Publicerad: 2024-12-06

Logotyp

Doktorand i miljökommunikation

Adress

Uppsala

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Institutionen för stad och land
Institutionen för stad och land vid SLU erbjuder en stark samhällsvetenskaplig forskarmiljö i ämnena miljökommunikation, landsbygdsutveckling, landskapsarkitektur, statsvetenskap och agrarhistoria. Avdelningen för miljökommunikation söker nu en doktorand. Vi arbetar främst med kvalitativ samhällsvetenskaplig forskning med fokus på kommunikativa perspektiv på teman som legitimitet, delaktighet, makt, motstånd, konflikter och lärande i beslutsfattande och förändringsprocesser med koppling till miljö och naturresurser.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Majsens Egenskaper och Relationer
Forskarutbildningsämne: Miljökommunikation
Innehållsbeskrivning:
Jordbruk påverkas av en kombination av ekologiska och samhälleliga faktorer. För att förstå om och hur moderna grödor kan vara till nytta för afrikanska småbrukare behöver vi ta hänsyn till alla dessa faktorer, och hur de samspelar. Doktorandtjänsten är en del av ett större projekt som tar ett så kallat ’multispecies’ perspektiv på frågan om moderna grödor och matsäkerhet i Afrika. Utgångspunkten är att vi behöver mer kunskap om hur grödorna och deras egenskaper samspelar med vidare sociala, politiska och ekologiska sammanhang. Vi fokuserar på majs, stapelgrödan i stora delar av Afrika. Med etnografiska och deltagande metoder studerar vi majsens egenskaper och relationer utifrån sydafrikanska småbrukares perspektiv. Genom dokumentanalys, intervjuer med nyckelpersoner inom forskning, jordbrukspolicy och utsädesindustrin kartlägger vi historiska och politiska faktorer med inverkan på majsens utveckling. Resultaten kommer bidra till en ökad förståelse för nya grödors möjlighet att bidra till matsäkerhet i olika politiska och ekonomiska konstellationer.

Arbetsuppgiften som doktorand innebär att bidra till projektets arbete genom att självständigt, under handledning, utforma och genomföra sitt delprojekt inom ramen för det större forskningsprojektet. Detta sker i samråd med projekt- och handledningsteamet som inkluderar Klara Fischer (huvudhandledare) och Rachel Wynberg (bihandledare). Tjänsten innefattar långa perioder av fältarbete i Sydafrika. Doktoranden skall också delta i forskarutbildningskurser, handledning och seminarier som tillsammans syftar till att utveckla kompetens som självständig forskare i miljökommunikation. Doktorander vid avdelningen förväntas delta i avdelningens gemensamma verksamhet.

Kommunikation påverkar jordbruket i allt från från rådgivningsmöten till globala politiska diskurser. Forskningsfältet ’agrarian change’ studerar produktion och reproduktion av sociala relationer i den agrara sfären. Forskningsprojektet som denna doktorandtjänst är en del av kommer att bidra till utvecklingen av forskning inom miljökommunikation med fokus på de kommunikativa dimensionerna av ’agrarian change’. Doktoranden kommer också att ingå i ett växande och dynamiskt team i Bioekonomi Research Chair vid University of Cape Town

Kvalifikationer:
Magisterexamen i ett relevant ämne med dokumenterad kompetens i kvalitativa samhällsvetenskapliga metoder och teorier (lämpliga ämnen inkluderar men är inte begränsade till miljökommunikation, kulturgeografi, antropologi, sociologi). Erfarenhet av teoretiskt grundad, kvalitativ empiriskt driven forskning. Utmärkta kunskaper i engelska.

Ytterligare önskvärda kvalifikationer

Praktisk erfarenhet och/ eller teoretisk kunskap om jordbruk, erfarenhet från småjordbruk, intresse för tvärvetenskapligt arbete och multispecies studier. Personlig lämplighet kommer att beaktas.

Placering:           
Uppsala

Försörjningsform:
Anställning som doktorand (4 års utbildning) 

Tillträde:
Enligt överenskommelse.

Ansökan
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2025-01-09.

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.

Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan på engelska, inklusive concept note  (max 2 sidor, se nedan), CV; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, kontaktinformation till två personliga referenser, kunskaper i engelska.

Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/

Instruktioner för concept note: Ansökan ska innehålla en ”concept note” som beskriver hur du tänker ta dig an ovanstående projekt och hur du ser att ett empiriskt eller teoretiskt fokus på kommunikation kan spela en relevant roll i multispecies-analysen. Inspiration finns i våra tidigare publikationer: här, här och här

Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.

Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/


Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Uppsala

Populära jobb i Uppsala