Publicerad: 2025-06-30

Logotyp

Doktorandplats i medicinsk vetenskap

Anställning

Heltid

Lönetyp

Fast månads- vecko- eller timlön

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Doktorandplats i medicinsk vetenskap


Titel på projektet: Multimodala biomarkörer för suicidalt beteende vid bipolär sjukdom

Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet kan du finna på universitetets doktorandsidor https://www.gu.se/utbildning-till-att-bli-forskare  

Arbetsuppgifter   
Utbildning i medicinsk vetenskap består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se https://www.gu.se/sahlgrenska-akademin/var-forskarutbildning

Projekt: Suicid är ett stort globalt folkhälsoproblem och personer med bipolär sjukdom har en upp till 20 gånger högre risk att ta sitt liv jämfört med befolkningen i stort. Dagens kliniska suicidriskbedömningar har dock låg prognostisk precision, och det finns behov av objektiva, biologiska markörer som kan förbättra riskidentifiering och möjliggöra individanpassade preventiva insatser. Suicidalt beteende har kopplats till dysreglering i flera biologiska system, men enskilda biomarkörer har hittills haft begränsat kliniskt värde. Det finns därför ett växande intresse för multimodala angreppssätt som kombinerar information från exempelvis proteomik, genetik, hjärnavbildning och kliniska data.

Det övergripande målet med projektet är att identifiera, validera och integrera biomarkörer associerade med suicidrisk vid bipolär sjukdom. Projektet kombinerar hypotesgenererande och hypotesdrivna delstudier för att både upptäcka nya kandidater och bekräfta tidigare fynd. Den långsiktiga ambitionen är att bidraga till utvecklingen av bättre riskprediktionsverktyg och att fördjupa förståelsen av suicidens biologiska mekanismer. 

Projektet bygger på två svenska kohorter: SWEBIC (genetik, plasma) och St. Göran Bipolärprojektet (kliniska data, cerebrospinalvätska, MR-hjärnavbildning). Projektet omfattar fem delstudier, inklusive proteombaserad biomarkörscreening, replikation i oberoende kohort, genetiska analyser, validering av neuropeptid Y i likvor, samt utveckling av en maskininlärningsmodell för suicidprediktion med multimodala datakällor. Använda metoder inkluderar avancerad proteomik, genetiska riskpoäng, pQTL-analyser, hjärnavbildning (sMRI, fMRI, DTI) samt multivariat modellering. Projektet förväntas bidraga till förbättrad klinisk riskstratifiering och utveckling av biologiska interventioner för att minska suicidrisk hos personer med bipolär sjukdom.

Det är önskvärt att sökanden har dokumenterad erfarenhet av biomarkörsforskning inom psykiatri, särskilt studier av "fluid biomarkers" såsom blod- eller likvoranalyser. Erfarenhet kan inkludera bearbetning, analys eller tolkning av biologiska markörer i relation till psykiatriska tillstånd. Praktisk erfarenhet av att hantera proteomikdata är en fördel. Dokumenterad erfarenhet inom statistisk programmering (t.ex. i R eller Python), maskininlärning och statistisk modellering är meriterande, liksom erfarenhet av att arbeta med patientnära forskningsdata, databashantering och samarbete i tvärvetenskapliga forskningsmiljöer.  

Forskarutbildning omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen. Inom ramen för din doktorandanställning kan du ha institutionstjänstgöring i en omfattning av max 20 % av heltid fördelat under hela utbildningstiden vilket i så fall genererar motsvarande förlängning av utbildningstiden. Institutionstjänstgöring omfattar vanligtvis undervisning på grundnivå och avancerad nivå, men även forskning och administration kan ingå.      

Behörighet   
För tillträde till forskarutbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall den särskilda behörighet som är fastställd i den allmänna studieplanen för forskarutbildningsämnet.  

Grundläggande behörighet till forskarutbildning på forskarnivå har den som:    

1. avlagt examen på avancerad nivå, eller 
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller  
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet till forskarutbildning i medicinsk vetenskap har den som:

med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller bedöms ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.    

Kontaktuppgifter för doktorandplatsen   
Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta:

Huvudhandledare Mikael Landén, professor, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi,
telefon: 0702-082304, e-post: mikael.landen@neuro.gu.se 

Biträdande handledare Lina Jonsson, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi,
e-post: lina.jonsson@neuro.gu.se  

Ansökan   
För ytterligare information och för att söka platsen se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar
  

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-07-21

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök

Redo för nästa steg i karriären?

Hjälp mig hitta jobb

Rekommenderade jobb i Göteborg

Populära jobb i Göteborg