Publicerad: 2024-11-14

Logotyp

Forskare

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden - från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, söker nu en forskare för mätningar av hormonfrisättning från pankreatiska öar kombinerat med optogenetik med placering vid Sektionen för fysiologi.

Arbetsuppgifter
Vi söker en motiverad forskare för att bedriva studier inom fältet reglering av hormonfrisättning från langerhanska cellöar. Fokus för projektet är att undersöka hur elektrisk aktivitet och parakrin signalering påverkar hormonfrisättning. Transgena möss som uttrycker optogenetiska verktyg kommer att användas för dessa studier.

Forskningsuppgiften syftar till att:


• Undersöka hormonfrisättning från icke β-celler i intakta langerhanska öar som utvunnits från mus och mänskliga pankreas
• Undersöka det parakrina och elektriska samspelet mellan de olika cellslagen i langerhanska öar med hjälp av optogenetiska verktyg
• Utveckla befintliga samt nya metoder för användandet av optogenetiska verktyg i samband med mätning av hormonfrisättning från langerhanska öar
• Utveckla, karakterisera och upprätthålla avel av transgena muslinjer

Tekniker som kommer att användas inom projektet och som den ansökande förutsätts ha erfarenhet av inkluderar:


• Isolering av langerhanska öar från möss
• Mätning av hormonfrisättning (insulin, glukagon och somatostatin) i samband med ljusaktivering av optogenetiska verktyg med hjälp av egenutvecklad apparatur
• Två-foton och konfokal fluorescensmikroskopi av levande och fixerad vävnad och cellkultur

Användandet av optogenetiska verktyg i langerhanska öar är en förhållandevis ny teknik utan kommersiella lösningar, i projektet ingår därför att utveckla och förbättra vår speciellt framtagna utrustning för ändamålet.

I arbetsuppgifterna ingår även handledning av studenter.

Kvalifikationer
För anställningen krävs doktorsexamen inom relevant ämnesområde. Tidigare erfarenhet av experimentell forskning på langerhanska öar, i synnerhet mätning av hormonfrisättning samt två-fotons och confocal fluorescensmikroskopi kombinerat med optogenetik, är ett krav. Sökande med erfarenhet av metoder inom molekylärbiologi som antikroppsinfärgning och ELISA samt i att på egen hand utveckla metoder och verktyg för att mäta hormonfrisättning med samtidig ljusstimulering kommer att prioriteras.

Den sökande bör ha publicerat i internationella tidskrifter eller på annat sätt kunna visa erfarenhet av relevans för arbetsuppgifterna.

Vi söker en person med förmåga att arbeta självständigt inom överenskomna ramar samt med goda organisatoriska färdigheter. God förmåga att uttrycka sig skriftligt och muntligt på engelska förutsätts. Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Anställning
Anställningen är en tidsbegränsad anställning i 11 månader, 100% av heltid, med placering tills vidare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde: snarast eller enligt överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta professor Patrik Rorsman, tfn: +46 31 786 68 07, e-post: patrik.rorsman@gu.se.

Ansvarig chef är universitetslektor/sektionschef Lars-Gunnar Pettersson, tfn: +46 31 786 35 07, e-post: lars-gunnar.pettersson@gu.se

Ansökningshandlingar skickas inte till kontaktpersonerna.

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att registrera din ansökan elektroniskt via hemsidan: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar 

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Intyg om doktorsexamen bifogas med ansökan.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2024-12-05.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Göteborg

Populära jobb i Göteborg