Publicerad: 2025-04-04

Logotyp

Universitetslektor i tvåspråkighet med inriktning mot psykolingvistik

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Centrum för tvåspråkighetsforskning är en tvärvetenskaplig enhet inom Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet.

Vid Centrum för tvåspråkighetsforskning bedrivs forskning och undervisning om två- och flerspråkighet i samhället och hos individen, vilket omfattar såväl sociolingvistiska, utbildningslingvistiska, strukturlingvistiska som psyko- och neurolingvistiska perspektiv. Forskningsområdena inkluderar språk och språkbruk i flerspråkiga kontexter; språklig variation; flerspråkighet och utbildning; språkbevarande och språkbyte; språkideologi och språkpolitik; andraspråksinlärning hos barn, ungdomar och vuxna; andra- och främmandespråksundervisning; språkstrukturella aspekter av språkinlärning och språkförlust; effekter av inlärningsålder, språkbegåvning och andra individuella faktorer; den tvåspråkiga hjärnans språkprocessning – med mera.


Vid institutionen som helhet arbetar cirka 170 personer, varav för närvarande cirka 15 vid Centrum för tvåspråkighetsforskning. Se vidare Centrets webbplats: www.biling.su.se.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består i att inom området bedriva forskning, undervisning och handledning med en huvudinriktning mot psykolingvistiska och/eller neurokognitiva aspekter av två- och flerspråkighet. Kunskapsområdet inbegriper andraspråksinlärning, två- och flerspråkig utveckling, språkproduktion och -perception, språkförlust, den tvåspråkiga hjärnans språkprocessning, relationen mellan språk och tanke, individuella faktorer, språkligt inflöde och interaktion, kognitiva perspektiv på språkundervisning, språkliga patologier hos flerspråkiga – med mera. De pedagogiska arbetsuppgifterna utgörs primärt av undervisning, kursutveckling, handledning och examination inom Centrets utbud av kurser med inriktning mot psyko- och neurolingvistik, men även undervisning på mer allmänna kurser i andraspråksinlärning och tvåspråkig utveckling ingår. Undervisning på grundnivå i svensk grammatik och/eller fonetik i tvärspråkligt perspektiv samt handledning av studentarbeten med detta innehåll förekommer. Undervisning och handledningen på grundnivå sker i ämnet svenska som andraspråk inom lärarutbildningen, på fristående kurser och inom extern kompetensutveckling av verksamma pedagoger. Undervisning och handledning på avancerad nivå sker på masterprogrammet i tvåspråkighet och på fristående kurser. Undervisning på forskarutbildningsnivå samt doktorandhandledning kommer också kunna bli aktuellt.

Undervisning (och oftast även handledning) på avancerad nivå och inom forskarutbildningen sker på engelska, medan undervisningen på grundnivå och inom ämneslärarprogrammet sker uteslutande på svenska, varför goda kunskaper i både svenska och engelska är en förutsättning.

I anställningen ingår att bedriva egen forskning och att aktivt söka externa forskningsmedel. Tjänsten är fördelad på 70 % undervisning och administration och 30 % forskning. I arbetet som universitetslektor ingår att medverka i pedagogiskt, forskningsrelaterat och administrativt utvecklingsarbete, vilket innebär deltagande i möten och arbetsgrupper och beredvillighet att åta sig uppdrag, exempelvis som studierektor eller som ledamot i styrelser, styrgrupper, arbetsgrupper och liknande

Behörighetskrav

Behörig att anställas som lektor är den som avlagt doktorsexamen i tvåspråkighet, flerspråkighet, svenska som andraspråk, eller annat ämne och inriktning med relevans för tvåspråkighet eller andraspråksinlärning, samt har visat pedagogisk skicklighet.

Den pedagogiska skickligheten ska vara dokumenterad på ett sätt som gör det möjligt att bedöma såväl omfattningen som kvaliteten i den pedagogiska verksamheten.

Den sökande ska ha god samarbetsförmåga och förmåga och lämplighet i övrigt nödvändig för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Goda kunskaper i både svenska och engelska är krav, då undervisning sker på både svenska och engelska.

Bedömningsgrunder

Vid bedömning av de sökande fästs särskild och lika vikt vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet inom ämnesområdet tvåspråkighet/flerspråkighet med psyko/neurolingvistisk/kognitiv inriktning.

Stor vikt fästs vid:

internationella publiceringar inom ämnesområdet de senaste fem åren,
att framgångsrikt ha planerat och erhållit anslag för forskningsprojekt från externa finansiärer,
dokumenterad erfarenhet av undervisning och kursutveckling inom ämnesområdet.

Meriterande är också:

specifik erfarenhet av psykolingvistisk/neurokognitiv experimentell forskning med behaviorala metoder (även eye-tracking) och/eller hjärnavbildningstekniker (t.ex. EEG/ERP, fMRI),
dokumenterad förmåga att undervisa på kurser i andraspråksinlärning (’second language acquisition’, SLA), tvåspråkig utveckling, och på grundläggande kurser i svensk grammatik och/eller fonetik i ett tvärspråkligt perspektiv.

Även dokumenterad samarbetsförmåga, administrativ skicklighet och förmåga till samverkan med det omgivande samhället beaktas

Om anställningen

Anställningen är tills vidare på heltid, och tillträde sker enligt överenskommelse. Sex månaders provanställning kan komma att tillämpas.

Övriga upplysningar

Fakulteten välkomnar ansökningar från kvinnor då flertalet lärare inom forskningsmiljön vid institutionen är män.

Kontakt

Upplysningar om anställningen lämnas av Centrets föreståndare Niclas Abrahamsson, tfn 08-16 39 19, niclas.abrahamsson@biling.su.se.

Ansökan

Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med universitetets anvisningar och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Vi ser gärna att din ansökan skrivs på engelska, då den kommer att granskas av internationella sakkunniga varvid engelska är arbetsspråket.

Läraranställningar: instruktioner och ansökningsmall.
Universitetets anställningsordning, generella anvisningar och ansökningsmall på svenska finns på webbsidan: att söka en anställning.
Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Stockholm

Populära jobb i Stockholm