Publicerad: 2025-04-17

Logotyp

Doktorand inom utveckling av digitala tvillingar för byggnader

Adress

Uppsala

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Doktorand inom utveckling av digitala tvillingar för byggnader

Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik består av tre avdelningar: Kvalitetsteknik, Industriell teknik samt Byggteknik och byggd miljö.

Institutionen har drygt 100 anställda och har sin forskning och utbildning både vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala och vid Campus Gotland. För mer information, se https://www.uu.se/institution/samhallsbyggnad-och-industriell-teknik. Denna anställning kommer att vara placerad vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö i Uppsala.

Avdelningen för byggteknik och byggd miljö bedriver forskning och utbildning inom området byggteknik och andra byggvetenskaper med fokus på energi i byggnader och byggd miljö. Vi ger kurser inom byggnadsfysik, byggnadsprojektering, energieffektivisering i byggnader, energisystem för byggnader och infrastruktursystem. Hos oss arbetar ca 20 personer och vi har flera framgångsrika samarbeten med näringsliv och organisationer. Läs mer på https://www.uu.se/institution/samhallsbyggnad-och-industriell-teknik/avdelningen-for-byggteknik-och-byggd-miljo.

Arbetsuppgifter

Den här doktorandtjänsten är en del av ett större forskningsprojekt ”Digitala tekniker för välgrundad och brukaranpassad byggnadsrenovering” finansierat av Energimyndigheten. I projektet kommer vi att utveckla digitala tvillingar – digitala modeller av byggnader som matas med realtidsdata – för tre campusområden i Uppsala som är i behov av renovering och använda dessa för att studera olika renoveringsscenarier och strategier. Som del av detta kommer vi att utveckla och testa olika digitala tekniker såsom 3D-screening av byggnader via fotogrammetri och LiDAR, sensornätverk och maskininlärnings- och AI-metoder. Projektet är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska Hus.

I doktorandprojektet kommer du att arbeta med utveckling av de digitala tvillingarna, vilket innefattar utveckling av 3D- och BIM-modeller för byggnader, hantering och analys av stora mängder sensordata, utveckling och validering av modeller för energisimulering, samt genomförande av fallstudier tillsammans med Akademiska Hus. Flera öppna forskningsfrågor kommer att angripas i projektet, såsom hur tillförlitliga BIM-modeller kan skapas utifrån begränsad byggnadsdokumentation, hur detaljerade närvaromönster i byggnader kan identifieras från olika typer av sensordata, samt hur en optimal avvägning mellan modellkomplexitet och noggrannhet bör göras för att skapa komplexa realtidsmodeller.   

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

- - avlagt examen på avancerad nivå, eller
- - fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
- - på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Vi söker kandidater med civilingenjörsexamen eller teknisk masterexamen inom byggnadsteknik, samhällsbyggnad, energisystem, teknisk fysik eller annat område relevant för forskningen, i kombination med en stark bakgrund inom dataanalys och datorsimulering. Du ska ha god samarbetsförmåga liksom förmåga att arbeta självständigt. Vi kräver god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av byggnadsinformationsmodellering (BIM) och byggnadssimulering är meriterande.   

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 september eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Joakim Widén, joakim.widen@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 15 maj 2025, UFV-PA 2025/1172.

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.


Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet
https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/


Anställningen kan komma att säkerhetsprövas. Vid säkerhetsprövning är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd.


Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.


Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Uppsala

Populära jobb i Uppsala