Publicerad: 2025-04-23

Logotyp

Doktorand i Data-driven molekylärmedicin

Adress

Uppsala

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Doktorand i Data-driven molekylärmedicin

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.

a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: https://www.uu.se/institution/immunologi-genetik-och-patologi

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.


Arbetsuppgifter


Doktorandtjänsten avser heltidsdoktorandstudier under maximalt fyra år. Innehavaren av tjänsten ska huvudsakligen ägna sin tid åt egen forskarutbildning, men andra arbetsuppgifter såsom undervisning, handledning av studenter och administrativt arbete kan ingå med högst 20 procent av anställningen. Anställningen kommer att förlängas i proportion till den tid som läggs på undervisning, för att möjliggöra fyra års heltidsdoktorandstudier. Den framgångsrika kandidaten förväntas även delta i alla kurser och andra aktiviteter arrangerade av DDLS forskarskola och bidra till DDLS-programmet. För mer information, vänligen se https://www.scilifelab.se/data-driven/ddls-research-school/

Kvalifikationskrav


För att uppfylla behörighetskraven för doktorandstudier måste du:

ha en magisterexamen (masterexamen) eller motsvarande
ha genomfört minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 poäng på magisternivå inklusive ett självständigt projekt om minst 15 poäng, eller
ha förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt.

För den annonserade tjänsten krävs en examen (eller motsvarande kunskaper) inom bioinformatik, precisionsmedicin, molekylär bioteknik eller ett relaterat område. En examen inom biomedicin eller biologi kan också accepteras om den kompletteras med avancerade kurser i bioinformatik, biostatistik eller datavetenskap. Detsamma gäller en examen inom datavetenskap eller biostatistik om den kombineras med avancerade kurser i cell- och molekylärbiologi och genetik.

Erfarenhet av att arbeta i en Unix/Linux-miljö samt dokumenterad erfarenhet av att arbeta i R eller Python är ett krav. Goda kunskaper i både talad och skriven engelska är också nödvändiga.



Information om utbildning på forskarnivå, behörighetskrav och intagningsbestämmelser finner du på https://www.uu.se/vetenskapsomrade/medicin-och-farmaci/utbildning/utbildning-pa-forskarniva . Urval av sökande görs av handledaren i samråd med institutionens forskarutbildningsgrupp och med representant från DDLS programmet. Forskarutbildningskommittén inom vetenskapsområdet medicin-farmaci antar doktoranden. Löneplacering sker enligt lokala riktlinjer vid Uppsala Universitet.

För anställning krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till forskarutbildning. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt universitetets regler och riktlinjer. Doktoranden ska främst ägna sig åt den egna forskarutbildningen. Övrig tjänstgöring vid institutionen, som avser undervisning och administrativt arbete kan ingå inom ramen för doktorandplatsen (max 20 %). Utbildningen på forskarnivå omfattar normalt 4 års heltidsstudier, maximalt 5 år om institutionstjänstgöring tillkommer.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Tidigare forskningserfarenhet (t.ex. examensarbete) inom bioinformatik eller medicinsk epidemiologi, tillsammans med dokumenterad erfarenhet av storskaliga dataanalyser, är meriterande. Erfarenhet av att arbeta med olika typer av omik-data (såsom genomik, transkriptomik, proteomik eller metabolomik) är särskilt värdefull. Dokumenterad erfarenhet av maskininlärning och biostatistik är också starkt meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Åsa Johansson, asa.johansson@igp.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 20 maj 2025, UFV-PA 2025/1060

Observera att detta är en förkortad version av annonsen. För att se den fullständiga annonsen vänligen klicka på ”Ansök här” eller se Uppsala universitets hemsida: https://uu.se/jobb/



Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.


Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet
https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/


Anställningen kan komma att säkerhetsprövas. Vid säkerhetsprövning är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd.


Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.


Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Uppsala

Populära jobb i Uppsala