Publicerad: 2024-10-28
Postdoktor, strukturer hos plantbaserade livsmedel
Institutionen för molekylära vetenskaper
SLU söker en mycket motiverad forskare för en två års post-dok i mikrostrukturer hos växtbaserads livsmedel. Arbetet kommer att genomföras vid Institutionen för molekylära vetenskaper, SLU. Detta kommer att ske dels genom ett samarbete med det tvärvetenskapliga forskningscentret PAN Sweden, https://www.oru.se/strategiska-satsningar/mat-och-halsa/pan-sweden/,med målsättning att klargöra samband mellan bearbetning, matens mikrostruktur, biotillgänglighet, matsmältning och fermentering, på hälsa, och dels inom ett EU-projekt HealthFerm, https://www.healthferm.eu/
Om jobbet
Forskningen kommer att fokusera på samband mellan mikrostruktur och textur, hur detta byggs upp under process och bryts ned under konsumtion (in vitro metod INFOGEST). Modellsystemens struktur och önskade sammansättning inklusive antinutritionella ämnen kommer att utvärderas. Det kommer att innebära både meze/mikro nivå med hjälp av konfokal eller ljusmikroskop och ultrafin-struktur nivå med hjälp av ”atomic force microscope” (AFM) och svepelektronmikroskop (SEM). Målet är att utveckla nya tekniker för mikroskopi i livsmedelsapplikationer såväl som för att utvärdera effekten av olika bearbetningsmetoder på strukturen. Det är också viktigt att kunna utvärdera hur strukturen bryts ner av enzymer. Vidare kommer det att finnas möjlighet att studera effekten av att blanda in sidoflöden från proteinextraktionen, dvs stärkelse och fiber, på produktegenskaper såsom struktur och textur.
Kandidaten förväntas kunna undervisa och handleda studentprojekt inom mikrostruktur och egenskaper.
Din bakgrund
Den sökande bör ha en gedigen bakgrund inom struktur karakterisering av material, företrädesvis livsmedel (eller protein). Dessutom är kunskaper inom mekanisk och reologisk karakterisering meriterande. Dessutom är kunskap om livsmedelsteknik (gelbildning, extrudering, emulgering, 3-D Printing, fermentering etc) önskvärd, samt in vitro metoder. Kunskap om de strukturella egenskaperna hos livsmedel och tekniker för att studera sådana är centralt för anställningen. Erfarenhet av mikroskopi (ljus, konfokal, elektron) och reologi är meriterande. Det är meriterande att ha kunskap inom human nutrition och fysiologi.
Personliga egenskaper som ansvarskänsla och förmåga att självständigt utföra uppgifter som en del av ett forskarteam kommer att värderas. Värdefulla erfarenheter och färdigheter inkluderar experimentellt laboratoriearbete, vetenskaplig skrivförmåga och förmåga att arbeta i tvärvetenskapliga projekt. Tidigare erfarenheter av livsmedelsindustrin är meriterande. Välskriven och talad engelska fordras.
Kompetens
Doktorsexamen i fysikalisk kemi, kolloid kemi, mjuka material, biofysik, livsmedelsvetenskap, eller närliggande område. Beprövade färdigheter i både muntlig och skriftlig vetenskaplig engelska krävs. Erfarenheter av handledning av studenter är en merit. Eftersom postdoktorala anställningar är karriärutvecklande tjänster för yngre forskare söker vi främst kandidater som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år.
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba vid SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/
Placering:
Uppsala
Anställningsform:
Tidsbegränsad anställning 24 månader.
Omfattning:
100%
Tillträde:
Enligt överenskommelse.
Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2024-11-18.
Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.
SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.
SLU söker en mycket motiverad forskare för en två års post-dok i mikrostrukturer hos växtbaserads livsmedel. Arbetet kommer att genomföras vid Institutionen för molekylära vetenskaper, SLU. Detta kommer att ske dels genom ett samarbete med det tvärvetenskapliga forskningscentret PAN Sweden, https://www.oru.se/strategiska-satsningar/mat-och-halsa/pan-sweden/,med målsättning att klargöra samband mellan bearbetning, matens mikrostruktur, biotillgänglighet, matsmältning och fermentering, på hälsa, och dels inom ett EU-projekt HealthFerm, https://www.healthferm.eu/
Om jobbet
Forskningen kommer att fokusera på samband mellan mikrostruktur och textur, hur detta byggs upp under process och bryts ned under konsumtion (in vitro metod INFOGEST). Modellsystemens struktur och önskade sammansättning inklusive antinutritionella ämnen kommer att utvärderas. Det kommer att innebära både meze/mikro nivå med hjälp av konfokal eller ljusmikroskop och ultrafin-struktur nivå med hjälp av ”atomic force microscope” (AFM) och svepelektronmikroskop (SEM). Målet är att utveckla nya tekniker för mikroskopi i livsmedelsapplikationer såväl som för att utvärdera effekten av olika bearbetningsmetoder på strukturen. Det är också viktigt att kunna utvärdera hur strukturen bryts ner av enzymer. Vidare kommer det att finnas möjlighet att studera effekten av att blanda in sidoflöden från proteinextraktionen, dvs stärkelse och fiber, på produktegenskaper såsom struktur och textur.
Kandidaten förväntas kunna undervisa och handleda studentprojekt inom mikrostruktur och egenskaper.
Din bakgrund
Den sökande bör ha en gedigen bakgrund inom struktur karakterisering av material, företrädesvis livsmedel (eller protein). Dessutom är kunskaper inom mekanisk och reologisk karakterisering meriterande. Dessutom är kunskap om livsmedelsteknik (gelbildning, extrudering, emulgering, 3-D Printing, fermentering etc) önskvärd, samt in vitro metoder. Kunskap om de strukturella egenskaperna hos livsmedel och tekniker för att studera sådana är centralt för anställningen. Erfarenhet av mikroskopi (ljus, konfokal, elektron) och reologi är meriterande. Det är meriterande att ha kunskap inom human nutrition och fysiologi.
Personliga egenskaper som ansvarskänsla och förmåga att självständigt utföra uppgifter som en del av ett forskarteam kommer att värderas. Värdefulla erfarenheter och färdigheter inkluderar experimentellt laboratoriearbete, vetenskaplig skrivförmåga och förmåga att arbeta i tvärvetenskapliga projekt. Tidigare erfarenheter av livsmedelsindustrin är meriterande. Välskriven och talad engelska fordras.
Kompetens
Doktorsexamen i fysikalisk kemi, kolloid kemi, mjuka material, biofysik, livsmedelsvetenskap, eller närliggande område. Beprövade färdigheter i både muntlig och skriftlig vetenskaplig engelska krävs. Erfarenheter av handledning av studenter är en merit. Eftersom postdoktorala anställningar är karriärutvecklande tjänster för yngre forskare söker vi främst kandidater som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år.
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba vid SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/
Placering:
Uppsala
Anställningsform:
Tidsbegränsad anställning 24 månader.
Omfattning:
100%
Tillträde:
Enligt överenskommelse.
Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2024-11-18.
Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.
SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.