Publicerad: 2024-12-02

Logotyp

Postdoktor strukturell och funktionell karaktärisering av P-typs ATPaser

Adress

Lund

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.


Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.




Beskrivning av arbetsplatsen

Membranprotein strukturbiologi gruppen vid institutionen för Experimentell Medicinsk vetenskap ligger i framkant inom sitt område.

Med denna tjänst avser vi att fördjupa vårt arbete med att förstå hur olika P-typs ATPaser fungerar. Forskargruppen leds av lektor Pontus Gourdon och vi söker nu en driven post-doc med erfarenhet av kryoelektronmikroskopi.

Här är ett axplock av artiklar som nyligen publicerats av gruppen (se även tinyurl.com/vc2dsamz):

Li et al (2024) Nature Communications 15(1):9605
Augestad et al (2024) Nature 633:704
Guo et al (2024) Nature Communications 15(1):2690
Zhang et al (2022) Nature Communications 13(1):7483
Salustros et al (2022) Nature Communications 13(1):5121
Li et al (2022) Nature Communications 13(1):4339
Wiuf et al (2022) Science Advances 8, eabn4331

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Det övergripande målet med detta forskningsprogram är att avslöja grundläggande molekylära principer som styr membranproteiners funktion, särskilt hur interaktioner med subenheter, hjälpproteiner och/eller joner/små molekyler (dvs "komplex") möjliggör eller modulerar membranproteiners funktion. Avsikten är att studera sådana fenomen med fokus på P-typs ATPaser i allmänhet, särskilt klass IB P-typs (PIB-) ATPaser som transporterar övergångsmetaller och är avgörande för jonhomeostas. För att uppnå detta ambitiösa mål kommer vi att använda en tvärvetenskaplig strategi med fokus på strukturbiologiska och biokemiska metoder. Den rekryterade personen kommer att bedriva experimentell forskning med fokus på kryo-EM för att förstå hur P-typs ATPaser regleras under normala förhållanden och vid sjukdomstillstånd.

Beskrivning av AMBER-projektets sammanhang

Denna postdoktorala tjänst är en del av EU:s samfinansierade forskningsprojekt AMBER, Advanced Multiscale Biological imaging using European Research infrastructures, som kommer att ta itu med vetenskapliga och sektoriella luckor i biologisk avbildning från molekylär, via cellulär, till vävnads-, organ- och organismnivå, och samordnas av LINXS Institute of advanced Neutron and X-ray Science.

AMBER finansieras av EU:s Marie Skłodowska-Curie (MSCA) COFUND-program.

Cirka 10 postdoktorer kommer att rekryteras i den tredje utlysningen 2024, varje tjänst är 36 månader.

AMBER har sex samverkanpartners: Lunds universitet/MAX IV, Sverige, European Spallation Source (ESS), Sverige, European Molecular Biology Laboratory (EMBL), Institut Laue-Langevin (ILL), Frankrike, International Institute of Molecular Mechanisms and Machines, (IMOL), Polen, och Leicester Institute of Structural and Chemical Biology, Storbritannien.

Ditt arbete kan omfatta kliniska och biomedicinska projekt. Det kan också omfatta teknikutvecklingsarbete som syftar till att kombinera avbildningstekniker och dataanalys för att ge en mer integrerad bild av livsprocesser i samband med hälsa och sjukdom. Som postdoktor inom AMBER-programmet får du tillgång till oöverträffade medicinska, biologiska och metodologiska möjligheter, med en djupgående potentiell inverkan på Europas nästa generation av forskning och forskare. När du har slutfört AMBER-programmet kommer du att vara utomordentligt välutrustad för att främja din karriär inom den akademiska världen, vid infrastrukturer, inom hälso- och MedTech-sektorerna och därefter.

För mer information om de totalt utlysta postdoktorala tjänsterna inom AMBER co-fund-projektet, besök Här

Intervjuerna kommer att inledas i juni 2025. För mer information om AMBER, ansöknings- och utvärderingsprocessen etc., besök: ambercofund.eu

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

kandidaten måste ha högst 8 år efter en doktorsexamen (PhD), enligt vad som krävs i projektets Grant Agreement som undertecknats med Europeiska kommissionen,
minst en originalpublikation i en fackgranskad tidskrift,
en bakgrund inom relevanta metoder,
ett komplett ansökningspaket som lämnas in via AMBER-portalen (inklusive CV och detaljerad forskningsplan), och slutligen
strikt efterlevnad av MSCA:s mobilitetsregel om att forskaren inte får ha varit bosatt eller bedrivit sin huvudsakliga verksamhet (arbete, studier etc.) i värdorganisationens land under mer än tolv månader under de tre åren omedelbart före utlysningens sista ansökningsdag.
Du ska ha en doktorsexamen inom relevant område (som t.ex. biokemi).
Du ska ha erfarenhet av tvärvetenskapliga samarbeten.
Du ska ha utmärkta kunskaper i engelska i tal och skrift.
Du ska också uppfylla minst två av nedanstående tre kriterier:
Du ska ha erfarenhet av kloning, produktion och rening av membranproteiner.
Du ska ha erfarenhet av single particle cryo-EM, helst beredning och frysning av proteinprover på griddar, datainsamling, dataprocessning samt strukturanalys.
Du ska ha erfarenhet av strukturbestämning med hjälp av röntgendiffraktion röntgensingle, helst beredning av kristaller, datainsamling, dataprocessning samt strukturanalys.

For instructions how to apply see here
Medicinska fakulteten är ett verksamhetsområde inom Lunds universitet, med ansvar för utbildning och forskning inom medicin, vård och hälsa. Utbildningen sker i nära samverkan med sjukvården och är väl förankrad i fakultetens starka forskningstradition. Fakultetens forskning spänner över ett brett fält inom experimentell grundforskning, patientnära klinisk forskning och hälsovetenskaplig forskning. Medicinska fakulteten, med drygt 1800 anställda och 2700 studenter i Lund, Malmö och Helsingborg, är en kunskapsintensiv mötesplats för studenter, lärare och forskare från hela världen.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Lund

Populära jobb i Lund