"Berätta om dig själv" – så svarar du på arbetsintervjun

Publicerat:

Lästid: 6 min

En av de vanligaste frågorna, eller snarare uppmaningarna, du får på en arbetsintervju är att "Berätta om dig själv". Det är en öppen fråga som kan kännas överväldigande, men den är också en möjlighet att göra ett starkt första intryck. I den här artikeln får du konkreta råd kring hur du kan förbereda ett bra svar och några exempel på vad man kan säga.

 

Förstå syftet med frågan

När intervjuaren ber dig att berätta om dig själv vill de främst få en känsla för vem du är som person och om du passar för rollen. De letar efter information om din bakgrund, dina färdigheter och vad som motiverar dig.

Det är viktigt att ha detta i åtanke när du förbereder ditt svar. Med en förståelse för vad det är för typ av information arbetsgivaren letar efter kan du skräddarsy ditt svar utefter dina egna personliga styrkor och erfarenheter.

 

Strukturen för ett bra svar

Ett effektivt sätt att strukturera ditt svar är att använda en enkel trestegsmetod:

 • Bakgrund – Ge en kort sammanfattning av din utbildning och yrkeserfarenhet.
 • Nuvarande situation – Berätta vad du gör idag och hur det relaterar till den position du söker.
 • Framtid – Förklara varför du är intresserad av denna roll och hur du ser din framtid i företaget.

 

Bakgrund

Börja med att ge en kort översikt över din utbildning och tidigare erfarenheter. Fokusera på de delar som är mest relevanta för det jobb du söker.

Exempel:

"Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi från Stockholms universitet och har arbetat inom marknadsföring de senaste fem åren. Under min tid på mitt senaste jobb var jag ansvarig för att utveckla och genomföra marknadsstrategier som ökade vår kundbas med 20% på ett år."

 

Nuvarande situation

Här bör du prata om vad du gör just nu och hur det knyter an till den position du söker.

Exempel:

"Just nu arbetar jag som marknadskoordinator på ett medelstort företag där jag leder ett team på fem personer. Mitt fokus har varit på digital marknadsföring och att optimera våra kampanjer för att maximera ROI. Jag har utvecklat mina färdigheter i att analysera data och skapa effektiva strategier, vilket jag tror skulle vara värdefullt för ert team."

 

Framtid

Avsluta med att berätta varför du är intresserad av den specifika rollen och vad du hoppas uppnå i framtiden.

Exempel:

"Jag är mycket intresserad av den här positionen eftersom jag ser möjligheter att använda mina erfarenheter och färdigheter för att bidra till er tillväxt. Jag är särskilt imponerad av ert företags fokus på innovation och jag ser fram emot att kunna bidra till att utveckla kreativa marknadsföringslösningar som driver er framgång."

 

Tips för ett bra svar

 • Var konkret – Undvik att vara för generell. Ge specifika exempel på dina prestationer och färdigheter.
 • Håll det kort – Ditt svar bör vara mellan en till två minuter långt. För långt och du riskerar att tappa intervjuarens uppmärksamhet.
 • Öva – Förbered och öva ditt svar så att det känns naturligt, men undvik att låta som om du reciterar ett manus.
 • Anpassa – Anpassa ditt svar till den specifika rollen och företaget du söker till. Läs på om företaget i förväg så att du kan knyta ditt svar till deras värderingar och mål.

 

Vanliga misstag att undvika

 • Att gå för långt tillbaka i tiden – Fokusera på de senaste och mest relevanta erfarenheterna istället för att berätta hela din livshistoria.
 • Att vara för personlig – Håll ditt svar professionellt. Undvik att prata för mycket om ditt privatliv, om det inte är relevant för jobbet.
 • Att vara vag – Ge konkreta exempel och siffror när det är möjligt för att visa dina prestationer.

 

Anpassa ditt svar efter företaget

För att verkligen imponera på intervjuaren, anpassa ditt svar efter företagets kultur och de specifika krav som finns i jobbannonsen. Om företaget värderar lagarbete, se till att betona dina erfarenheter av att arbeta i team. Om de söker någon med starka analytiska färdigheter, lyft fram dina erfarenheter och resultat inom det området.

Exempel:

"Jag har alltid dragits till företag som prioriterar innovation och kreativitet. På mitt förra jobb startade jag ett initiativ för att uppmuntra teamet att komma med nya idéer, vilket resulterade i flera framgångsrika projekt. Jag ser fram emot att kunna bidra med samma energi och engagemang hos er."

