Publicerad: 2024-09-18

Logotyp

Postdoktor i hållbarhetsforskning

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

vid Stockholms Resilienscentrum. Sista ansökningsdag: 2024-10-13.

Stockholms Resilienscentrum (SRC) utforskar hur människor och natur kan leva och utvecklas inom planetens gränser. Centret är ett samarbete mellan Stockholms universitet och Beijer-institutet för ekologisk ekonomi vid Kungliga Vetenskapsakademien. Vi samlar människor från hela världen för att forska, studera och samarbeta, för en levande och resilient biosfär som möjliggör välbefinnande för alla.

Mer information om oss finns på: Stockholms Resilienscentrum.

Projektbeskrivning
Denna anställning erbjuder en möjlighet att engagera sig i platsbaserad forskning med global inverkan. Du ingår i ett dynamiskt och tvärvetenskapligt team som arbetar i samarbete med Stanford Universitys Natural Capital Project (NatCap) på ett banbrytande forskningsinitiativ finansierat av Marianne och Marcus Wallenberg Foundation. Ditt arbete kommer bidra till utvecklingen och anpassningen av ramverket för brutto ekosystemprodukt (GEP), som ursprungligen implementerades i Kina, till de distinkta social-ekologiska sammanhangen i Sverige.

Arbetsuppgifter
Ditt primära ansvar blir att uppskatta värdet av ekosystemtjänster på nationell och regional nivå inom Sverige, på ett sätt som informerar och stöttar beslutsfattare. Du kommer arbeta i ett internationellt team för att utveckla och anpassa Brutto ekosystemprodukt (GEP) ramverk till Sveriges unika social-ekologiska kontext. Detta involverar att utforska tillgänglig ekosystemtjänstdata över flera skalor, använda bedömningsmodeller och tillämpa värderingsmetoder.

GEP-ramverket utvecklades och implementerades först i Kina, där det mäter det sammanlagda monetära värdet av ekosystemvaror och -tjänster. Policyer baserade på GEP har använts i Kina för initiativ som betalning för ekosystemtjänster och markanvändningsplanering. På senare tid har GEP fått intresse från forskare och beslutsfattare i länder i Asien, Latinamerika och Europa. Detta projekt syftar till att anpassa dessa globala upplevelser för Sverige. För mer om GEP se: https://doi.org/10.1007/s13280-023-01948-8.

I din roll kommer du samarbeta med ett tvärvetenskapligt team från SRC och Stanfords Natural Capital Project för att integrera ekosystemtjänster i GEP-ramverket, med specifikt fokus på Sverige. Du kommer att använda etablerade forskningsverktyg, såsom InVEST-modelleringsramverket och GEP-metoder, tillsammans med ekosystemtjänstdata som samlats in från Sverige. Forskningen kommer att bedöma GEP både i nationell skala och inom specifika fallstudieregioner, inklusive Storstockholmsområdet.

Anställningen kommer utgå från SRC med besök till Stanfords Natural Capital Project. Du kommer arbeta under ledning av Prof. Garry D. Peterson (SRC), Dr. Megan Meacham (SRC), och Dr. Tong Wu (Stanford), som har lång erfarenhet av ekosystemtjänster i Sverige och GEP i Kina.

Behörighetskrav
Med postdoktor avses en arbetstagare som anställs i huvudsak för forskning och som har avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen.

Bedömningsgrunder
Examen ska vara avlagd senast då anställningsbeslutet fattas, dock högst tre år före sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl, kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Vi söker en kandidat med följande kvalifikationer:


• Erfarenhet av att arbeta med empiriska analyser av social-ekologiska system. Erfarenhet av ekosystemtjänstbedömning och värdering är meriterande.
• Färdigheter i geoberäkning och programmeringskompetens i ett vetenskapligt programmeringsspråk som R, Julia eller Python. Visad erfarenhet av datakurering och hantering.
• Tidigare erfarenhet av att använda InVEST-modeller är meriterande.
• Kännedom om svensk och europeisk miljödata och miljöredovisning är meriterande.
• Vilja att arbeta som en del av ett transdisciplinärt team, och bevis på tidigare arbete med forskare från olika discipliner.
• Förmåga att kommunicera forskningsidéer och resultat och intresse av att engagera sig med intressenter utanför det akademiska samhället.
• Utmärkta kunskaper i engelska i tal och skrift. Svenska är inget krav, men en merit.

Vi söker en forskare med förmåga att arbeta i en internationell miljö med högt tempo.

Vi söker en forskare som är ansvarsfull, lyhörd och en effektiv teammedlem.

Anställningsvillkor
Anställningen avser heltid och gäller tills vidare, dock minst två år och högst tre år, med möjlighet till förlängning om det finns särskilda skäl. Tillträde enligt överenskommelse.

Stockholms universitet strävar efter att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Kontakt
Upplysningar om anställningen lämnas av Professor Garry D. Peterson, tfn 08-674 7742, garry.petersson@su.se.

Fackliga företrädare
Ingrid Lander (Saco-S), tfn 0708-16 26 64, saco@saco.su.se, Alejandra Pizarro Carrasco (Fackförbundet ST/OFR), tfn 08-16 34 89, alejandra@st.su.se, samt seko@seko.su.se (SEKO).

Ansökan
Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

När du ansöker ber vi dig att fylla i följande uppgifter


• dina kontakt- och personuppgifter
• din högsta examen
• dina språkkunskaper
• kontaktinformation för 2–3 referenspersoner

samt bifoga följande dokument


• personligt brev, där du adresserar:

• Varför du är intresserad av att arbeta med detta projekt
• Vilka vetenskapliga, tekniska och personliga färdigheter du tillför projektet
• Föreslå metoder som du tror skulle vara användbara för att utvärdera GEP i Sverige


• CV – examina och övriga utbildningar, arbetslivserfarenhet och publikationsförteckning
• kopia av bevis på doktorsexamen
• egna publikationer som du önskar åberopa (max 3 filer)

Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning.

Välkommen med din ansökan!

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.
Ansök

Vill du att vi kopplar ihop dig med potentiella arbetsgivare?

Ansök nu

Rekommenderade jobb i Stockholm

Populära jobb i Stockholm