Publicerad: 2025-01-14

Logotyp

Inspektör miljöövervakning/radioaktivt avfall vid kärntekniska anläggningar

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Vill du arbeta med frågor som har stor långsiktig betydelse för människor, miljö och samhälle? Är du dessutom en strukturerad, kommunikativ person som gillar att samarbeta? Då kan du vara vår blivande kollega! 

Vi söker inspektör till vår enhet Allmänhet och Miljö på avdelningen Tillsyn.

Samhällsviktiga arbetsuppgifter

Enheten allmänhet och miljö, består för närvarande av en enhetschef och 12 medarbetare. Enheten arbetar med tillsyn gällande skydd av allmänhet och miljö avseende bl.a. lokal miljöövervakning för kärntekniska anläggningar, omhändertagande av radioaktivt avfall, friklassning av material och förorenade områden. Vidare ansvarar enheten för tillsyn och tillsynsvägledning av arbetsplatser med höga radonhalter. Enheten ansvarar också för tillsyn och tillsynsvägledning rörande UV, laser och kosmetiska behandlingar.

Fokus för denna tjänst är tillsyn inom de kärntekniska anläggningarna, och då inom områdena omhändertagande av radioaktivt avfall samt lokal miljöövervakning vilket inkluderar utsläppsfrågor och radioaktiva ämnen i miljön. Arbete inom enhetens övriga ansvarsområden kan också komma att ingå.

Vi erbjuder dig ett viktigt arbete i en händelserik miljö där du tillsammans med oss får


• delta i arbetet med att säkerställa ett strålsäkert samhälle genom tillsyn inom områdena radioaktivt avfall och lokal miljöövervakning
• planera, genomföra och leda tillsyn och granskningar som ligger till grund för myndighetens bedömningar och beslut inom enhetens ansvarsområden,
• arbeta med olika uppgifter samtidigt som det finns både förtroende och utrymme att påverka dina arbetsuppgifter
• vara med och utveckla det interna arbetet på myndigheten.

Arbetet innebär resor inom Sverige och du får möjlighet att arbeta tillsammans med kollegor i olika arbetsteam beroende på vilken fråga man arbetar med.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har


• akademisk examen inom naturvetenskaplig eller teknisk utbildning eller annan motsvarande examen som myndigheten anser lämplig för tjänsten
• erfarenhet av att arbeta vid en kärnteknisk anläggning med något av följande arbetsområden:

- radioaktivt avfall och dess omhändertagande

- lokal miljöövervakning, dvs utsläpp av radioaktiva ämnen och dess konsekvenser för allmänhet


• mycket goda kunskaper i, och god förmåga att uttrycka dig på, svenska
• B-körkort

 

Det är meriterande om du har erfarenhet av arbete inom ett eller flera av följande områden:


• inspektioner
• arbete i verksamhet med radioaktiva ämnen, med exempelvis utredningar om radioaktiva ämnen i miljön, begränsningar av exponering eller hantering av radioaktivt avfall
• hur radioaktiva ämnen uppkommer och fördelas vid olika delar i en kärnteknisk verksamhet
• arbete med metoder för att bestämma förekomst av radioaktiva ämnen

Personliga egenskaper

För att lyckas i rollen ser vi att du är självgående och strukturerad, vilket innebär att du planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt. Du tar initiativ, sätter igång aktiviteter och når resultat. Eftersom rollen innebär många kontakter, såväl internt som externt, behöver du ha en god samarbetsförmåga, där du genom din kommunikationsförmåga relaterar till andra människor på ett lyhört och smidigt sätt. Vidare behöver du ha en god förmåga att dokumentera och förmedla resultat av genomfört arbete.

Vi ser också att du har en hög säkerhetsmedvetenhet.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet för inspektörsrollen.

Vi förutsätter att du har en hög säkerhetsmedvetenhet och att du kan arbeta enligt, såväl Vår värdegrund - Strålsäkerhetsmyndigheten (stralsakerhetsmyndigheten.se) som den Statliga värdegrunden (forvaltningskultur.se)

Vi erbjuder dig

Som medarbetare på Strålsäkerhetsmyndigheten har du ett samhällsviktigt uppdrag! Tillsammans arbetar vi för ett strålsäkert samhälle. Här kan du läsa om vad vi erbjuder: Läs mer om våra villkor och förmåner

Anställningsvillkor

Anställningen är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Vi tillämpar normalt sett sex månaders provanställning.

Befattningen kan komma att bli säkerhetsklassad, vilket innebär säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585), vilken genomförs innan beslut om anställning fattas. Svenskt medborgarskap kan komma att krävas för tjänsten.

Du kan komma att ingå i myndighetens krisorganisation och kan även komma att krigsplaceras vid myndigheten. Krisorganisationen utför strålskyddsbedömningar och kärntekniska analyser och samverkar med andra berörda aktörer för att hantera radiologiska nödsituationer, inklusive situationer vid höjd beredskap. Inom ramarna för krisorganisationen kommer du att ingå i den insatsberedskap som myndigheten upprätthåller för att stötta andra aktörer i samhället med strålningsmätningar.

Tjänstbarhetsintyg för arbete med joniserande strålning krävs för tjänsten. Hänsyn kommer att tas till eventuella jävsregler och karenstider.

Kontakt och ansökan

Vill du veta mer om tjänsten eller rekryteringsprocessen? Kontakta enhetschef Eva Gimholt, 08- 799 40 87.

Fackliga företrädare är Mathias Häggblom, Saco-S, 08-799 44 85, och Michael Wallin, ST, 08-799 42 87.

Placeringsort: Du som söker tjänsten kan välja mellan att vara placerad i Solna, Katrineholm eller i Göteborg. Resor i tjänsten samt mellan kontoren förekommer regelbundet. Du uppger önskad placeringsort i samband med din ansökan.

Ansökan sker genom att du bifogar CV och svarar på urvalsfrågor. För att kunna göra en rättvis och likvärdig bedömning av dig som sökande ber vi dig därför att svara på urvalsfrågorna. Du behöver inte bifoga personligt brev. Din ansökan blir en allmän handling när du söker tjänster hos oss.

Tester i samband med denna rekrytering kommer att användas. Arbetsprov kan komma att tillämpas.

Välkommen med din ansökan via vår hemsida senast den 2 februari 2025

---------------------------------------------------------------------------

Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning. Våra cirka 340 medarbetare har djupa och breda kunskaper inom strålskydd och kärnsäkerhet. Myndigheten har kontor i Solna, Katrineholm och Göteborg. 

Läs mer om vår verksamhet här www.stralsakerhetsmyndigheten.se
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Katrineholm

Populära jobb i Katrineholm