 

Ditt personliga varumärke

Att svara på frågan "Berätta om dig själv" handlar också om att kommunicera ditt personliga varumärke. Vad är det som gör dig unik? Vad kan du bidra med som ingen annan kan? Här är några tips för att tydligt kommunicera ditt personliga varumärke under arbetsintervjun:

 • Känn dina styrkor – Var medveten om vilka dina främsta styrkor är och hur de relaterar till den position du söker.
 • Berätta en historia – Människor minns berättelser bättre än fakta. Om du kan, illustrera dina styrkor med en kort berättelse om en utmaning du har övervunnit eller en framgång du har uppnått.
 • Visa passion – Din passion för jobbet och branschen kan vara det som skiljer dig från andra kandidater. Visa att du är engagerad och motiverad!

Ett exempel på ett mer personligt svar:

"Jag är en kreativ problemlösare med en passion för digital marknadsföring. Min bakgrund inom både ekonomi och marknadsföring har gett mig en unik förmåga att skapa strategier som inte bara ser bra ut, utan också levererar resultat. Jag minns särskilt ett projekt där jag lyckades vända en sjunkande försäljningskurva genom att implementera en datadriven kampanj som ökade vår onlineförsäljning med 35% på tre månader. Det är den typen av utmaningar jag älskar att ta mig an, och jag är särskilt intresserad av denna roll eftersom jag tror att jag kan bidra med liknande insikter och lösningar till ert team."

 

Hur du kan förbereda dig

Att förbereda sig inför att presentera sig själv för en arbetsgivare kräver tid och reflektion. Här är några steg du kan följa för att säkerställa att ditt svar är väl genomtänkt och övertygande:

 • Reflektera över din karriär – Ta dig tid att tänka igenom dina tidigare erfarenheter, prestationer och lärdomar. Vad har format dig till den personen du är idag?
 • Forska om företaget – Läs på om företaget du söker till. Vad är deras mission, vision och värderingar? Hur kan du knyta an till dessa i ditt svar?
 • Skriv ner och öva – Skriv ner ditt svar och öva det högt flera gånger. Detta hjälper dig att hitta rätt flyt och säkerställa att du håller dig inom en rimlig tidsram.
 • Få feedback – Om möjligt, öva ditt svar med en vän och be om feedback. Detta kan ge dig värdefulla insikter och hjälpa dig att finslipa ditt svar.
 

Fler exempel på svar

Här är några fler exempel på hur du kan svara på frågan "Berätta om dig själv" beroende på din yrkesbakgrund och den position du söker:

Exempel för en projektledare:

"Jag har en bakgrund inom civilingenjör med en specialisering inom projektledning. De senaste åtta åren har jag arbetat med att leda tvärfunktionella team för att leverera komplexa IT-projekt i tid och inom budget. En av mina största prestationer var när jag ledde implementeringen av ett nytt CRM-system som resulterade i en 25% ökning av kundnöjdheten. Jag trivs bäst när jag får jobba nära både tekniska och affärsmässiga intressenter för att säkerställa att projekten inte bara levereras framgångsrikt, utan också möter företagets strategiska mål. Jag ser fram emot att kunna bidra med min erfarenhet till ert företag och hjälpa er att uppnå era mål."

Exempel för en säljare:

"Jag har arbetat inom försäljning i över tio år och har en stark förmåga att bygga långsiktiga kundrelationer. På mitt nuvarande jobb som regional försäljningschef har jag överträffat våra försäljningsmål med minst 20% varje år. En av mina mest minnesvärda prestationer var när jag stängde en affär med en stor kund som resulterade i en ökning av vår årliga intäkt med över 1 miljon kronor. Jag drivs av utmaningen att identifiera nya affärsmöjligheter och att hitta lösningar som möter kundernas behov. Jag är särskilt intresserad av den här rollen eftersom jag ser stor potential för att fortsätta växa och utveckla mina färdigheter inom försäljning hos ert företag."

Exempel för en nyutexaminerad:

"Jag tog nyligen examen i datavetenskap och under min tid på universitetet hade jag möjlighet att delta i flera praktikplatser där jag arbetade med utveckling av webbapplikationer. En av mina största prestationer var att skapa en applikation för studentorganisationen som nu används av över 500 studenter dagligen. Jag har starka tekniska färdigheter inom både frontend- och backendutveckling och är alltid nyfiken på att lära mig nya tekniker och metoder. Jag är mycket motiverad att börja min karriär på ert företag eftersom jag ser en fantastisk möjlighet att få arbeta med ett innovativt team och bidra till spännande projekt."

 

Lycka till på arbetsintervjun!

Att svara på frågan "Berätta om dig själv" på en arbetsintervju kan kännas som en utmaning, men med rätt förberedelse kan du leverera ett svar som visar din erfarenhet, kompetens och hur väl du passar för rollen. Kom ihåg att vara konkret, kortfattad och anpassa ditt svar efter företaget.

Med dessa tips och exempel är du på god väg att göra ett starkt intryck på din nästa jobbintervju!

Senaste publiceringarna i Jobbnytt

Visa fler artiklar