Publicerad: 2024-12-18

Logotyp

Doktorand i elektroteknik med inriktning mot mobila VR/AR-system

Adress

Lund

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.


Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.




Beskrivning av arbetsplatsen

Institutionen för elektro- och informationsteknik utför internationellt framstående forskning inom en mängd olika områden, med en spännvidd från rent teoretisk forskning till tillämpade projekt i tätt samarbete med industrin.

Den ligger i framkant av internationell forskning inom de flesta av sina områden. Institutionen består av omkring 100 aktiva forskare med fokus på flera forskningsdomäner, bland annat säkerhets- och nätverkssystem, kommunikationsteknologi, integrerade elektroniksystem, elektromagnetism och nanoelektronik samt intelligenta system och maskininlärning.

Ämnesbeskrivning

Virtuell- och förstärkt verklighet (”Virtual and Augmented Reality”) är på snabb frammarch inom industrin. De mest framstående globala IT-bolagen satsar nu stort på dessa teknologier som ett nästa steg i Internets utveckling, speciellt inom 6G-nätverk. Denna doktorandtjänst kommer att avhandla forskning inom mobila VR/AR-system där processning och datahantering flyttas ut från användarutrustning till plattformar i de mobila näten för att avlasta användarutrustningen och möjliggöra nya tjänster. 

Projektbeskrivning

Forskningen kommer att bedrivas vid Institutionen för elektro- och informationsteknik och knyter samman bearbetning i mobila system som 5G och 6G med de specifika kraven för VR/AR och andra resurskritiska applikationer. Teoretiska modeller kommer att utarbetas och testas i toppmoderna laboratorier, 5G ”edge cloud”-lab och VR/AR-lab samt Ericssons 6G-lab i Lund inom ramen för ett Vinnova-projekt.

Forskningen kommer att omfatta modellering, optimering och kontroll av utbruten bearbetning och datahantering samt experimentell implementering av modellerna och systemkomponenterna för testning och utvärdering.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden.

Arbetet omfattar modellering, optimering och reglering av utbruten bearbetning och datahantering samt experimentell verifiering i labbet. Utarbetade teoretiska resultat kommer att omvandlas till algoritmer för styrning och placering av resurser samt optimering av resursutnyttjande. Det övergripande syftet med forskningen är att möjliggöra effektiv mobilitet i 6G-nät, även för resurskrävande och tidskritiska tillämpningar, vilket inte är fallet idag.

Forskningen kommer också att omfatta programmering av distribuerade system, särskilt ”edge”-molnsystem.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

avlagt examen på avancerad nivå eller 
fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för elektroteknik uppfyller den som har:

minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet, eller 
civilingenjörsexamen inom datateknik, elektroteknik, informations- och kommunikationsteknik, medicin och teknik, teknisk fysik, teknisk matematik eller teknisk nanovetenskap.

Övriga krav:

Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
Mycket god förståelse för matematik och algoritmisk utveckling samt ett stort intresse för att fördjupa kunskapen inom dessa områden och tillämpning av teori i praktiken.
Goda kunskaper i programmering eller mjukvaruutveckling.

För mer information, vänligen se https://lu.varbi.com/what:job/jobID:774079/.
LTH – Lunds Tekniska Högskola – är den tekniska fakulteten vid Lunds universitet. På LTH utbildar vi människor, bygger kunskap för framtiden och arbetar hårt för att utveckla samhället. Vi skapar utrymme för briljant forskning och inspirerar till kreativ utveckling av teknik, arkitektur och design. Här läser närmare 10 000 studenter. Varje år publicerar våra forskare – varav många verkar inom världsledande profilområden – omkring 100 avhandlingar och 2 000 vetenskapliga rön. En rad forskningsresultat och studentarbeten förädlas till innovationer. Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Lund

Populära jobb i Lund