Publicerad: 2025-05-14

Logotyp

Forskare

Adress

Lund

Anställning

Deltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.


Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.




Vi söker forskare till Rättssociologi för projekt inom Mänskliga rättigheter och Migration

Projektet

Ett förslag som mött mycket kritik är det föreslagna kravet på välfärdsprofessionella att anmäla irreguljära migranter till polisen – det vi kallar Angiverilagen.

Detta projekt syftar till att förstå varför och hur professionella mobiliserar sig mot det föreslagna lagförslaget. Genom en enkätstudie samt individuella och gruppintervjuer kommer vi att analysera argument, strategier och praktiker.

Projektet argumenterar för att välfärdsprofessionella inte bara är avgörande för att genomföra migranters mänskliga rättigheter, utan att deras kritik mot Angiverilagen också visar att deras kollektiva motstånd, tillsammans med irreguljära migranters rättighetsanspråk, utgör en nödvändig grund för migranters mänskliga rättigheter överhuvudtaget.

Arbetsuppgifter

Projektanställningen som forskare innebär att undersöka effekterna av en rad restriktiva policyförändringar gällande migration och migranters mänskliga rättigheter.

Genom att kombinera metoder och teoretiska angreppssätt kommer vi att diskutera vad välfärdsprofessionellas motstånd betyder för migranters rättigheter i framtiden och vilken status mänskliga rättigheter har i Sverige generellt.

Krav och meriter

För att vara framgångsrik i rollen behöver du ha:

- Fil. Doktor i något Samhällsvetenskapligt ämne t ex Migration.
- Erfarenhet av forskning inom mänskliga rättigheter och migration.
- Erfarenhet av fackligt samarbete.
- Gedigen kunskap om aktuellt lagstiftningsarbete och svara på remiss.
- Vana av att självständigt driva egna projekt, exempelvis som postdoktor.
- Det är även meriterande om du har ett stort kontaktnät inom fackligt samfund och organisationer som arbetar med migranters rättigheter i Sverige och internationellt.

Deltid 30%

Tidsbegränsad anställning 2025-07-01 – 2026-06-30

Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet är ett av landets ledande kunskapscentra för forskning och utbildning inom samhälls- och beteendevetenskap. Med verksamhet i både Lund och Helsingborg, över 700 anställda och cirka 5 700 helårsstudenter är fakulteten en av Lunds universitets största. Vi erbjuder en kreativ akademisk miljö med engagerade studenter och medarbetare. Vår huvuduppgift är att utveckla, förmedla och förvalta kunskap om samhälle, människa och organisationer i en miljö som präglas av öppenhet, tolerans och nyfikenhet.

Rättssociologi vid Lunds universitet är ett samhällsvetenskapligt ämne som har relationen mellan rätt och samhälle som studieobjekt, så som spänningen mellan statens formella lagstiftning och informell normbildning i exempelvis det civila samhället. Forskning bedrivs inom fält som genus och diskriminering, AI och maskininlärning, barns rättigheter, välfärd, rättskulturer, korruption, migration, ekonomisk säkerhet och brottslighet. Institutionen erbjuder kurser på samtliga nivåer. Institutionen driver även kandidatprogrammet i kriminologi i samarbete med Sociologiska institutionen. Rättssociologiska institutionen vinnlägger sig om att samverka över ämnesgränser och disciplingränser och har också goda kontakter med praktiker och myndigheter.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Lund

Populära jobb i Lund