Publicerad: 2024-11-04

Logotyp

Analytiker samhällsviktig verksamhet

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Vill du bidra till att skydda svenska säkerhetsintressen? Brinner du för samhällsviktig verksamhet och säkerhetsfrågor? Vill du arbeta på en myndighet i en utrikes- och säkerhetspolitisk kontext? Då kanske det här är rollen för dig!

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) söker en analytiker inom samhällsviktig verksamhet till enheten för utländska direktinvesteringar (UDI).

 

Arbetsbeskrivning

Tillsammans med dina analytikerkollegor ansvarar du för att bygga upp enhetens kunskapsbas rörande samhällsviktig verksamhet. Du genomför risk- och sårbarhetsanalyser samt stöttar enhetens handläggare och granskningsansvariga i handläggningen av investeringsärenden. Arbetet spänner över ett brett kompetensområde och ger möjlighet till fördjupning i många olika frågeställningar. Samverkan och kontakter med andra myndigheter och organisationer är naturliga delar i arbetet och även internationellt utbyte förekommer.

UDI-enheten ansvarar för ISPs uppdrag som granskningsmyndighet enligt Lag (2023:560) om granskning av utländska direktinvesteringar som trädde i kraft den 1 december 2023. Då verksamheten är relativt ny utgör en viktig del av arbetet på enheten utveckling av metoder och arbetsformer, så väl inom samhällsviktig verksamhet som inom andra områden.  

 

Kvalifikationer


• Akademisk examen inom, för tjänsten, relevant område eller motsvarande kompetens som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• Aktuell och flerårig erfarenhet av kvalificerat analys- eller utredningsarbete
• Aktuell och flerårig erfarenhet av arbete med krisberedskap, totalförsvar, risk- och sårbarhetsanalyser, säkerhetsskyddsanalyser och/eller försörjningsberedskap
• Erfarenhet av arbete vid myndighet som har uppdrag inom för tjänsten relevant verksamhet
• Mycket god förmåga att uttrycka dig både muntligt och skriftligt på såväl svenska som engelska

 

Meriterande


• Erfarenhet av arbete vid beredskaps- och/eller försvarsmyndighet
• Aktuell kunskap i någon/några av följande områden:

• säkerhetskänslig verksamhet (enligt Säkerhetsskyddslagen)
• försörjningstrygghet rörande kritiska råvaror eller strategiskt viktiga metaller och mineraler
• energiförsörjning
• hälso- och sjukvård, läkemedelsförsörjning, medicinteknik och/eller biomedicin
• IT- och kommunikationstjänster

• Erfarenhet från flera branscher inom samhällsviktig verksamhet
• Studier i eller erfarenhet av arbete med utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik
• Erfarenhet av att arbeta i projekt
• Kunskaper i utomeuropeiska språk, gärna östasiatiska språk
• Forskarutbildning eller erfarenhet av att bedriva forskning inom för tjänsten relevant område

Du har mycket god analytisk förmåga och ser samband i komplex information och kan värdera den. Du organiserar ditt uppdrag, arbetar metodiskt och noggrant och levererar inom utsatta tidsramar. Du samarbetar på ett prestigelöst sätt för att nå gemensamma mål. Du har vilja och förmåga att arbeta med metodutveckling.

För att arbeta på ISP krävs svenskt medborgarskap. Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. 

Anställningen är tillsvidare med sex månaders provanställning. Tillträde sker så snart som möjligt eller enligt överenskommelse. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras. 

Då en stor del av arbetsuppgifterna omfattar sekretessbelagd information är möjligheterna till distansarbete begränsade.

 

Om Inspektionen för strategiska produkter (ISP)

ISP är en statlig myndighet med uppdrag inom svensk utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik. Myndigheten är tillstånds- och tillsynsmyndighet när det gäller krigsmateriel och produkter med dubbla användningsområden samt nationell myndighet för kemvapenkonventionen. ISP har uppdrag som nationell kontaktpunkt avseende informationsutbyte i EU gällande utländska direktinvesteringar. Sedan den 1 december 2023 har myndigheten uppdrag gällande granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden (prop. 2022/23:116). Vidare hanterar ISP riktade sanktioner och deltar i internationellt samarbete samt ger Regeringskansliet stöd och bistånd inom angivna områden. Läs mer om oss på isp.se.

Myndigheten strävar efter att bibehålla en jämn köns- och åldersfördelning och att få en ökad mångfald. ISP erbjuder dig en arbetsplats med goda utvecklingsmöjligheter och förmåner som t.ex. flexibel arbetstid och möjlighet till friskvård. Utöver sedvanliga förmåner för statligt anställda, som fler semesterdagar enligt avtal och ersättning för vissa läkemedel, kan du som anställd vid ISP få friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per år.

 

Ansökan

Du kommer till ansökningsforumläret genom att trycka på knappen "ansök" nedan. Ansökan ska ha inkommit senast den 25 november 2024. Ange referensnummer 2024-9.2-0058.

Enligt Riksarkivets föreskrifter gallras ansökningshandlingar från ej antagna sökande två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

 
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Stockholm

Populära jobb i Stockholm