Publicerad: 2024-10-31

Logotyp

Doktorand i havsbaserade förnybara energisystem

Adress

Uppsala

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Doktorand i havsbaserade förnybara energisystems digitala tvillingmodellering

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen.

https://www.uu.se/institution/elektroteknik/ bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 6G kommunikation och trådlösa sensornät men även forskning och utbildning inom Life Science, hälsoteknik, smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 160 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsolösningar vid Ångströmlaboratoriet.

Kom och jobba med oss!
Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen Elektricitetslära, vid institutionen för Elektroteknik. Här hittar du en trevlig arbetsmiljö med ett aktivt doktorandnätverk och en mäng experimentella projekt. Avdelningen samarbetar med svenska företag - offentliga och privata - och intressenter inom de olika forskningsområdena. Vi ser fram emot din ansökan. Var med och bygg framtiden med oss!  

Forskningsprojekt
Sektorn för havsbaserad förnybar energi driver den gröna omställningen globalt och kommer att bli en av de största industrierna med stor potential för tillväxt under de kommande åren. Dock utgör väderberoendet hos denna källa och därmed dess oregelbundna och intermittenta elproduktion en stor utmaning för dess nätintegrering.

I detta projekt kommer doktoranden att utveckla modeller för havsbaserade förnybara energisystem inklusive havsbaserad vindkraft, mikronät, energiöar och olika energilagringssystem. Doktoranden kommer att arbeta med utvecklingen av digitala tvillingar av havsbaserade förnybara energisystem med energilagring, samt  undersöka olika innovativa nätstödjande lösningar. Projektet erbjuds inom Interreg North Sea-programmet som samfinansieras av Europeiska Unionen. Projektet baseras på ett nära samarbete med industri och andra forskningsorganisationer i Nordsjöregionen.

Vi erbjuder ett varierande och spännande arbete som utformas av doktoranden och forskargruppen tillsammans. Doktoranden kommer att handledas av minst två handledare. Institutionen för elektroteknik erbjuder även lönetillägg vid anställning som doktorand vid institutionen.

Arbetsuppgifter
Doktoranden kommer att använda numeriska simuleringsverktyg för att forska om havsbaserade förnybara energisystem, energilagring och deras dynamik. Doktoranden kommer att delta i projektmöten och projektrelaterade aktiviteter. Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskningsutbildning, vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetet som doktorand ingår även att skriva vetenskapliga publikationer samt presentera sina forskningsresultat muntligt i olika sammanhang såsom projektgruppsmöten och internationella konferenser. Det ingår en kursdel som omfattar 60 hp där majoriteten av kurserna är valbara och kan spridas ut under hela doktorandtiden. I andra arbetsuppgifter ingår även att medverka i undervisning, exempelvis genom att hålla i räkneövningar eller handledning av labbar eller projektarbeten. Undervisning och annat institutionsarbete utgör max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav


- Civilingenjörsexamen eller masterexamen med fokus på energisystem, elektroteknik, teknisk fysik eller liknande.
- Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, i tal och skrift.
- Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper som att vara mål- och resultatorienterad samt självgående. Du bör vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp, och behöver även god samarbets- och kommunikationsförmåga. 

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i https://regler.uu.se/?languageId=3.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Irina Temiz, +46704250552, irina.temiz@uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 20 december, 2024, UFV-PA 2024/3739.

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.


Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet
https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/


Anställningen kan komma att säkerhetsprövas. Vid säkerhetsprövning är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd.


Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.


Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Uppsala

Populära jobb i Uppsala