Publicerad: 2024-10-07

Logotyp

Postdoktor i datalingvistik med inriktning mot multimodala språkmodeller

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV) vid Humanistiska fakulteten har omkring 100 anställda och en undervisningsvolym som omfattar cirka 350 helårsstudenter. Här pågår många stora nationella och internationella forskningsprojekt. Vi utbildar filosofer, logiker, lingvister, språkteknologer, vetenskapsteoretiker, filosofihistoriker, filologer och lärare i filosofi. Institutionen bedriver även forskarutbildning och utvecklingsarbete inom dessa områden.

The Centre for Linguistic Theory and Studies in Probability (CLASP) vid FLoV finansieras av ett tolvårigt anslag från Vetenskapsrådet (2015-2027). CLASP ägnar sig åt forskning och avancerad utbildning i tillämpning av probabilistisk modellering och maskininlärningsmetoder på centrala frågor inom lingvistisk och kognitionsvetenskaplig teoribildning. CLASP ägnar sig också åt frågeställningar inom dialog och språklig interaktion.

Ämne 
Datalingvistik

 

Ämnesbeskrivning 
Den anställda kommer att genomföra sin forskning vid CLASP inom ett projekt som fokuserar på stora multimodala språkmodeller och kontextuell förståelse av kombinerad text och bild.

Debatten om huruvida grammatikalitet är binär eller gradvis har länge varit ett ämne inom lingvistik och psykologi. Experiment med klassisk maskininlärning, där både binära och gradvisa skalor används, tyder på att talare tenderar att uppfatta grammatikalitet som en gradvis egenskap. Ytterligare stöd kommer från bildklassificeringsuppgifter. Projektets huvudsyfte är att undersöka möjligheten för transformer-modeller att korrekt återge påverkan av visuell kontext på mänskliga välformadhetsbedömningar angående språkliga meningar.

 

Arbetsuppgifter 
Den som anställs kommer främst att arbeta med:


• Använda s.k. LLMs (Large Language Models) för att förutsäga acceptabiliteten för meningar på engelska och andra språk
• Implementera crowdsourcing-experiment för att samla in data om mänskliga acceptabilitetsbedömningar för meningar i olika visuella och språkliga sammanhang
• Hjälpa till med statistisk analys av förutsägningar från transformer-modeller och mänskliga bedömningar

Forskargruppens gemensamma språk är engelska. Högst 20% av anställning kan innefatta arbetsuppgifter annat än forskning, som t.ex. undervisning, handledning av doktorander och pedagogiskt utvecklingsarbete.

Arbetet ska utföras på plats vid Göteborgs universitet. Postdoktorn förväntas delta aktivt i forskningsgruppen och ämnets workshops, seminarier och konferenser.

 

Behörighet 
Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, konstnärlig doktorsexamen eller som har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Doktorsexamens ämnesområde bör ha relevant anknytning till ämnesbeskrivningen ovan. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

 

Bedömningsgrunder 
Vetenskaplig skicklighet är det viktigaste bedömningskriteriet, och särskild uppmärksamhet kommer att ges till sökandens doktorsavhandling och andra publikationer. Dokumenterade goda interpersonella färdigheter, goda färdigheter i att planera och organisera forskning, samt goda färdigheter i att kommunicera forskningsresultat är också en betydande bedömningsgrund.

Kandidater bör ha erfarenhet av djupinlärning och neurala nätverk samt vara bekanta med aktuella frågor inom språkteknologi. Intresse för de kognitiva processer/modeller som är involverade i mänsklig språkbehandling är en viktig del för tjänsten, samt erfarenhet av psykolingvistiska metoder med fokus på att designa och genomföra bild- och språkbehandlingsstudier.

Rekryteringsprocessen kan inkludera intervjuer (eventuellt via videolänk) och kontakt med referenser.

 

Anställning 
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 2 år med möjlighet till ett tredje år
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborg
Tillträde: Enligt överenskommelse

 

Kontaktuppgifter för anställningen 
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta Sharid Loáiciga, biträdande universitetslektor, +46(0) 31-786 59 42, sharid.loaiciga@gu.se, eller Shalom Lappin, forskare, shalom.lappin@gu.se.

Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta Jennifer Stråle, personalhandläggare, jennifer.strale@gu.se

 

Fackliga organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

 

Ansökan 
För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav samt för att söka anställningen se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

  

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-01-16

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Göteborg

Populära jobb i Göteborg