Sommarjobb för dig som är 15 år

Publicerat:

Lästid: 6 min

Sommaren är en tid för avkoppling och äventyr, men det kan också vara en perfekt möjlighet att tjäna lite extra pengar och skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet. För dig som är 15 år finns det många sommarjobb som kan vara intressanta. Den här artikeln ger dig tips och råd om sommarjobb för 15-åringar samt vad du kan förvänta dig när det gäller lön.

 

Vad kan man sommarjobba med som 15-åring?

 

1. Trädgårdsarbete

Trädgårdsarbete är ett populärt val för ungdomar. Att klippa gräs, rensa ogräs och vattna blommor är några av de vanligaste uppgifterna. Det är ett fysiskt arbete som håller dig utomhus och i rörelse, vilket är perfekt under sommarmånaderna. Många grannar och bekanta är villiga att betala för att få sin trädgård i ordning, vilket gör detta till ett lättillgängligt alternativ.

2. Husdjursskötsel

Att ta hand om husdjur är ett annat bra sommarjobb. Många familjer reser bort under sommaren och behöver någon som kan ta hand om deras husdjur. Det kan handla om att gå ut med hunden, mata katten eller ta hand om smådjur såsom kaniner och marsvin. Detta jobb kräver ansvar och noggrannhet, men är också väldigt givande för djurälskare.

3. Barnpassning

För den som gillar barn kan barnpassning vara ett perfekt sommarjobb. Föräldrar behöver ofta hjälp under sommarlovet när barnen är lediga från skolan. Som barnvakt kan du planera roliga aktiviteter och hjälpa till med enklare hushållssysslor. Det är ett ansvarsfyllt jobb som också kan vara mycket roligt.

4. Kiosker och caféer

Många kiosker och caféer anställer extra personal under sommaren för att hantera ökad kundtillströmning. Här kan du jobba med att sälja glass, läsk och snacks, eller hjälpa till i serveringen. Dessa jobb ger dig en bra inblick i servicebranschen och möjligheten att träffa många nya människor.

5. Utdelning av reklam och tidningar

Ett annat vanligt sommarjobb för ungdomar är att dela ut reklam och tidningar. Detta jobb innebär att du går eller cyklar runt i ett område och delar ut tidningar och reklam till hushåll. Det är ett arbete som kräver uthållighet och god fysik, men det ger också friheten att arbeta utomhus och bestämma ditt eget arbetstempo.

6. Lokalvårdare

Att arbeta som lokalvårdare på skolor, kontor eller andra arbetsplatser kan också vara ett bra sommarjobb. Arbetsuppgifterna inkluderar städning och ibland även enklare underhållsarbete. Detta jobb kan vara både fysiskt krävande och såklart även smutsigt, men det ger en god känsla av ansvar och passar den som gillar ordning och reda.

7. Parkarbetare

Många kommuner anställer ungdomar för att hjälpa till med underhåll av parker och offentliga områden under sommaren. Arbetsuppgifterna kan inkludera att rensa ogräs, plantera blommor, och hålla parkerna rena och välskötta. Detta jobb är perfekt för den som gillar att vara utomhus och bidra till en trevligare miljö för allmänheten.

8. Bärplockare

Under sommaren finns det ofta möjlighet att plocka bär såsom jordgubbar och blåbär. Detta jobb kan vara säsongsbetonat och kräver att du är tidigt uppe på morgonen. Betalningen kan vara baserad på mängden bär du plockar, vilket gör det till ett bra alternativ för den som är snabb och effektiv.

9. Butiksbiträde

Att arbeta i en butik är ett vanligt sommarjobb för ungdomar. Här kan du hjälpa till med att packa upp varor, stå i kassan, och assistera kunder. Det ger en bra inblick i detaljhandeln och kundservice.

10. Restaurangbiträde

Många restauranger anställer extra personal under sommaren för att klara av den ökade mängden kunder. Som restaurangbiträde kan du arbeta i köket med förberedelser eller servera mat till gäster. Detta jobb kan vara stressigt men ger värdefull erfarenhet av arbetslivet.

 

Hur hittar man ett sommarjobb?

 • Kontakter och nätverk: Använd dina personliga kontakter för att hitta sommarjobb. Prata med familj, vänner och grannar för att höra om de behöver hjälp eller känner någon som gör det. Många jobb förmedlas genom rekommendationer, så det kan vara till stor hjälp att sprida ordet om att du söker jobb.
 • Lokala företag och annonser: Besök lokala företag och hör om de behöver sommarhjälp. Många småföretag sätter upp anslag i sina butiker när de söker sommarvikarier. Du kan också hålla koll på lokala anslagstavlor och annonssidor på nätet.
 • Kommunens sommarjobb: Många kommuner erbjuder sommarjobb för ungdomar. Det kan vara arbete inom parkförvaltning, äldreomsorg eller administration. Besök din kommuns hemsida för att se vilka möjligheter som finns och hur du ansöker.
 • Digitala plattformar: Det finns flera digitala plattformar och webbplatser där du kan söka sommarjobb. Exempel på sådana sidor är Arbetsförmedlingen, Sommarjobb.se och olika bemanningsföretag som listar lediga jobb för ungdomar. Använd sökord såsom "sommarjobb 15 år" för att hitta relevanta annonser.

