18 sätt att tjäna extra vid sidan av jobbet

Publicerat:

Lästid: 6 min

Att hitta sätt att tjäna extra pengar kan vara en livräddare för många, oavsett om du är student, anställd eller bara vill öka dina inkomster. I den här artikeln går vi igenom olika metoder för att tjäna extra pengar vid sidan av jobbet, både online och i person.

 

Varför är det bra att tjäna extra pengar?

Att ha flera inkomstkällor är en smart strategi av flera skäl. För det första kan det ge ekonomisk trygghet genom att skapa en buffert för oväntade utgifter eller ekonomiska nedgångar. Dessutom kan det hjälpa dig att spara för framtida mål, som att köpa en bostad, finansiera en utbildning eller förbereda för pensionen.

Att tjäna extra pengar kan också ge dig möjlighet att investera i saker som förbättrar din livskvalitet, som att resa eller följa din passion.

 

Tjäna extra pengar vid sidan av jobbet

Att ha flera inkomstkällor blir allt vanligare och är ett effektivt sätt att öka din ekonomiska trygghet. Här är några sätt att tjäna extra pengar vid sidan av ditt huvudsakliga jobb.

 

Konsultarbete

Om du redan har en utbildning eller särskilda färdigheter kan du erbjuda konsulttjänster på din fritid. Här är några exempel på konsulttjänster:

 • Fotograf: Erbjud fotograferingstjänster för evenemang, porträtt eller produktfotografering.
 • Grafisk designer: Skapa logotyper, marknadsföringsmaterial och webbdesign för företag.
 • Filmklippare: Redigera videor för YouTube, företagsreklam eller privata evenemang.
 • Webbutvecklare: Bygg och underhåll webbplatser för småföretag och privatpersoner.
 • SEO-specialist: Hjälp företag att förbättra sina sökmotorrankningar och öka sin synlighet online.

Konsultarbete kan vara mycket lukrativt, särskilt om du är skicklig inom ditt område och kan leverera högkvalitativa tjänster. Många företag föredrar att anlita frilansare för att minska kostnaderna för fasta anställda, vilket öppnar upp möjligheter för dig att tjäna extra pengar.

 

Gruppträningsinstruktör

Älskar du träning och hälsa? Då kan du tjäna extra pengar som gruppträningsinstruktör på ett gym. Vissa gym erbjuder korta utbildningar som ger dig behörighet att hålla egna pass på kvällar och helger. 

Som gruppträningsinstruktör kan du inte bara tjäna extra pengar, utan också hålla dig i form och dela din passion för träning med andra.

 

Barnvakt eller hundvakt

Om du tycker om att ta hand om barn eller djur kan du tjäna extra pengar genom att vara barnvakt eller hundvakt. Du kan kontakta föräldrar eller djurägare i ditt område och erbjuda dina tjänster, antingen genom att prata med dem direkt eller dela ut/sätta upp flyers. Ett annat tips är att kolla om det finns några lokala facebookgrupper för hundägare och/eller småbarnsförädrar där du kan annonsera dina tjänster.

Att vara barnvakt eller hundvakt är flexibla jobb som kan anpassas efter ditt schema och dina preferenser. Dessutom kan du ofta få betalt direkt, och ibland även få dricks för väl utfört arbete.

 

Privatlektioner och läxhjälp

Om du är duktig på ett specifikt ämne kan du erbjuda privatlektioner eller läxhjälp till studenter. Detta kan vara särskilt lukrativt under tentamensperioder. Privatlektioner kan hållas hemma hos dig, hos eleven, eller online via länk. Det är ett utmärkt sätt att dela med dig av din kunskap och samtidigt tjäna extra pengar.

 

Tentamensvakt

Som tentamensvakt övervakar du studenter under tentor. Detta kräver ingen särskild utbildning och kan ge en bra timlön. Du kan ansöka om att bli tentamensvakt vid lokala skolor och universitet.

