Publicerad: 2024-12-19

Logotyp

Doktorandtjänst i akvatisk mikrobiell ekologi och evolution

Adress

Uppsala

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Institutionen för vatten och miljö
Institutionen för vatten och miljö är ett kompetenscentrum för tillämpad miljöforskning med ett nationellt ansvar för övervakning av miljötillståndet i svenska sjöar och vattendrag med avseende på vattenkemi, miljöförorening och akvatisk biota. Forskningen vid institutionen fokuserar på geokemiska och hydrologiska processer, akvatisk ekologi och biodiversitet, mikrobiell ekologi samt miljökemi och ekotoxikologi. Institutionen har ungefär 150 anställda varav ca hälften utgörs av forskare/doktorander och den andra hälften av teknisk och administrativ personal.

Mer information om institutionen: www.slu.se/vatten-miljo

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Kartläggning av mönster och dess konsekvenser inom artsdiversifiering hos vattenlevande mikrobiella organismer
Forskarutbildningsämne: Biologi inriktning ekologi
Innehållsbeskrivning:
Doktoranden kommer att ingå i ett forskningsprojekt med fokus på mikrobiella arters ekologi och evolution, särskilt i akvatiska miljöer.

Vi kommer att analysera tillgängliga och nyförvärvade akvatiska metagenom och metatranskriptom och tillämpa avancerade bioinformatiska algoritmer för att spåra arter, underarter och omsättning av gener i relation till rumsliga och tidsmässiga faktorer samt miljögradienter. Vi kommer sedan att använda dessa data för att testa hypoteser om hur mångfald inom arten påverkar den eko-biogeografiska fördelningen av prokaryota arter, deras svar på störningar och uppkomsten av kooperativt beteende. Projektet kommer starkt fokusera på bioinformatiska analyser, men det kommer också att finnas möjlighet att ägna sig åt provtagning och laborationer.

Kvalifikationer:
Sökande ska ha en masterexamen (eller motsvarande) i biologi, mikrobiell ekologi, bioinformatik eller ett närliggande område samt dokumenterad förmåga att kommunicera på engelska både muntligt och skriftligt. Tjänsten kräver en gedigen bakgrund inom bioinformatik och metagenomik, inklusive praktisk erfarenhet av dataanalys och vetenskaplig programmering (R/Python/ Nextflow eller motsvarande). En påvisbar förmåga att utveckla bioinformatiska verktyg är också önskvärt, men inte ett krav. Kunskaper inom akvatisk ekologi, mikrobiologi och evolutionsbiologi kommer att betraktas som ytterligare meriterande. Vi letar efter sökande med flexibilitet och god samarbetsförmåga, som kan arbeta självständigt men också samarbeta i större grupper.

Placering:           
Uppsala

Försörjningsform:
Anställning som doktorand (4 års utbildning)

Tillträde:
2025-03-01 eller enligt överenskommelse.

Ansökan
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2025-01-21.

Till ansökan bifogas följande:


• Följebrev som innehåller en sammanfattning av vetenskaplig bakgrund och som förklarar hur detta forskningsprojekt och förväntad tidigare erfarenhet passar in i den sökandes karriärplan.
• Ett kort CV (max 2 sidor)
• En kopia av mastersexamensarbetet och andra relevanta publikationer
• Kontaktinformation till två personliga referenser (namn, relation till kandidat, e-post och telefonnummer). Inga referensbrev behöver skickas in med ansökan
• Examensbevis för grundexamen

För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.

Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/

Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.

Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/


Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Uppsala

Populära jobb i Uppsala