Publicerad: 2024-12-18

Doktorand i miljövetenskap med inriktning geologi/geokemi

Adress

Kalmar

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Välkommen till Linnéuniversitetet! Här möter du 2 200 medarbetare och 40 000 studenter som tillsammans följer visionen att sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling. Hos oss bedrivs forskning och utbildning med blicken mot framtiden. Vår närhet till näringsliv, både lokalt och globalt, ger oss lång räckvidd och möjlighet till förändring som skapar avtryck. Allt som behövs är en plats där idéer får utrymme att mötas och växa. Det är det vi skapat – och du är inbjuden.

Change starts here!


Institutionen för biologi och miljö (BOM) är en del av Fakulteten för hälso- och livsvetenskap. Forskningsverksamheten inom denna tvärvetenskapliga institution omfattar områden som akvatisk ekologi, cell- och organismbiologi, evolutionsbiologi, mikrobiologi, miljövetenskap och miljöteknik, djurskydd samt zoonotisk ekologi.

Ämnesområde för befattningen: Miljövetenskap.
Placeringsort tillsvidare: Kalmar.
Anställningens omfattning och tidsperiod: Anställningen är tidsbegränsad enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid.
Tillträde: Tillträde enligt överenskommelse men helst före april 2025.

Arbetsbeskrivning

Den marina miljön är en viktig källa till atmosfäriskt metan, där de flesta utsläppen sker i grunda, kustnära områden. Detta beror delvis på att de stora mängder metan som produceras i djupa marina sediment världen över nästan helt konsumeras eller "mikrobiellt filtreras" genom anaerob oxidation av metan (AOM) med sulfat under havsbotten. Gasadvektion i sediment kan kringgå det mikrobiella filtret och ventileras ut på havsbotten, vilket utgör en källa till metan i vattenkolumnen och potentiellt till atmosfären.

Forskningsprojektet kommer att undersöka de nyligen upptäckta gasbubblingsfälten i djupa Östersjön, där metan överförs till bottenvattnet och atmosfären. Mer specifikt syftar projektet till att undersöka gasens ursprung med hjälp av stabila isotoper och porvattenkemi, mängden gas som släpps ut i bottenvattnet och atmosfären, samt att utveckla en geologisk modell för att förutsäga förekomsten av andra bubblingsfält i Östersjön och andra vattenmiljöer. Arbetet inkluderar laboratorieaktiviteter och deltagande i offshore-expeditioner. Vi förväntar oss ett starkt samarbete med partners i Sverige och utomlands.

Högskoleförordningen anger att den som är anställd som doktorand skall främst ägna sig åt sin egen utbildning. En anställd får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer än 20 % av full arbetstid.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet har den som


• avslutat en examen på avancerad nivå,
• uppfyllt kurskrav på totalt minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
• förvärvat väsentligen motsvarande kunskaper på annat sätt inom eller utanför Sverige.

Kandidaten ska ha avslutat en examen som matchar behörighetskraven ovan inom geologi, geovetenskap, geokemi eller liknande. Kandidaten ska ha hög kompetens i skriftlig och muntlig engelska och ha förmågan att arbeta självständigt samt kunna samarbeta väl i en forskargrupp.

Bedömningsgrunder

Även om tjänsten främst är inom geologi/geokemi, skulle dokumenterad kunskap om sedimentologi och biogeokemi ge kandidaten en fördel. Erfarenhet av laboratoriearbete, särskilt med geokemiska experiment och analyser (t.ex. stabila isotoper), samt deltagande i offshore-expeditioner är önskvärt.

Kontaktpersoner

Prefekt Jonas Waldenström (jonas.waldenstrom@lnu.se), +46-(0)480-446195

Professor Marcelo Ketzer (marcelo.ketzer@lnu.se), +46-(0)480-446255

HR-partner Marianne Palmér (marianne.palmer@lnu.se), +46-(0)480-447303

 

Vill du veta mer om Fakulteten för hälso- och livsvetenskap? Läs mer på:

https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/Organisation/fakulteten-for-halso--och-livsvetenskap/

Välkommen med din ansökan senast 2025-01-31.

Ansökan ska vara skriven på engelska och innehålla ett CV (med sökandes personnummer, telefonnummer och e-post samt kontaktuppgifter innehållande telefonnummer och e-post till två referenspersoner), ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund, kopia av pass, betyg och intyg samt andra relevanta dokument.

Linnéuniversitetet har ambitionen att tillvarata de kvaliteter som en jämn könsfördelning och mångfald tillför organisationen. Registrera din ansökan via knappen "Ansök" längst ned i annonsen. Samtliga handlingar ska bifogas digitalt i ansökan. Alla handlingar som åberopas ska vara inkomna till universitetet senast kl. 23.59 sista ansökningsdagen. Vi undanber oss telefonsamtal från försäljare av jobbannonser.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Kalmar

Populära jobb i Kalmar