Publicerad: 2024-12-19

Logotyp

Postdoktor, Kol och vatten balans i nordlig skog

Adress

Umeå

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Institutionen för skogens ekologi och skötsel
Vill du vara en del av att skapa framtidens hållbara nyttjande av skogar? Vi rekryterar en treårig postdoktor som ska fokusera på kol och vatten balans i nordlig skog. Denna post poc är en del av forskningsprogrammet Future Silviculture, i Wallenberg Initiatives in Forest Research (https://www.slu.se/en/Collaborative-Centres-and-Projects/wiforce/about-us/) och kommer överbrygga glappet mellan grundforskning och tillämpad forskning inom skogsskötsel. Du kommer vara en del av detta forskningsprogram, med fokus på forskning som länkar hur träd, mark och landskapet fungerar till forskning inom hållbar användning av skogen med syftet att utveckla framtidens skogsskötselmetoder. 

Boreala skogar är globalt sett viktiga kolsänkor. Klimatförändringarna fortskrider dock snabbast på nordliga breddgrader, och konsekvenserna av en förändrad vattenbalans för den boreala skogens kolcykel är osäkra. Dessutom saknas för närvarande en detaljerad förståelse av kopplingen mellan den boreala skogens kol och vatten cykler från bestånd till den landskapsskalan. Detta projekt kommer att fylla denna kunskapslucka genom att integrera data om kol- och vattenflöden över det boreala skogslandskapet. Projektet leds av professor Matthias Peichl (Sveriges lantbruksuniversitet, SLU) med stöd av ett team som består av experter inom hydrologi, trädfysiologi, vegetationsekologi och markvetenskap.

Om jobbet
Vi söker en postdoktor som ska fokusera på hur kopplingen mellan kol- och vattenbalanserna påverkas av torka och skötsel i boreala skogar i norra Sverige. Postdoktorn kommer att arbeta med en tio år lång dataserie av flödesmätningar med ’eddy-covariance’ (EC) metoden i olika boreala skogar, vilket inkluderar Integrated Carbon Observation System (ICOS) ekosystemstation Svartberget som ligger inom Krycklans avrinningsområde och det närliggande Rosinedal experimentet för långsiktig gödsling. Projektet kommer att utveckla uppskattningar av flöden på markvegetation-, ekosystem- och landskapsskala och dess underliggande processer baserat på EC-mätningar under trädkronorna, konventionella respektive EC-mätningar i höga torn. Postdoktorn förväntas således bearbeta och analysera EC data från flera mätsystem och integrera redan befintliga dataserier i publicerbara manuskript.

Din bakgrund   
De kvalifikationer som krävs är:

- Doktorsexamen inom en disciplin som miljövetenskap, ekologi, skogsbruk eller något annat område som är relevant för postdoc-projektet.

- Kunskaper om mikrometeorologisk teori och färdigheter i att bearbeta, analysera och publicera flödesdata från eddy covariance-mätningar, vilket framgår av relevanta publikationer  med första författare.

- Mycket goda kunskaper i engelska krävs också, både i tal och skrift.

- Kunskap om den boreala skogens kol och vatten cykler ses som en merit.

Anställningen är avsedd för en junior forskare och vi söker främst personer som avlagt doktorsexamen för högst tre år sedan

Om oss  
Postdoktorn kommer att vara anställd vid institutionen för skogens ekologi och skötsel vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå och vara finaniserad under tre år. Institutionen består av ungefär 115 personer varav 9 är professorer. Vårt uppdrag är att verka för ökad förståelse av skogliga ekosystem samt hur skogsekosystem bäst kan förvaltas idag och i framtiden. För mer information om institutionen se: http://www.slu.se/institutioner/skogens-ekologi-skotsel/

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba vid SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/

Placering:
Umeå 

Anställningsform:  
Tidsbegränsad anställning 36 månader

Omfattning:  
100%

Tillträde:
Under våren 2025, enligt överenskommelse. 

Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2025-02-11.

Din ansökan ska vara skriven på engelska och innehålla: 1) ett följebrev som sammanfattar dina forskningsresultat och hur du kan bidra till forskningsprojektet, 2) en meritförteckning, 3) en publikationslista, 4) utskrifter av relevanta examensbevis och publikationer och 5) kontaktuppgifter till 2-3 referenser. 

Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/

 


Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.

SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Umeå

Populära jobb i Umeå