Lönespecifikation – vad är det?

Publicerat:

Lästid: 3 min

Många håller nog med om att ögonblicket din lön åker in på kontot är bland de ljuvaste i månaden. Utöver de mindre roliga räkningarna utgör löningen en möjlighet att köpa den där saken du haft ögonen på, ta en välförtjänt utekväll, och såklart spara och investera för framtiden.

Löningens något mindre kittlande kusin är lönespecifikationen – den slutgiltiga konfirmationen som vittnar om att det snart är dags, där du kan se precis hur mycket du kommer att få för månadens jobbinsats.

Men vad är egentligen en lönespecifikation, varför finns den och vad är den bra för?

 

Vad är en lönespecifikation?

En lönespecifikation är en detaljerad beskrivning av din brutto och nettolön. Lönespecifikationen innehåller även information såsom betalda semesterdagar, arbetad tid, frånvaro tid och så vidare.

Lönespecifikationen är ett slags bevis på att arbetsgivaren betalat ut ersättning och dragit av skatt. Det är till för att du som arbetstagare ska kunna ha full koll på din löneutbetalning och spara informationen för att kunna dubbelkolla i framtiden vid behov.

Det finns tekniskt sett ingen lag på att en arbetsgivare måste skicka ut en lönespecifikation, men vissa kollektivavtal innehåller regler om att arbetsgivaren måste skicka ut en. De flesta större arbetsgivare skickar ut lönespecifikationer till sina anställda.

Det är bra att spara lönespecifikationen om du får den fysiskt i ett brev hem. Får du den digitalt sköts lagringen oftast av sig själv i det system din arbetsgivare använder sig av.

Du kan även få din lönespecifikation i Kivra eller någon annan digital brevlåda.

 

När får man sin lönespecifikation?

När man får sin lönespecifikation skiftar mellan olika arbetsplatser, men du får den oftast varje månad. Precis som med lönespecifikationen i sig finns ingen lag på när en lönespecifikation behöver skickas ut.

Det är vanligast att lönespecifikationen skickas ut inom ett par dagar innan utbetalningen av lönen. Många får lönespecifikationen dagen innan lönen.

 

Hur är lönespecifikationen användbar?

Utöver att det är roligt att se hur mycket pengar som snart trillar in på kontot finns lönespecifikationen till av praktiska anledningar, främst för att du som arbetstagare ska kunna dubbelkolla att allt ser korrekt ut.

Lönespecifikationen beskriver detaljerat exakt vad du får betalt för och hur mycket du får betalt. In räknas OB-tillägg och semesterdagstillägg såväl som sjukfrånvaro, tjänstledighet och friskvårdsavdrag.

Med hjälp av lönespecifikationen kan du försäkra dig om att du får den ersättning du har rätt till. Du kan också kontrollera att exempelvis antalet dagar du varit sjuk eller haft semester verkligen stämmer.

 

Lönespecifikationen är bra att ha vid deklarationen

Uppstår några frågetecken vid din årliga deklaration är det också bra att ha lönespecifikationerna sparade. Du kan använda dessa för att försäkra dig om att deklarationen överensstämmer med dina lönespecifikationer. Den mänskliga faktorn gör nämligen att misstag kan uppstå i utbetalningen och redovisningen av din lön.

Lönespecifikationen kan även fungera som ett alternativ till arbetsgivarintyg när du söker A-kassa, ett slags bevis på hur mycket du har fått i lön. Även andra myndigheter kan vilja se din lönespecifikation om du saknar andra intyg.

 

Vad gäller för den som inte får någon lönespecifikation?

Som sagt finns det tekniskt sett ingen lag på att arbetsgivare måste skicka ut en deklaration, så det är inte alla som får hem en.

Även om du inte får någon lönespecifikation av din arbetsgivare har du rätt att kräva ut dokumentation på hur mycket skatt arbetsgivaren betalat in för din räkning. Det finns lagar som reglerar arbetsgivarens ansvar att dokumentera vilka skatteavdrag som gjorts på din lön.

Detta är viktigt då skatteverket har rätt att kräva information om hur mycket skatt som dragits från din lön upp till sex år bakåt i tiden.

 

Vad bör en lönespecifikation innehålla?

Enligt skatteverket bör en lönespecifikation bland annat innehålla följande information:

  • Namn, adress och organisationsnummer till arbetsgivaren
  • Namn, adress och personnummer på den anställda
  • Bruttolön (lönen innan skatten dragits)
  • Nettolön (lönen efter att skatten dragits) samt utbetalningsdatum
  • Övertid, frånvaro, semesteruppgifter

 

Lönespecifikationen är en trevlig men också mycket användbar dokumentation som många svenskar får skickad till sig varje månad. Vi hoppas att den här artikeln har gjort det lite tydligare vad en lönespecifikation är och vad den är bra för!

Senaste publiceringarna i Jobbnytt

Visa fler artiklar