Publicerad: 2024-10-29

Logotyp

Inspektör inom anläggningsstrålskydd

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Vill du använda din kompetens till att bidra till ett strålsäkert samhälle?

Har du erfarenhet av kärnteknisk verksamhet och tycker att strålskyddsfrågor är spännande? Vi söker en inspektör inom anläggningsstrålskydd vid kärnteknisk verksamhet. Är du vår blivande kollega?

Samhällsviktiga arbetsuppgifter

Tjänsten innebär att medverka vid, leda och planera tillsyn samt vidareutveckla tillsynsverksamheten och de riskvärderingar som ligger till grund för våra planer. Tillsyn genomförs på plats hos verksamhetsutövarna men också som granskningar av dokumentation hemma på kontoren. Du kommer även göra sammanställningar och värderingar av genomförda insatser för att utveckla strålsäkerheten och tillsynen.

Det huvudsakliga uppdraget är tillsyn av anläggningsstrålskydd inom kärnteknisk verksamhet. Det handlar drift och avvckling av kärnkraftverk och övriga kärntekniska anläggningar. Tillsynen innefattar både strategiskt och operativt strålskydd.

Tjänstens inriktning kan till viss del påverkas av din kompetens och dina intressen. Rollen innebär ett nära samarbete inom enheten och med andra enheter på avdelningen. Det är viktigt att du kan skapa förtroende för myndighetens verksamhet hos externa parter och därmed påverka deras beteende så att strålsäkerheten förbättras. I tjänsten ingår initialt utbildningar inom tillsynsområdet och det finns löpande möjlighet till kompetenshöjande insatser inom det egna området. 

Kvalifikationer

Vi söker dig som har


• Universitet- eller högskoleexamen med inriktning fysik, strålningsfysik, teknik, kemi, biologi eller annan relevant inriktning som bedöms likvärdig alternativt motsvarande arbetslivserfarenhet
• Aktuell erfarenhet av arbete med strålskydd eller radioaktiva ämnen alternativt arbete kopplat till olika exponeringssituationer med joniserande strålning
• God kunskap om strålskydd
• Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
• God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska
• B-körkort

Det är meriterande om du har erfarenhet av


• Kärnteknisk verksamhet och kännedom om föreskrifter inom området
• Långsiktig dosreduktion för arbetstagare
• Inspektionsarbete, internrevision eller andra liknande uppgifter
• Att ha arbetat som arbetsledare eller arbete i projekt

Personliga egenskaper


För att lyckas i rollen som inspektör behöver du ha en god samarbetsförmåga då vi alltid arbetar i team i tillsynen. Som person behöver du vara initiativtagande med en förmåga att leda dig själv och ta ansvar för ditt arbete. Du behöver också ha förmågan att strukturera angreppsätt och driva ditt arbete framåt. Att vara inspektör innebär att ta in mycket och ofta komplex information vilket innebär att du behöver kunna göra korrekta avvägningar och visa omdöme vid bedömningar. Det är även viktigt att du kan lyssna och förmedla ett budskap som förstås av motparten.

Vi förutsätter att du har en hög säkerhetsmedvetenhet och att du kan arbeta enligt, såväl Vår värdegrund - Strålsäkerhetsmyndigheten (stralsakerhetsmyndigheten.se) som den Statliga värdegrunden (forvaltningskultur.se)

Vi erbjuder dig

Som medarbetare på Strålsäkerhetsmyndigheten har du ett viktigt samhällsuppdrag! Tillsammans arbetar vi för ett strålsäkert samhälle. Här kan du läsa om vad vi erbjuder: Läs mer om våra villkor och förmåner

Anställningsvillkor

Anställningen är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Vi tillämpar normalt sett sex månaders provanställning. 

Befattningen är säkerhetsklassad, vilket innebär säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585), vilken genomförs innan beslut om anställning fattas. Svenskt medborgarskap kan komma att krävas för tjänsten.

Du kan komma att ingå i myndighetens krisorganisation och kan även komma att krigsplaceras vid myndigheten. Krisorganisationen utför strålskyddsbedömningar och kärntekniska analyser och samverkar med andra berörda aktörer för att hantera radiologiska nödsituationer, inklusive situationer vid höjd beredskap. Inom ramarna för krisorganisationen kommer du att ingå i den insatsberedskap som myndigheten upprätthåller för att stötta andra aktörer i samhället med strålningsmätningar. 

Tjänstbarhetsintyg för arbete med joniserande strålning krävs för tjänsten. Hänsyn kommer tas till eventuella jävsregler och karenstider.

Kontakt och ansökan

Vill du veta mer om tjänsten? Kontakta enhetschef Charlotte Lager, 08-799 44 91. Om du har frågor om rekryteringsprocessen kontakta HR-handläggare Malin Ringblom, 08-799 41 89.

Fackliga företrädare är Mathias Häggblom, Saco-S, 08-799 44 85, och Michael Wallin, ST, 08-799 42 87.

Vi undanber oss erbjudanden om annonsering och rekryteringshjälp i samband med denna rekrytering.

Placeringsort: Du som söker tjänsten kan välja mellan att vara placerad i Solna eller i Katrineholm eller Göteborg. Du uppger önskad placeringsort i samband med din ansökan. Resor mellan och resor i tjänsten förekommer. 

Ansökan sker genom att du bifogar CV och svarar på urvalsfrågor. För att kunna göra en rättvis och likvärdig bedömning av dig som sökande ber vi dig därför att svara på urvalsfrågorna. Du behöver inte bifoga personligt brev. Din ansökan blir en allmän handling när du söker tjänster hos oss. Delge inte några känsliga uppgifter i din ansökan men ange någon form av kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig om du är aktuell för tjänsten.

Arbetsprov kan komma att tillämpas.

Välkommen med din ansökan via vår hemsida senast den 19 november 2024

---------------------------------------------------------------------------

Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning. Våra cirka 340 medarbetare har djupa och breda kunskaper inom strålskydd och kärnsäkerhet. Myndigheten har kontor i Solna, Katrineholm och Göteborg. 

Enheten Patienter och arbetstagare ansvarar för tillsyn gällande skydd av patienter och arbetstagare vid verksamheter med strålning samt hantering av rapporterade strålskyddshändelser. Enhetens huvudsakliga ansvarsområden inkluderar strålskydd inom bland annat kärnteknisk verksamhet, acceleratorverksamhet, industriell radiografering, industri, forskningsverksamhet, veterinärmedicin samt sjukvård och tandvård.

Enheten består för närvarande av en enhetschef och 14 medarbetare.

Läs mer om vår verksamhet här www.stralsakerhetsmyndigheten.se
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Göteborg

Populära jobb i Göteborg