Publicerad: 2024-11-13

Logotyp

Post dok – vindkraft och migration av fladdermöss över Östersjön

Adress

Uppsala

Anställning

Deltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Institutionen för stad och land
 
Om jobbet
Denna post-dok ingår i det fyra-åriga forskningsprogrammet Migration av fladdermöss över Östersjön och metoder för att minska kollisioner med vindkraft (startade i april 2024) https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/centrum-for-biologisk-mangfald-cbm/forskning/forskningsprojekt/forskningsprojekt-vid-cbm/hur-paverkas-fladdermoss-av-vindkraft-i-ostersjoomradet--bambi/ Fokus ligger på att få fram kunskaper om hur fladdermöss rör sig i Östersjöområdet, när och var de migrerar och hur det styrs av väderlek med syfte att reglera vindkraften så att kollisioner med fladdermöss undviks.

Post-doken ska specifikt arbeta med inventering av fladdermöss med hjälp av automatisk inspelningsutrustning i skärgården från Stockholm i söder till Bottenviken i norr. Detta jobb kräver bland annat förmåga att artbestämma fladdermöss efter ljudfiler. Vidare kommer fladdermöss studeras med hjälp av radiosändare. Erfarenheter av fångst och hantering av fladdermöss är därför en stor fördel. I arbetet ingår analys av data, författa vetenskapliga artiklar, presentera på konferenser/seminarier, etc. Arbetet sker i nära samarbete med övriga forskare i forskningsprogrammet och med en referensgrupp. Arbetet sker i ett Svenskt-nordiskt sammanhang med mycket svenskspråkiga kontakter.

Din bakgrund 
Doktorsexamen inom ekologi eller motsvarande (till exempel naturvårdsbiologi, naturgeografi, zooekologi) med inriktning mot fladdermusekologi är ett krav. Meriterande är en doktorsexamen som inte är mer än tre år vid ansökningstidens utgång (se detaljer på https://www.arbetsgivarverket.se/avtal-ochskrifter/avtal/avtal-om-tidsbegransning-anstallning-som-postdoktor/). Ett annat krav är goda kunskaper i Svenska och engelska.

Vidare är särskilt meriterande att forskningen bedrivits med tydlig koppling till markanvändning och i samarbete med olika avnämare utanför akademin, dokumenterade färdigheter i GIS-metoder, statistik och programmering i R, kunskap och erfarenhet av att arbeta med förnybar energi och dess effekter på fladdermuspopulationer.

Om oss
Vid institutionen för stad och land bedrivs grundutbildning, forskarutbildning, forskning och samverkan på fem avdelningar: agrarhistoria, landskapsarkitektur, landsbygdsutveckling, miljökommunikation och avdelningen för statsvetenskap och naturresursförvaltning, där Sidas helpdesk för miljöbedömning och Centrum för biologisk mångfald (CBM) ingår. På institutionen finns också Centrum för naturvägledning (CNV). Institutionen är den största inom SLU för samhällsvetenskap, humaniora och design. Frågor om det hållbara nyttjandet av naturresurser och landskap är centrala i institutionens forskning, undervisning och samverkan. Vid institutionen är ca 180 personer anställda. 

Tjänsten lyses ut vid Centrum för biologisk mångfald som är en del av Institutionen för Stad och Land, SLU. CBM bedriver forskning kring biologisk mångfald med tydlig koppling till naturvård och ofta i samarbete mellan biologer och samhällsvetare. Målet är att bidra med kunskap för hållbart nyttjande av biologisk mångfald och att kombinera brukandet av landskapet med artbevarande.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba vid SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Placering:
Uppsala

Anställningsform: 
Tidsbegränsad anställning 24 månader, med möjlighet till förlängning.

Omfattning:
50 %

Tillträde:
Helst senast 1 januari 2025 (men kan diskuteras)

Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2024-12-01.

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

 


Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Uppsala

Populära jobb i Uppsala