Publicerad: 2025-01-17

Logotyp

Doktorand i Teknisk mikrobiologi

Adress

Lund

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.


Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Forskningen vid avdelningen för bioteknik och teknisk mikrobiologi bedrivs på både grundläggande och tillämpad nivå inom området bioteknik, med fokus på mikrobiell fysiologi, precisionsfermentering, syntetisk biologi, bioinformatik, enzymer och enzymatiska processer. Syftet med forskningen är ofta sammankopplat med utveckling av teknik för att skapa hållbara och cirkulära lösningar för produkter och tjänster med tillämpningar inom miljö, analys, livsmedel, vatten, jordbruk, medicin och industriell bioteknik för framställning av material, kemikalier och bränslen. Avdelningen deltar aktivt i undervisningen på grundnivå inom LTH, framförallt på flera civilingenjörsprogram och internationella masterprogram.



Beskrivning av arbetsplatsen

Detta projekt ingår i FORCE, ett center för beredskap och konkurrenskraft.

Projektet kommer ha nära samarbeten mellan avdelningarna Livsmedel och Läkemedel och Bioteknik och Teknisk Mikrobiologi, båda inom institutionen PLE, samt med olika livsmedelsföretag. Positionen är placerad vid avdelningen för Bioteknik och Teknisk Mikrobiologi som är belägen på Kemicentrum i Lund och består av cirka 50 forskare och lärare. 

Du kommer vara en del av forskningsgruppen inom livsmedelssäkerhet som utför grund- och tillämpad forskning i tvärvetenskapliga samarbeten med både akademi och industri. Forskningen inom livsmedelssäkerhet och mikroorganismers förmåga att etablera sig i livsmedelssystem är främst specialiserad på livsmedelsburen virulens och biofilmsbildning.

Ämnesbeskrivning

I forskarutbildningsämnet teknisk mikrobiologi är mikrobiell fysiologi och molekylära mekanismer centrala områden med målet att förstå mikroorganismers närvaro, tillväxtbeteende, metabolism och överlevnad i olika miljöer och produktionsförhållanden. Ämnet omfattar experimentella och teoretiska studier utifrån en teknisk och naturvetenskaplig grund. Mikrobiologiska metoder används för att möta frågeställningar med relevans för bioteknik- och livsmedelsindustrin.

För mer information , se allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i teknisk mikrobiologi [TEKMBF00]

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Anställningen innebär att du som doktorand är involverad i FORCE och är ansluten till LiFT forskarskola. I tjänsten ingår ett nära samarbete med projektets industripartner, samt ett aktivt deltagande i centrats aktiviteter. Du kommer även vara placerad minst 20% ute i livsmedelsindustrin.

Arbetsuppgifterna innefattar
Identifiera kunskapsluckor inom livsmedelssäkerhet för olika livsmedelssystem
Studera mikrobiell överlevnad och aktivitet i nya och traditionella växtbaserade livsmedel, processtekniker och restströmmar
Optimera mikrobiell riskbedömning och utarbeta riktlinjer för säker hantering, bearbetning och långtidsförvaring
Utvärdera livsmedelssäkerhetsrisker vid omställning av processer och i kristider
Undersöka hur olika material och egenskaper hos processytor påverkar mikroorganismers adhesions- och biofilmsförmåga
Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

avlagt examen på avancerad nivå eller
fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Teknisk mikrobiologi uppfyller den som har:

minst 30 högskolepoäng inom ämnesområdet biovetenskap, varav minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå samt ett fördjupningsarbete på 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom ämnesområdet, eller
civilingenjörsexamen, magisterexamen eller annan examen på jämförbar avancerad nivå med inslag av tillämpade biovetenskaper.

Slutligen krävs att studenten bedöms ha den förmåga som behövs för att klara utbildningen. 

Övriga krav:
Dokumenterat goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
Dokumenterade kunskaper och praktisk erfarenhet av laborativt arbete, sterilteknik och aseptik, klassisk livsmedelsmikrobiologi och mikrobiell livsmedelssäkerhet




Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.



LTH – Lunds Tekniska Högskola – är den tekniska fakulteten vid Lunds universitet. På LTH utbildar vi människor, bygger kunskap för framtiden och arbetar hårt för att utveckla samhället. Vi skapar utrymme för briljant forskning och inspirerar till kreativ utveckling av teknik, arkitektur och design. Här läser närmare 10 000 studenter. Varje år publicerar våra forskare – varav många verkar inom världsledande profilområden – omkring 100 avhandlingar och 2 000 vetenskapliga rön. En rad forskningsresultat och studentarbeten förädlas till innovationer. Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Lund

Populära jobb i Lund