Publicerad: 2024-10-21

Logotyp

Utredare generalist inom systemteknik

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Vill du arbeta med reaktorsäkerhet och bidra till att utveckla myndighetens kunskap att hantera aktuella säkerhetsfrågor? Vi söker dig som har kunskap om kärnkraftsreaktorer och är van att utreda tekniska frågeställningar avseende kärnkraft. Var med och bidra till ett strålsäkert samhälle!


Läs mer om vår verksamhet här www.stralsakerhetsmyndigheten.se

Vi söker utredare inom systemteknik till enheten Systemteknik på avdelningen Normering och Kunskapsutveckling. Tillsammans med andra specialister kommer du ansvara för kunskapsutveckling och myndighetens inriktning samt ställningstagande inom området systemteknik.

Avdelningen för Normering och Kunskapsutveckling ansvarar för att utveckla kunskap inom områden som kärnteknik och strålskydd (med undantag för strålskydd vid radiologiska nödsituationer) och att inom dessa områden ta fram underlag för utveckling av lagstiftning, policyer, strategier och andra styrmedel såväl nationellt, inom EU som internationellt. I detta ansvar ingår att utifrån lärdomar från tillämpningen, ta initiativ till och samordna myndighetens arbete med regelutveckling. Avdelningen ska också vara ett kunskapsstöd till övriga myndigheten inom områdena.  Avdelningen ansvarar också för att myndighetens föreskrifter, allmänna råd och vägledningar utvecklas och är uppdaterade.

På enheten Systemteknik ansvarar vi för att utveckla kunskap och ta fram underlag till myndighetens ställningstaganden vid utveckling av lagstiftning, policyer, strategier och andra styrmedel inom enhetens ansvarsområden. Enheten ansvarar även för internationellt arbete inom sina ansvarsområden, inklusive utveckling av internationell normering. Medarbetarna på enheten fungerar också som ett kompetensstöd, inom sina ansvarsområden, gentemot myndighetens övriga verksamhet.

Dina huvudsakliga ansvarsområden kommer bestå av:


• kärnkraftsreaktorers samt övriga kärntekniska och andra anläggningars konstruktionsprinciper på anläggnings- och funktionsnivå
• probabilistiska säkerhetsanalyser (PSA) och underlag till riskinformerat beslutsfattande
• kärnkraftsreaktorers och övriga kärntekniska anläggningars analyser med avseende på inre och yttre händelser
• uppföljning och utvärdering av relevanta utländska strålsäkerhetshändelser vid kärnkraftverk och internationell rapportering av relevanta svenska strålsäkerhetshändelser.

Vi erbjuder dig ett arbete där du kommer att utreda tekniska frågeställningar avseende ny och befintlig kärnkraft, följa utveckling inom systemteknik och anläggningssäkerhet såväl nationellt som internationellt. Du får möjlighet att initiera och följa upp forskningsprojekt och myndighetsstödjande projekt samt bidra till att ta fram konstruktionskrav för ny kärnkraft. Du utvecklas i en kunskapsintensiv miljö i samarbete med engagerade kollegor med djup kompetens inom olika sakområden och du ges goda möjligheter att påverka inriktningen på arbetet.

 Vi söker dig som har


• civilingenjörsexamen eller annan utbildning som myndigheten bedömer relevant för tjänsten
• god kunskap om kärnkraftsreaktorer inklusive barriärer, uppbyggnad av djupförvar, säkerhetsfunktioner SAR m m
• erfarenhet av säkerhetsanalyser och/eller konstruktionsarbete inom kärnkraftsreaktorer
• erfarenhet av utrednings- eller granskningsarbete
• erfarenhet av att dokumentera och förmedla resultat
• god förmåga att kommunicera i tal och skrift på svenska samt engelska.

Det är meriterande om du har god processkännedom för kärnkraftsreaktorer samt erfarenhet av något eller flera av följande områden:


• processystem
• styr- och kontrollutrustning (I&C)
• utformning av kärnkraftverkens elkraftssystem
• probabilistiska säkerhetsanalyser (PSA)
• yttre händelser och utvärdering av förläggningsplats
• säkerhetsprinciper och säkerhetsfilosofi inom kärnkraftsområdet eller inom annan verksamhet med höga säkerhetskrav
• drift vid kärnkraftsreaktorer
• att delta i internationellt arbete
• forskningsrelaterade arbetsuppgifter
• att samordna eller leda arbete.

Personliga egenskaper
För att fungera bra i rollen behöver du ha förmågan att se saker i ett helhetsperspektiv. Eftersom du kommer att ha såväl interna som externa kontakter behöver du ha en god samarbetsförmåga. Du behöver vara självgående och kunna ta ansvar för att driva arbetet framåt samt kunna dra relevanta slutsatser ur tillgänglig information. Du har god förmåga att dokumentera och förmedla resultat av genomfört arbete på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Slutligen behöver du ha hög integritet.

Vi förutsätter att du har en hög säkerhetsmedvetenhet och att du kan arbeta enligt, såväl Vår värdegrund - Strålsäkerhetsmyndigheten (stralsakerhetsmyndigheten.se) som den Statliga värdegrunden (forvaltningskultur.se)

Vi erbjuder dig
Förtroende och utrymme att använda och utveckla din spetskompetens i komplexa frågor med långsiktig betydelse för människor, samhälle och miljö. Vi har ett stort internationellt nätverk och samarbetar med bland annat IAEA och OECD/NEA.

Bra att veta
Anställningen är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Vi tillämpar sex månaders provanställning. Placeringsort är Göteborg, Katrineholm eller Solna och resor i tjänsten kan förekomma.

Vi försöker underlätta för våra medarbetare med lång resväg till sin huvudarbetsplats. Av den anledningen kan du som medarbetare enligt ök med närmaste chef få tillgodoräkna dig viss tid under pendling som arbetstid.

Vissa av våra arbetsuppgifter är placerade i säkerhetsklass, vilket innebär att en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) kan komma att genomföras före beslut om anställning. För en del av våra arbetsuppgifter i säkerhetsklass krävs även svenskt medborgarskap.

Kontakt och ansökan
Vill du veta mer om tjänsten eller rekryteringsprocessen? Kontakta enhetschef Joseph Öberg Shaya, 08-799 43 01, Annika Kjerrman, HR, 08-799 43 75 eller Ann Charlotte Odengran, HR, 08-799 40 91.
Fackliga företrädare är Mathias Häggblom, Saco-S, 08-799 44 85, och Michael Wallin, ST, 08-799 42 87.

Välkommen med din ansökan via vår hemsida senast den 11 november 2024.

---------------------------------------------------------------------------

Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning. Våra cirka 300 medarbetare har djupa och breda kunskaper inom strålskydd och kärnsäkerhet. Myndigheten har kontor i Solna, Katrineholm och Göteborg. 
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Katrineholm

Populära jobb i Katrineholm