Publicerad: 2024-12-17

Logotyp

Postdoktor: Modellering av trä/fiberpermeabilitet och termiska egenskaper

Adress

Uppsala

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Institutionen för skogens biomaterial och teknologi
Denna postdoktortjänst erbjuder en unik möjlighet att vara i framkanten av hållbar materialforskning. Ämnesområdet för postdoktoranställningen är fokuserat på innovativ modellering av hållbara träbaserade material för att utforska gränserna för trä- och fiberteknologi. Kandidaten ska bidra till framtidens hållbara byggnadslösningar.

Om jobbet
Sökande till postdoktortjänsten förväntas bedriva forskning inom trävetenskap och teknologi som ämnesområde med stark betoning på mikroskopi (ljus och SEM), CT, bildanalys och termofysikaliska egenskaper hos massivt trä och fibrer. Arbetet syftar till teoretiska och praktiska analyser av permeabilitet hos massivt trä och fibrer för flytande fasförändringsmaterial (FFM) under impregnering och förutsägelse av fysikaliska och termiska egenskaper hos bio-kompositer. Forskningen berör även förståelse av träets anatomiska struktur, materialegenskaper och påverkan av olika behandlingsmetoder och processer på trä-/fiberegenskaper – allt detta med målet att utveckla nya biomaterial med skräddarsydda/utökade funktionaliteter.

Den framgångsrika kandidaten deltar i ett teamarbete men utvecklar också sina egna forskningsmetoder och idéer inom ämnesområdet. Tonvikt läggs på att relatera strukturella egenskaper hos trämaterial till axiell och transversell kapillär infiltration i massivt trä och fibrer samt bedömning av ingående permeabilitet, kapillärtryck och vätskans natur. Ovanstående parametrar används för att förutsäga egenskaperna hos bio-kompositer med utökade funktionaliteter, t.ex. förbättrade termiska egenskaper genom impregnering av FFM.

Den framgångsrika kandidaten kommer att arbeta tillsammans med en internationell grupp av forskare och industrirepresentanter. Kandidaten måste bidra med både teoretisk och praktisk modellering av processen, publicera vetenskapliga artiklar och ha en fallenhet för att delta i skrivandet av forskningsansökningar.

 

Din bakgrund 
För att vara behörig för anställning som postdoktor krävs en doktorsexamen i materialvetenskap, kemiteknik eller andra närbesläktade discipliner. Anställningen är avsedd för en junior forskare och vi söker främst personer som avlagt doktorsexamen för högst tre år sedan. Kandidaten måste vara förtrogen med experimentell design och dataanalys för testning av termiska prestanda och kunna utveckla prediktiva modeller, särskilt för impregneringskvalitet och termiska egenskaper. Skicklighet i mikroskopitekniker, särskilt SEM, digital ljusmikroskopi, CT och bildanalys är viktigt. Goda kunskaper i talad och skriven engelska är ett krav. 

Den framgångsrika kandidaten ansluter sig till ett forskningsteam som arbetar med trä-/fibermikro-/makrostruktur som används som lågkostnadsporösa strukturer (lagringsceller) för inkapsling av förnybart FFM för omfattande användning i gröna byggprodukter för energibesparing, där interaktioner mellan FFM, träcellvägg och polymerbindemedel studeras. 

Vid bedömningen för anställning som postdoktor läggs tonvikten främst på sökandens kvalifikationer och förmåga att på ett kreativt sätt närma sig det aktuella forskningsområdet. Kompetenserna samarbetsförmåga, självständighet och mål- och resultatorienterad kommer också tas i beaktning i urvalet. Vi söker mycket motiverade kandidater till tjänsten. 

Om oss
Institutionen för skogens biomaterial och teknologi (SBT) är en del av Skogsvetenskapliga fakulteten, har ett 50-tal anställda och är baserad i både Umeå och Uppsala. Institutionen bedriver högkvalitativ forskning och utbildning på hög internationell nivå och samarbetar med samhälle och industri för att utveckla en biobaserad ekonomi där skogliga biomaterial är en viktig resurs. Huvudfokus i Umeå ligger på värdekedjor i den biobaserade industrin där olika komponenter av skogsbiomaterial samlas in, karakteriseras, separeras, modifieras/förädlas, används och återanvänds kostnadseffektivt för olika ändamål samtidigt som skogsekosystemtjänster förvaltas hållbart. I Uppsala ligger fokus på trävetenskap och teknologi med forskning och utbildning om trämaterial från nano- till makronivå, träkompositer och trälim samt med ackrediterad testning av träprodukter och behandlingar. Läs mer om våra förmåner och hur det är att arbeta på institutionen på https://www.slu.se/institutioner/skogens-biomaterial-teknologi/

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba vid SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Placering:
Uppsala, Sverige

Anställningsform:
Tidsbegränsad anställning 24 månader, med möjlighet till förlängning.  

Omfattning:
100%

Tillträde:
Enligt överenskommelse.

Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2024-01-15.

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

 


Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Uppsala

Populära jobb i Uppsala