 

Statist eller modell

Att arbeta som statist i filmer eller som modell i reklamer kan ge bra betalt och är oftast inte tidskrävande. Det finns många casting- och modellagenturer där du kan registrera dig för att få information om kommande uppdrag. Ett exempel är statist.se där du kan lägga upp din information och söka till olika gig. Att delta i reklamfilmer eller fotosessioner kan vara ett roligt sätt att tjäna extra pengar.

 

Säsongsarbete

Säsongsarbete, såsom att arbeta på marknader, festivaler eller evenemang, kan ge snabb extra inkomst. Dessa jobb är ofta tillgängliga under specifika tider på året, såsom sommaren eller julen, och kan innebära allt från försäljning till logistikarbete.

 

Tjäna extra pengar online

Att arbeta hemifrån har blivit allt mer populärt och det finns många sätt att tjäna extra pengar utan att behöva lämna ditt hem.

 

Frilansa genom frilanshemsidor

Många företag söker efter frilansare för att utföra specifika uppgifter som de inte har resurser att hantera internt. Plattformar såsom Upwork, Freelancer och Fiverr gör det enkelt att hitta uppdrag som matchar dina färdigheter. Oavsett om du är bra på att skriva, designa, programmera eller något annat, finns det alltid någon som behöver din hjälp.

 

Betalda undersökningar

Ett kanske lite sämre betalt men väldigt enkelt och snabbt sätt att tjäna pengar är genom betalda undersökningar. Det finns flera olika webbplatser och även appar som betalar för att du deltar i marknadsundersökningar. Du kan registrera dig på flera olika plattformar för att maximera dina intäkter. Kom ihåg att vara selektiv och endast använda pålitliga webbplatser för att undvika bedrägerier.

 

Starta en blogg

Genom att starta en blogg om något du är passionerad för kan du tjäna pengar genom annonsering, sponsrade inlägg och affiliate-marknadsföring (alltså att du hänvisar till andra produkter och tjänster genom din blogg). Att blogga kräver tid och engagemang, men det kan vara mycket givande både ekonomiskt och personligt.

Genom att regelbundet publicera kvalitetsinnehåll och marknadsföra din blogg på sociala medier kan du bygga en trogen följarskara.

 

Copywriting

Många bloggare och webbplatser är villiga att betala för högkvalitativa artiklar som driver trafik. Konsten att skriva i reklamsyfte kallas ofta för copywriting. Om du är en bra skribent kan du erbjuda dina tjänster och tjäna extra pengar genom att skriva för andra. Detta kan inkludera allt från blogginlägg och artiklar till e-böcker och webbplatstexter.

 

Transkribering

Transkribering innebär att du omvandlar tal till text, exempelvis från intervjuer, föreläsningar eller möten. Detta arbete kräver noggrannhet och snabbhet och kan utföras helt hemifrån. Det finns många företag, organisationer, poddar och annat som behöver transkriberingstjänster.

 

Författare

Idag är det möjligt att publicera böcker själv utan att behöva gå via ett bokförlag. Du kan skriva och publicera e-böcker eller fysiska böcker och få betalt varje gång någon köper din bok. Plattformar som Amazon Kindle Direct Publishing gör det enkelt att nå en global publik. Oavsett om du skriver fiktion, faktaböcker eller guider, kan självpublicering vara en lönsam inkomstkälla.

 

Sälj dina bilder online

Om du gillar att fotografera kan du sälja dina bilder på webbplatser såsom Shutterstock och iStock. Ju fler bilder du laddar upp, desto mer pengar kan du tjäna. Kvalitet och originalitet är nyckelfaktorer för att lyckas inom denna bransch. Var noga med att följa webbplatsernas riktlinjer och optimera dina bilder med relevanta nyckelord för att öka deras synlighet.

