miljökemi och akvatisk ekotoxikologi. Institutionen har ungefär 150 anställda varav ca hälften utgörs av forskare/doktorander och den andra hälften av teknisk och administrativ personal.

Mer information om institutionen: www.slu.se/vatten-miljo

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Doktorand i biologi med inriktning ekologi: Fag-bakterie interaktioner och deras evolution i sjöekosystem
Innehållsbeskrivning:
Vi vet väldigt lite om bakteriofagers dynamik och hur vanligt det är att bakterier infekterats med flera fager samtidigt i naturliga ekosystem. En konsekvens av detta är att vi inte vet hur detta påverkar fagernas evolution. I ERC-projektet MULTIPHAGE kommer doktoranden få en unik möjlighet att utveckla nya sätt att studera de grundläggande mekanismer som styr fagers evolutionära dynamik. Detta innebär också att utveckla en djupare förståelse för bakteriofagers dynamik  i sjöar. För att lära dig mer om vår forskning kan du söka dig till vår webbsida https://www.bionomics-mmlab.com/

Tjänsten som doktorand innebär såväl laborativt som bioinformatiskt arbete och analys av stora multi-omics dataset. Projektet kommer att innefatta metagenomik, enkelcellsgenomik,  och metatranskriptomik för analys av interaktioner mellan bakterier och virus, men även fältarbete som innefattar provtagning av sjöar, provberedning, kontrollerade experiment i laboratoriemiljö samt användandet av en rad analytiska metoder, biostatistik och kommunikation av forskningsresultat i tal och skrift.

Kvalifikationer:
Krav:


• Mastersexamen (eller motsvarande) med specialisering inom mikrobiologi, mikrobiell ekologi, molekylärbiologi, bioinformatik eller närliggande område.
• Ett stort intresse för mikrobiell ekologi och mikrobiella interaktioner.
• Analytisk förmåga och förmåga att kommunicera professionellt på engelska.

Meriterande:


• Personlig lämplighet för arbetsuppgifterna, god samarbetsförmåga men även förmåga att arbeta självständigt och i grupp. Ett flexibelt synsätt och problemlösande förmåga kommer att beaktas vid utvärdering av sökande.
• Dokumenterad erfarenhet av dataanalys och programmering (Unix, Python, R)
• Erfarenhet av att isolera och odla olika typer av mikroorganismer
• Molekylärbiologiskt analysarbete
• Erfarenhet av vetenskaplig publicering

Placering:           
Uppsala

Försörjningsform:
Anställning som doktorand (4 års utbildning)

Tillträde:
2024-12-01

Ansökan
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2024-09-30.

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.

Urval bland de behöriga sökande baseras på:


• Ett personligt brev med en kortfattad beskrivning av utbildnings- och forskningsbakgrund samt motivering till varför man söker just denna tjänst med ovan beskrivet projekt.
• En meritförteckning/curriculum vitae som inkluderar utbildning, forskningsprofil, meriter, tidigare/nuvarande anställningar och annan relevant information.
• En elektronisk kopia av examensarbetet och en publikationslista med rapporter, artiklar, populärvetenskapliga skrifter eller annat skrivet material.
• Kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola
• Två personliga referenser
• Kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida: https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/krav-pa-engelskakunskaper/

Ansökningshandlingarna ska inges på engelska. Personliga intervjuer kommer att vara en viktig del i rekryteringsprocessen.

Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.

Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/


Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.
Ansök

Vill du att vi kopplar ihop dig med potentiella arbetsgivare?

Ansök nu

Rekommenderade jobb i Uppsala

Populära jobb i Uppsala