Publicerad: 2024-12-19

Doktorand i experimentell fysik med fokus på Merkurius magnetosfär

Adress

Umeå

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.


Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.


Är du intresserad av att veta mer? https://www.umu.se/jobba-hos-oss/om-universitetet-som-arbetsplats/


Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.



Institutionen för fysik vid Umeå universitet (https://www.

umu.se/institutionen-for-fysik/) välkomnar ansökningar till en doktorandanställning inom modellering solvindens interaktion med Merkurius magnetosfär med hjälp av avancerade numeriska simuleringar och rymddata. Vår institution är ett nav för banbrytande forskning inom rymdfysik, kondenserade materiens fysik, nanoteknologi, fotonik och teoretisk fysik. Startdatum 1 september 2025, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 14 februari 2025.

Projektbeskrivning
Merkurius är ett i grunden unikt objekt i solsystemet. Den har ett svagt globalt magnetfält av internt ursprung och följaktligen en liten magnetosfär som är mycket mindre än jordens magnetosfär. På grund av Merkurius närhet till solen utsätts Merkurius magnetosfär för det mest intensiva solvindsflödet och det mest våldsamma rymdvädret bland alla planeter i solsystemet. Syftet med doktorandprojektet är att ge en omfattande förståelse för den komplexa interaktionen mellan solvinden och Merkurius under extrema solhändelser (t.ex. koronala massutkastningar, CME) med hjälp av Amitis, en toppmodern hybridkinetisk plasmamodell (http://www.amitiscode.com). Genom att jämföra modellresultat med observationer från rymdfarkoster, såsom NASA:s MESSENGER och ESA:s/JAXA:s BepiColombo, strävar forskningen efter att fördjupa vår förståelse av Merkurius magnetosfär och dess dynamiska processer. Projektet ger stora möjligheter till samarbete med internationella forskargrupper, inklusive Italian National Institute for Astrophysics (INAF, Rom) och University of Michigan (USA).

Rymdstyrelsen finansierar projektet.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng. Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning till utbildning på forskarnivå. 
Ett krav är att den sökande ska ha mycket goda färdigheter i både talad och skriven engelska.

Vi söker dig som är engagerad och ansvarsfull och som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. God samarbetsförmåga, initiativrikedom, och en hög grad av självständighet är andra egenskaper som krävs. Ett krav är en utbildningsbakgrund som motsvarar projektets inriktning.

En förutsättning för att du ska trivas som doktorand i detta projekt är ett starkt intresse för rymdfysik och datorbaserad modellering och simuleringar.

Vi söker dig som vill arbeta i en interkulturell och internationell miljö. För att lyckas i doktorandrollen behöver du vara kreativ, målinriktad och hängiven uppgiften. 

Kandidaten ska ha dokumenterad bakgrund inom ett eller flera av följande ämnen: 
-            Rymdfysik
-            Plasmafysik
-            Astrofysik
-            Teknisk fysik
-            Beräkningsfysik
-            Elektrodynamik
-            Statistisk fysik
-            Vätskedynamik
Tidigare erfarenhet eller kunskap inom följande områden krävs också:
-            Dataanalys
-            Programmeringskunskaper (t. ex. Python, Matlab och/eller C/C++)

Mer information
För ytterligare information kontakta projektledare, Dr. Shahab Fatemi, shahab.fatemi@umu.se

Vi ser fram emot att få din ansökan!

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Umeå

Populära jobb i Umeå