Jobb med 40k lön utan utbildning

Publicerat:

Lästid: 3 min

För att få en hög lön behöver du ofta ha en lång universitetsutbildning i ryggen, men så behöver det faktiskt inte vara. Det finns jobb där ute som betalar bra utan att du behöver spendera flera år vid skolbänken.

Alternativa karriärvägar kan erbjuda en snabbare väg till en månadslön på 40 000 kronor eller mer. Inom branscher som exempelvis teknik, hantverk och försäljning värderas kunskap och skicklighet ofta högre än en formell utbildning.

En inkomst på 40 000 kronor i månaden utan att ha spenderat en dag på universitetet är fullt möjligt för den som är villig att utforska branscher där utbildning inte är viktigt eller som är villig att utveckla sin kompetens på annat sätt än via traditionell utbildning.

Med rätt inställning och engagemang kan man snabbt klättra på karriärstegen och nå en imponerande inkomstnivå.

 

5 jobb med 40k lön utan utbildning

Som hjälp på vägen har vi listat 5 jobb där det finns goda möjligheter att tjäna 40 000 kronor eller mer, och där det oftast inte behövs någon universitetsutbildning för att bli anställd.

 

Säljare

Som säljare finns det i princip ingen begränsning på hur mycket du kan tjäna, då de flesta säljare utöver en fast grundlön tjänar provision på varje sälj. Det betyder att hur mycket pengar du tjänar i slutänden bestäms av hur bra du är på att sälja.

En riktigt duktig säljare som vet hur man förstår och möter en kunds behov kan tjäna väldigt mycket pengar, även långt över 40 000 kronor.

En utåtriktad och karismatisk personlighet och ihärdighet är avgörande för en säljares framgång.

Säljare kan du jobba som inom många olika branscher. Du kan till exempel jobba med att sälja fastigheter, medicinprodukter, abonnemang eller bilar.

 

Programmerare

Inom IT-sektorn väger utbildning ofta inte lika tungt som faktisk erfarenhet och skicklighet. Kan du visa att du bemästrar flera olika programmeringsspråk och mjukvaror, särskilt lite ovanligare språk där det råder brist på kompetens, är chanserna till jobb med hög lön goda.

IT-sektorn är känd för att betala bra, och en skicklig programmerare tjänar ofta 40 000 kronor eller mer. I många fall kan en programmerare med erfarenhet tjäna uppemot 50 000 kronor i månaden.

Programmering är en kompetens som man kan lära sig själv så länge man har viljan. Allt du behöver är en dator för att komma igång, de flesta språken är gratis att ladda ner och använda och på internet finns det mängder av gratis utbildningsmaterial.

 

Yrkeskunnig inom bygg eller teknik

Det finns flera områden inom bygg och teknik där det antingen inte krävs någon utbildning eller där utbildningen är relativt kort. Många företag erbjuder dessutom praktik och lärlingsplatser, en slags ”learning by doing”.

Genom att praktisera på ett företag får du färdigheterna du behöver, samtidigt som du får betalt för mödan.

Många yrkesroller kan sedan betala 40 000 kronor eller mer, givet att du är skicklig på det du gör och jobbar upp erfarenhet och ett stort nätverk.

Du kan till exempel specialisera dig inom arbetsledning, materialförsäljning eller CAD-teknik. Med en kortare praktisk utbildning och erfarenhet i ryggen finns goda möjligheter till jobb och hög lön.

 

Digital marknadsförare

I en allt mer digitaliserad värld ökar efterfrågan på skickliga digitala marknadsförare. Som digital marknadsförare kan du bland annat jobba med sociala medier, digital analys och sökordsoptimering, ofta i kombination. Du lägger ut och följer upp digitala kampanjer och ser till att maximera inflödet av nya kunder.

Det går att utbilda sig till digital marknadsförare, men det digitala landskapet förändras konstant och konkret erfarenhet av moderna verktyg kan ta dig långt.

Digital marknadsföring kräver precis som programmering bara en dator för att lära sig, och du kan själv starta upp exempelvis en affiliate marketing-blogg och på så vis konkret visa att du är skicklig på det du gör. Du kan dessutom tjäna en slant på kuppen.

En digital marknadsförare kan beroende på erfarenhet och position tjäna bra över 40 000 kronor i månaden.

Det är en väldigt värdefull kompetens som belönas väl av företag, givet att man verkligen levererar resultat.

 

Du måste inte plugga på universitet

Vi hoppas att vi i den här artikeln har visat att det inte är någon naturlag att du behöver läsa på universitet för att kunna tjäna 40 000 kronor i månaden.

Det finns många jobb där ute som betalar väl och som kollar mer på skicklighet och erfarenhet än på formell utbildning, många fler än de 5 vi nämnt här.

Med det sagt kan en utbildning vara en väldigt bra investering, då den både ökar dina chanser att få jobb inom många branscher och dessutom kan berättiga en högre lön.

Huruvida man tycker att det är värt det är helt och hållet upp till personlig preferens, men för den som vill tjäna över 40 000 kronor i månaden finns många vägar att gå!

Senaste publiceringarna i Jobbnytt

Visa fler artiklar