Publicerad: 2025-05-13

Universitetslektor i medieproduktion

Adress

Kalmar

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Välkommen till Linnéuniversitetet! Här möter du 2 200 medarbetare och 40 000 studenter som tillsammans följer visionen att sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling. Hos oss bedrivs forskning och utbildning med blicken mot framtiden. Vår närhet till näringsliv, både lokalt och globalt, ger oss lång räckvidd och möjlighet till förändring som skapar avtryck. Allt som behövs är en plats där idéer får utrymme att mötas och växa. Det är det vi skapat – och du är inbjuden.

Change starts here!


Fakulteten för konst och humaniora, som är en av Linnéuniversitetets fem fakulteter, är en dynamisk, flexibel och internationell kunskapsmiljö med både vetenskaplig och konstnärlig verksamhet i ett stort antal ämnen. Vi bygger kompletta akademiska miljöer där utbytet mellan undervisning, forskning och samverkan skapar drivkraft för kvaliteten på universitetet och i det omgivande samhället. 

Anställningen som universitetslektor i medieproduktion är placerad vid institutionen för medier och journalistik (MJ). Institutionen består av en kreativ miljö med utbildning och forskning inom tre ämnen: journalistik, medie- och kommunikationsvetenskap samt medieproduktion. Institutionen har professionsnära utbildningar med forskningsanknytning på kandidatnivå samt en masterutbildning med fokus på medier och mänskliga rättigheter. Vi erbjuder fristående kurser och ämneskurser i olika utbildningsprogram. Vi bedriver även forskning inom medier, kommunikation och journalistik. 

Vi söker nu en vikarierande lektor i medieproduktion.  

Befattningsbenämning: Universitetslektor i medieproduktion.
Ämnesområde: Medieproduktion.
Placeringsort tillsvidare: Kalmar. Eftersom Linnéuniversitetet finns i både Växjö och Kalmar kan resor mellan orterna förekomma.
Anställningens omfattning: 100%, tidsbegränsat till och med 2026-06-30.
Tillträde: Tillträde enligt överenskommelse, dock senast augusti 2025. 

Arbetsbeskrivning
Arbetsuppgifterna innefattar undervisning inom ämnet medieproduktion på grundnivå med inriktning på professionellt och yrkesrelaterat gestaltningstekniskt produktionsarbete inom video, audio, fotografi, grafisk produktion och interaktiva medier, samt teoretisk och metodologisk förståelse inom detta ämnesområde. Viss undervisning inom ämnesområdena medie- och kommunikationsvetenskap samt journalistik kan också förekomma. 

Undervisningen är förlagd på campus i Kalmar inom våra program och genomförs på svenska och engelska. Det innebär bland annat föreläsning, praktisk handledning och examination samt kursplanering och utveckling, utvärdering samt annan administration. 

I tjänsten förväntas du även delta i institutionens forskarkollegium samt medverka till undervisningens forskningsanknytning och professionella relevans och aktualitet. 

Behörighet
Behörig att anställas som lektor är den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen i medieproduktion eller har motsvarande vetenskaplig kompetens med hänsyn till anställningen ämnesinnehåll. 

Med motsvarande vetenskaplig kompetens avses i regel examen från utländskt universitet med i huvudsak samma nivå och kvalitet som svensk doktorsexamen i medieproduktion. 

För anställningen krävs en gedigen yrkesmässig produktionserfarenhet inom för anställningen relevant ämnesområde, till exempel video, film, audio, fotografi, grafisk produktion eller interaktiva medier.

För behörighet till denna anställning krävs dessutom god samarbetsförmåga samt en god förmåga att undervisa på svenska och engelska både på grund- och avancerad nivå. 

Bedömningsgrunder
Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten och den yrkesmässiga produktionserfarenheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av andra behörighetsgrundande förhållanden.

Vid bedömningen av yrkesskicklighet läggs stor vikt vid ämnesrelevant branscherfarenhet inom medieproduktion eller motsvarande. Yrkeserfarenheten ska vara dokumenterad så att den kan beläggas och utvärderas avseende bland annat bredd, omfattning och kvalitét.

Vägledande för bedömningen av den vetenskapliga skickligheten är den egna forskningens självständighet, omfattning och kvalitet.

Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom undervisning och avser såväl utveckling, planering, genomförande och utvärdering av undervisning, som handledning och examination. Den pedagogiska skickligheten ska visa på ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och till den egna lärarrollen.

Meriterande för anställningen är erfarenhet inom filmvetenskap, musikvetenskap, bildvetenskap, audiovisuella studier, journalistik, medie- och kommunikationsvetenskap eller något närliggande ämne med anknytning till medieproduktion.

När universitetet anställer nya lärare ska de sökande väljas som genom en kvalitativ helhetsbedömning bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en framgångsrik utveckling av verksamheten.

Kontaktpersoner
Prefekt Anja Kalin, anja.kalin@lnu.se, 0480 49 70 25 
Ämnesföreträdare Mats Wahlberg, mats.wahlberg@lnu.se,0480 49 70 47
HR-partner Stiina Salmgren, stiina.salmgren@lnu.se 

Vill du veta mer om institutionen för medier och journalistik? Läs mer på Lnu.se


Linnéuniversitetet har ambitionen att tillvarata de kvaliteter som en jämn könsfördelning och mångfald tillför organisationen.

Registrera din ansökan via knappen "Ansök" längst ned i annonsen. Din ansökan ska utformas enligt Mall för ansökan som du hittar i Kompletterande riktlinjer -
Anställningsordning under rubriken "viktiga dokument" längst ned under annonsen. De meriter Du åberopar ska Du styrka med intyg och de ska bifogas digitalt i din ansökan. Övriga handlingar, t ex olika typer av vetenskapliga arbeten, ska skickas in digitalt tillsammans med ansökan. Ansökan och övriga handlingar ska märkas med anställningens diarienummer. Alla handlingar som åberopas ska vara inkomna till universitetet senast kl. 23.59 sista ansökningsdagen.

Vi undanber oss telefonsamtal från försäljare av jobbannonser.




Linnéuniversitetet är en arbetsgivare som uppfyller kraven i den Europeiska stadgan för forskare och följer riktlinjerna för rekrytering. Därför har universitetet fått HR Excellence in Research-certifieringen.

Vänligen notera att legitimation ska uppvisas vid intervjutillfället.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Kalmar

Populära jobb i Kalmar