 

Virtuell assistent

Många småföretag och entreprenörer behöver hjälp med administrativa uppgifter såsom e-posthantering, bokföring, schemaläggning och sociala medier. Som virtuell assistent kan du arbeta hemifrån och hjälpa dessa företag med deras dagliga verksamhet. Plattformar som Upwork kan hjälpa dig att hitta klienter som behöver dina tjänster.

 

Skapa en YouTube-kanal

Genom att skapa och publicera videor på YouTube kan du tjäna pengar på annonser, sponsringar och donationer från dina tittare. YouTube är en av de största plattformarna för innehållsskapare, och med rätt strategi kan du nå en global publik. För att lyckas behöver du skapa engagerande och högkvalitativa videor som intresserar din målgrupp.

Fundera: har du något specialintresse och nisch du kan rikta in din kanal på? Något du kan lära ut, skapa, diskutera?

 

Sälja handgjorda produkter

Om du är händig kan du skapa och sälja handgjorda produkter på plattformar som Etsy. Detta kan inkludera allt från smycken och kläder till konstverk och heminredning. Genom att skapa unika och högkvalitativa produkter kan du bygga ett varumärke och nå kunder över hela världen.

 

Online-kurser och webbinarium

Om du har kunskap inom ett specifikt område kan du skapa online-kurser eller hålla webbinarium och ta betalt för din expertis. Plattformar som Udemy och Teachable gör det enkelt att skapa och sälja kurser till en global publik. Genom att erbjuda värdefulla och pedagogiska kurser kan du bygga en passiv inkomstkälla.

 

Sammanfattning

Det finns många sätt att tjäna extra pengar, oavsett om du vill arbeta hemifrån, vid sidan av ditt jobb, snabbt eller online. Genom att använda din kreativitet och dina färdigheter kan du hitta den metod som passar dig bäst och öka dina inkomster. Här är en lista med några av de bästa sätten att tjäna extra pengar:

Extrajobb du kan göra på plats:

 • Konsultarbete: Fotograf, grafisk designer, filmklippare, webbutvecklare, SEO-specialist.
 • Träningsinstruktör: Hålla gruppträningspass på gym.
 • Barnvakt eller hundvakt: Ta hand om barn eller husdjur för extra inkomst.
 • Läxhjälp: Erbjuda privatundervisning i ditt favoritämne.
 • Tentamensvakt: Övervaka studenter under tentor.
 • Statist eller modell: Medverka i filmer och reklamer.
 • Säsongsarbete: Ta säsongsdrivna jobb under sommar och vinter.
 

Extrajobb du kan göra online:

 • Frilansa genom frilanshemsidor: Erbjud dina tjänster till företag genom olika frilanshemsidor.
 • Betalda undersökningar: Delta i marknadsundersökningar hemifrån.
 • Blogg: Starta en blogg och tjäna pengar på annonser och sponsrade inlägg.
 • Copywriting: Erbjud dina skrivtjänster till bloggare och webbplatser.
 • Transkribering: Omvandla tal till text från ljud- och videoinspelningar.
 • Författare: Skriva och publicera e-böcker eller fysiska böcker.
 • Sälj bilder online: Ladda upp och sälj fotografier på webbplatser som Shutterstock och iStock.
 • Virtuell assistent: Hjälp företag med administrativa uppgifter digitalt.
 • YouTube-kanal: Skapa och publicera videor och tjäna pengar på annonser och sponsringar.
 • Sälja handgjorda produkter: Skapa och sälj produkter på plattformar som Etsy.
 • Online-kurser och webbinarium: Skapa kurser eller håll webbinarium och dela med dig av din kunskap.
 

Genom att prova några av dessa metoder kan du hitta den bästa lösningen för dig och börja tjäna extra pengar redan idag. Det viktigaste är att vara proaktiv och utforska de möjligheter som passar dina intressen och färdigheter bäst. Lycka till med att tjäna extra pengar och uppnå dina ekonomiska mål!

Senaste publiceringarna i Jobbnytt

Visa fler artiklar