Publicerad: 2025-04-25

Logotyp

Universitetslektor i informationsteknologi

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Jobba på en innovativ högskola där olika perspektiv möts!

Högskolan i Halmstad skapar värden, driver innovation samt utvecklar människor och samhälle för framtiden.

Ända sedan starten 1983 har Högskolan präglats av nytänkande och samverkan med samhället. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs till stor del i mångvetenskapliga forskningsprogram inom Högskolans två fokusområden: hälsoinnovation respektive smarta städer och samhällen. Högskolan har ett brett utbildningsutbud med många populära utbildningsprogram. Campus är modernt och välutrustat, och ligger nära både resecentrum och Halmstads trevliga stadskärna.

Mer information om hur det är att jobba vid Högskolan i Halmstad: hh.se/om-hogskolan/jobba-hos-oss

Akademin för informationsteknologi
Akademin för informationsteknologi (ITE) vid Högskolan i Halmstad är en välkänd tvärvetenskaplig institution med cirka 155 anställda från 20 olika länder. ITE är internationellt erkänd för sin tillämpade forskning och samverkan med fokus på smart teknologi och dess praktiska tillämpningar. 

På ITE arbetar våra studenter och forskare inom olika utbildningsområden, till exempel elektronik, AI, informationsdriven vård, självkörande fordon, social robotik och digital design. Vi erbjuder ett omfattande utbud av utbildningsprogram från grundnivå till doktorandnivå samt kompetensutveckling för yrkesverksamma. 

Forskning bedrivs inom Högskolans forskningsprogram, framför allt Informationsdriven vård (IDC), Framtidens samskapade smarta livsmiljöer (REBEL), Lärande i ett digitalt samhälle (LeaDS) och Framtidens industri (FIRP). 

Kopplat till ITE är Leap for Life, ett innovationscentrum för informationsdriven vård, samt Elektronikcentrum i Halmstad (ECH), en samverkansarena för elektronikutveckling. 



Mer information om Akademin för informationsteknologi: hh.se/ite

Om rollen
Som forskare hos oss är du inte bara en del av ett engagerat team – du är också en nyckelperson i att skapa och driva nya forskningsprojekt. Du kommer att arbeta i nära samverkan med kollegor, samhällspartners, industrin och akademin. Vi söker dig som är nyfiken och brinner för att skapa nya samarbeten och projekt som bidrar till forskningens utveckling och verkliga tillämpningar.

Du förväntas vara proaktiv och drivande i att:
•    Identifiera nya forskningsmöjligheter och söka externa forskningsmedel.
•    Utveckla och leda mångvetenskapliga forskningsprojekt i samarbete med andra forskare och partners från offentlig sektor och industri.
•    Bygga och stärka forskningssamarbeten både internt och externt.
•    Bidra till en stark lagkänsla och ett gemensamt driv i kollegiet.

Utöver forskning och projektledning finns det möjlighet att undervisa på grund- och avancerad nivå i våra utbildningar, exempelvis inom datavetenskap, tillämpad AI eller informatik. Den rekryterade forskaren förväntas delta i handledning av examensarbeten för studenter på kandidat- och masternivå, samt vara handledare för doktorander. Den rekryterade forskaren förväntas undervisa 20% och bedriva forskning till 80%. 



Kvalifikationer
Behörig att anställas som lektor är den som dels har visat pedagogisk skicklighet och dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen (Högskoleförordningen 4 kap 4 §).

Du som sökande ska ha

Doktorsexamen med relevant erfarenhet inom artificiell intelligens, datautvinning, maskininlärning, informationsteknik, hälsovetenskap, matematik, statitistik eller ett relaterat ämne. 
Uppvisa en stark, för närvarande aktiv forskningsprofil inom något av ovanstående områden.
Den övergripande vetenskapliga produktionen bör vara omfattande i högkvalitativa forskningstidskrifter.
Förmågan att kunna läsa, skriva och tala svenska och engelska flytande på formell nivå. 

Stor vikt kommer att läggas på förmågan att attrahera externa medel. 

Meriterande:

Dokumenterad erfarenhet av innovation, forskning och utveckling i en industriell miljö eller hälso- och sjukvård.
Dokumenterad erfarenhet av att arbeta med tillämpningar inom hälso- och sjukvårdsområdet.
Kompetens inom områden som databaser, datainsamling, AI/ML, cybersäkerhet och djupinlärning.

Den sökande ska ha en stark nyfikenhet och drivkraft att skapa nya forskningsprojekt och samarbeten. Förmåga att arbeta självständigt och leda projekt, men också att vara en lagspelare som bidrar till en stark vi känsla i kollegiet. 
Du ska vara självgående, ha god samarbetsförmåga, vara strukturerad och kunna inspirera andra. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet styrkta av referenser från tidigare arbetsgivare.

För Högskolan i Halmstad är det meriterande om sökande har genomgått högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt har förvärvat motsvarande kunskaper. I de fall någon inte uppfyller detta ska den högskolepedagogiska kompetensen förvärvas inom två år från anställningens början. 


Välkommen med din ansökan!



Ansökan
Så här utformar du din ansökan.

Övrigt
Vi värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kön, funktionalitet och inte minst livserfarenhet.

Fakta om Högskolan  
Jobba på Högskolan i Halmstad


Vi undanber oss all direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av rekryteringsannonser.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Halmstad

Populära jobb i Halmstad