Publicerad: 2025-04-15

Logotyp

Doktorand i elektroniksystem med fokus på elektrodynamiska beräkningar

Adress

Luleå

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt närmare 2,1 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 900 anställda och har 18 700 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.
Vid Institutionen för system- och rymdteknik har universitetet samlat forskning och utbildning inom elektroteknik, rymdteknik, data- och systemvetenskap. Vi söker nu en doktorand som kan bidra till vår växande verksamhet inom elektrodynamiska beräkningar vid avdelningen EISLAB. Vi utför forskning inom områdena elektroniksystem, maskininlärning och cyberfysiska system. Gruppen för elektroniksystem fokuserar bla på elektrodynamiska beräkningar och simuleringar. Forskningen och undervisningen som bedrivs är understödd av högkvalitativ infrastruktur med toppmoderna laboratorium för elektromagnetisk kompatibilitet och mikroelektronik. 

Ämnesbeskrivning 
Elektroniksystem omfattar elektronikdesign, mätteknik och elektromagnetisk kompatibilitet för styrning, övervakning och instrumentering av tekniska processer och system, med nära och bred anknytning till tillämpningar och tillämpad forskning. 

Projektbeskrivning 
Området elektrodynamiska beräkningar utvecklas snabbt, drivet av framsteg inom både teknik och forskning. Trender och tillämpningar som är framträdande är bland annat relaterade till simulering av 5G-system, biomedicinska applikationer för att simulera elektromagnetiska fält i mänsklig vävnad, metamaterial för design av material med unika elektromagnetiska egenskaper som inte finns i naturen och elektromagnetisk kompatibilitet för elektroniksystem, IoT-system, elektriska fordon och en elektrifiering av fordonsflottan. 

Vi söker nu doktorander som tillsammans med stöd av vårt team av forskare vill utvecklas till självständiga forskare inom detta område. Vi har flertalet olika projektmöjligheter och inriktningar inom elektrodynamiska beräkningar och dessa applikationer. Vår bakgrund och akademiska excellens ligger i integralekvationsbaserade lösningar, ex PEEC och momentmetoden, av elektromagnetiska problem. Vi använder etablerade verktyg men utför majoriteten av det vetenskapliga arbetet i egenutvecklade programvaror baserade på Matlab eller C++. Vi erbjuder sökande att fördjupa sina kunskaper inom elektrodynamiska beräkningar med applikationer inom bl.a. elektriska drivsystem, transmissionsledningsteori, eller metamaterial. Den specifika inriktningen kan till viss del styras efter den sökandes bakgrund och intresse. Som doktorand kommer du ha ett nära samarbete med forskare och personal vid universitetet samt med experter på elektrodynamisk simulering och modellering i Sverige och internationellt. Finns intresse så kan delar av din tid som doktorand genomföras hos någon eller några av våra internationella samverkansparter. 

Arbetsuppgifter 
En doktorandtjänst innebär både teoretiskt och praktiskt arbete. Som doktorand tränas du i vetenskapligt arbete i form av publicering av vetenskapliga artiklar i tidskrifter och vid nationella och internationella konferenser. Du läser även obligatoriska och frivilliga doktorandkurser. Dessutom kan du få möjlighet att prova på lärarrollen. Som forskare arbetar du som en neutral part i många sammanhang vilket ger en fantastisk möjlighet att lära sig att driva forsknings- och utvecklingsprojekt. 

Kvalifikationer 
Vi söker engagerade personer som har: 
-En gedigen utbildningsbakgrund, civilingenjörs- eller masterexamen eller motsvarande, inom elektroteknik, fysik eller relaterade områden. 
-Kunskaper i kodningsspråk som MATLAB, C/C++ eller Python. 
-En grund i elektromagnetisk teori och numeriska metoder som understryker din problemlösningsförmåga. 
-Effektiv kommunikationsförmåga för att förmedla komplexa idéer med tydlighet och genomslagskraft. 

För ytterligare information om specifik doktorandutbildning se 
studieplaner för forskarutbildning inom teknisk fakultet 

Information 
Anställning som doktorand är tidsbegränsad på 4 år, undervisning och annan institutionstjänstgöring kan tillkomma upp till 20 % av heltid. Tjänstgöringsort är Luleå. Tilltänkt tillträde enligt överenskommelse. 
För mer information vänligen kontakta Jonas Ekman, professor och ämnesföreträdare, 0920-49 2828, jonas.ekman@ltu.se 

Facklig företrädare: 
SACO-S Diana Chroneer, 0920-49 2037 diana.chroneer@ltu.se 
OFR-S Marika Vesterberg, 0920-49 1721 marika.vesterberg@ltu.se 

Ansökan 
Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning och kopior av verifierade examensbevis. Var vänlig och märk din ansökan med referensnumret nedan. Både ansökan och examensbevis ska vara skrivna på svenska eller engelska. 

Sista ansökningsdag: 13 maj 2025 
Referensnummer: 1891-2025
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Luleå

Populära jobb i Luleå