Publicerad: 2024-12-05

Logotyp

Doktorandplats i medicinsk vetenskap

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Doktorandplats i medicinsk vetenskap 

Titel på projektet: Påverkan av tumörens immunmikromiljö på prognos, behandlingssvar och återfall vid trippelnegativ bröstcancer

Avdelningen för onkologi finns vid Institutionen för kliniska vetenskaper vid den Medicinska fakulteten Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet kan du finna på universitetets doktorandsidor https://www.gu.se/utbildning-till-att-bli-forskare

Arbetsuppgifter   
Utbildning i medicinsk vetenskap består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se https://www.gu.se/sahlgrenska-akademin/var-forskarutbildning

Projekt: Trippelnegativ bröstcancer (TNBC) är en aggressiv form av bröstcancer, som ofta förekommer hos kvinnor under 50 år. TNBC står för 10-15% av de 2,3 miljoner nya bröstcancerfall som diagnostiseras över hela världen varje år. Dock upplever cirka 30% av patienterna återfall (att tumören kommer tillbaka efter behandling) eller dödsfall inom 1–3 år efter diagnos på grund av varierande respons på cancerbehandling. Immunförsvaret hjälper kroppen att bekämpa cancer, och höga nivåer av immunceller i tumören leder ofta till bättre behandlingssvar. Huvudmålen med detta projekt är att utföra en molekylär karakterisering av immunceller associerade med tumöråterfall hos patienter med TNBC. Projektet innefattar analys av patientdata, cellodling, djurförsök och tillämpning av funktionella studier med olika tekniker inom molekylär- och cellbiologi, inklusive immunohistokemi och RNA-sekvensering. Detta projekt kan möjligen identifiera lovande behandlingsstrategier för kliniska prövningar och gener som spelar en avgörande roll vid tumöråterfall. Dessa gener kan i sin tur användas som diagnostiska verktyg för att identifiera patienter som skulle ha störst nytta av målinriktade behandlingar. 

Kandidaten bör ha en bakgrund inom molekylärbiologi och erfarenhet av 3D cellodling av tumörceller. Dokumenterad erfarenhet av dataanalys och avancerade statistiska färdigheter m.h.a. R/Bioconductor är meriterande. Vidare krävs god förmåga att kommunicera på engelska (muntligt och skriftligt). Kandidaten bör ha ett intresse för bröstcancerforskning, utmärkt problemlösningsförmåga, kommunikations- och lagarbete samt förmåga att arbeta självständigt och som en del av ett tvärvetenskapligt team. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Forskarutbildning omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen. Inom ramen för din doktorandanställning kan du ha institutionstjänstgöring i en omfattning av max 20 % av heltid fördelat under hela utbildningstiden vilket i så fall genererar motsvarande förlängning av utbildningstiden. Institutionstjänstgöring omfattar vanligtvis undervisning på grundnivå och avancerad nivå, men även forskning och administration kan ingå.    

Behörighet   
För tillträde till forskarutbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall den särskilda behörighet som är fastställd i den allmänna studieplanen för forskarutbildningsämnet.  

Grundläggande behörighet till forskarutbildning på forskarnivå har den som:    

1. avlagt examen på avancerad nivå, eller 
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller  
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet till forskarutbildning i medicinsk vetenskap har den som:

med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller bedöms ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier. 

Kontaktuppgifter för anställningen   
Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta huvudhandledaren,
Toshima Parris, docent, Institutionen för kliniska vetenskaper,  
e-post: toshima.parris@oncology.gu.se  

Ansökan   
För ytterligare information och för att söka platsen se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar  

  

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-01-08

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Göteborg

Populära jobb i Göteborg