 

Vad tjänar man i lön när man sommarjobbar som 15-åring?

Lönen för sommarjobb varierar beroende på arbetsuppgifter och arbetsgivare. Generellt sett kan du förvänta dig en lön på mellan 50 och 100 kronor i timmen. Det är viktigt att känna till de lagstadgade rättigheterna och att alltid fråga arbetsgivaren om lön och anställningsvillkor innan du börjar jobbet.

 

Regler för sommarjobb för 15-åringar

Att arbeta som 15-åring innebär att det finns vissa regler och lagar som både arbetsgivare och arbetstagare måste följa. Dessa regler är till för att skydda ungdomar och säkerställa att de inte utsätts för farliga eller olämpliga arbetsförhållanden.

 • Arbetstider: Enligt Arbetsmiljölagen får ungdomar som är 15 år arbeta högst 7 timmar per dag och högst 35 timmar per vecka under skollov. Arbetstiderna måste vara förlagda mellan klockan 06:00 och 20:00. Det är viktigt att arbetsgivaren respekterar dessa tider för att säkerställa att ungdomar får tillräckligt med vila och återhämtning.
 • Arbetsuppgifter: Arbetsuppgifterna för 15-åringar får inte vara fysiskt eller psykiskt påfrestande. Det innebär att de inte får utföra tunga lyft, arbeta med farliga maskiner eller utsättas för stressiga situationer. Arbetsgivaren måste också se till att arbetsplatsen är säker och att det finns nödvändiga skyddsåtgärder.
 • Rättigheter och skyldigheter: Som 15-åring har du rätt till en säker arbetsmiljö och att få information om dina arbetsuppgifter och arbetsvillkor. Du har också skyldigheter att följa arbetsgivarens instruktioner och regler på arbetsplatsen. Det är viktigt att du känner till dina rättigheter och skyldigheter för att kunna arbeta på ett tryggt och ansvarsfullt sätt.

 

Tips för att få ut det mesta av ditt sommarjobb

 • Var noggrann och punktlig: Att vara pålitlig och skötsam är nyckeln till att göra ett bra intryck. Se till att komma i tid, utföra dina uppgifter noggrant och visa en positiv attityd. Detta kan leda till att du får fler arbetstillfällen i framtiden och goda referenser.
 • Lär dig nya färdigheter: Ett sommarjobb är en utmärkt möjlighet att lära sig nya färdigheter. Var öppen för att prova nya saker och ta initiativ. Ju mer du lär dig, desto mer värdefull blir din arbetslivserfarenhet.
 • Ha kul: Även om ett sommarjobb är ett ansvar, bör du också ha roligt. Njut av att träffa nya människor, utföra olika arbetsuppgifter och tjäna egna pengar. Ett positivt sinne gör arbetet mer givande.
 • Spara en del av din lön: Att börja spara tidigt är en bra vana. Sätt undan en del av din lön på ett sparkonto. Det kan vara till hjälp för framtida köp eller som en buffert. Dessutom är det en bra känsla att ha sparade pengar.

 

Vanliga frågor om sommarjobb för 15-åringar

 

Vad är det lägsta man kan tjäna på ett sommarjobb? 

Det varierar, men en rimlig lön för en 15-åring ligger oftast mellan 50 och 100 kronor i timmen. Lönen kan bero på arbetsuppgifter, arbetsgivare och geografisk plats.

Hur många timmar får man jobba som 15-åring? 

Enligt svensk laga får ungdomar mellan 13 och 15 år arbeta högst 7 timmar per dag och högst 35 timmar per vecka under skollov. Det är också viktigt att arbetsmiljön är säker och att arbetsuppgifterna inte är för tunga eller riskfyllda.

Behöver jag något särskilt tillstånd för att jobba? 

Nej, du behöver inte något särskilt tillstånd för att arbeta som 15-åring. Det är dock viktigt att arbetsgivaren följer arbetsmiljölagen och att du får rätt lön och arbetsvillkor.

Kan jag få jobb utan erfarenhet? 

Ja, många sommarjobb för 15-åringar kräver ingen tidigare arbetslivserfarenhet. Arbetsgivare förstår att du är ung och ny på arbetsmarknaden. Det viktigaste är att du visar att du är ansvarsfull och villig att lära dig.

Hur hittar jag annonser för sommarjobb? 

Kolla på anslagstavlor i ditt närområde, sök på internet och besök lokala företag för att fråga om de behöver sommarhjälp. Du kan också fråga vänner och familj om de känner till några lediga jobb.

Hur ska jag förbereda mig inför ett sommarjobb? 

Var noggrann med att förstå dina arbetsuppgifter och vilka förväntningar som ställs på dig. Se till att ha rätt kläder och utrustning om det krävs. Och kom ihåg att vara i tid och visa en positiv attityd.

 

Att arbeta under sommaren är en fantastisk möjlighet att lära sig mer om arbetslivet, tjäna egna pengar och förbereda sig för framtida yrken. Genom att välja ett sommarjobb som passar dig och dina intressen kan du få en rolig och givande sommar. Lycka till i ditt jobbsökande!

Senaste publiceringarna i Jobbnytt

Visa fler artiklar