Välbetalda jobb som ingen vill ha

Publicerat:

Lästid: 4 min

När man söker jobb står man ofta och väger mellan två alternativ: att hitta ett jobb man kan få relativt snabbt eller att hitta ett jobb man kan tjäna bra med pengar på.

Vissa nöjer sig med ett jobb som ger lite mindre betalt då jobbet känns roligt och meningsfullt. Andra siktar in sig på jobb som betalar bra men där konkurrensen över jobben är högre och det kan ta tid att ta sig in på arbetsmarknaden.

Det finns dock jobb som har det bästa av båda världar, jobb där man får en hög lön och som också är enkla att få. Jobb som betalar bra men som ändå inte attraherar många arbetssökande. 
Att nischa sig mot ett sådant jobb är perfekt för den som både vill ha enkelt att hitta jobb och som vill ha hög lön.

 

7 jobb ingen vill ha

Vi har listat 7 jobb där konkurrensen är låg och som betalar bra, inklusive lönestatistik för varje jobb samt vilka nackdelar det finns som leder till att många inte är intresserade av jobbet. Läs vidare för att lära dig mer om jobben!

 

Sopbilsförare

Genomsnittlig lön: 30 100 kr

Som sopbilsförare kör man runt och samlar in avfall från privatpersoner, företag och avfallsstationer. Det är ett arbete som kräver god körkunskap och lastbilskörkort, oftast med C-behörighet.

Arbetet kan vara fysiskt krävande, särskilt vid lyftande och tömning av sopbehållare. Dessutom måste föraren vara beredd på att arbeta i alla väderförhållanden och på oregelbundna tider, inklusive tidiga morgnar eller sena kvällar.

Den kanske minst trevliga biten med att vara sopbilsförare är just att behöva handskas med ofta illaluktande och ofräscht avfall. Klarar man det finns dock goda möjliheter till jobb och en bra lön.

 

Avloppstekniker

Genomsnittlig lön: 29 700 kr

Avloppstekniker utför reparationer och underhåll av avloppssystem. Det är ett smutsigt och ibland obehagligt arbete som kräver teknisk expertis och förmåga att hantera olika verktyg och maskiner.

Arbetsmiljön kan vara trång och instabil, och arbetet kan involvera att arbeta i fuktiga och smutsiga förhållanden. Som avloppstekniker måste man kunna hantera att jobba i väldigt illaluktande miljöer, så jobbet är inte för den kräsmagade.

Kombinationen av en obekväm arbetsmiljö och brist på kompetens gör det relativt enkelt att få jobb som avloppstekniker.

 

Höghöjdsmontör

Genomsnittlig lön: 34 000 kr

Att vara höghöjdsmontör innebär att utföra arbete på betydande höjder, såsom installation och underhåll av master och antenner. Det är ett riskfyllt och krävande arbete som kräver starka säkerhetsåtgärder och även mod.

Arbetsmiljön är ofta instabil och vindkänslig då det ofta blåser starkt på höga höjder. På grund utav risken för fallolyckor har höghöjdsmontörer alltid ordentlig säkerhetsutrustning såsom säkerhetssele och lina.

Som höghöjdsmontär är det av naturliga anledningar viktigt att inte vara höjdrädd. Det är också viktigt att kunna hålla sig lugn och fokuserad under de pressade och obekväma förhållanden som mycket höga höjder ofta innebär.

 

Kriminaltekniker

Genomsnittlig lön: 37 000 kr

Kriminaltekniker samlar och analyserar bevis på brottsplatser. Det är ett krävande och ofta deprimerande arbete som kräver noggrannhet och tålamod.

Arbetsmiljön kan vara farlig och ibland traumatisk, med exponering för våldsbrott och blodspill. Dessutom kan arbetet kräva långa arbetstider och snabba svar på brottsutredningar.

Som kriminaltekniker behöver du vara tålig mot psykisk påfrestning och kunna hantera obehagliga scener, situationer och material.

 

Fiskare

Genomsnittlig lön: 25 000 kr

Fiskare arbetar på havet för att fånga fisk och andra marina organismer. Det är ett fysiskt krävande och farligt arbete som kräver styrka och uthållighet.

Arbetsmiljön kan vara oberäknelig med risk för dåligt väder och oväntade faror, särskilt ute på havet där oväder och storm kan innebära mycket höga vågor med sina medhörande risker för besättningen på båten. Havsfiske har sedan länge räknats som ett av de farligaste yrkena, både i Sverige och internationellt.

Dessutom innebär arbetet som fiskare ofta långa perioder ute till havs, borta från hemmet och familjen.

 

Oljeplattformsarbetare

Genomsnittlig lön: 62 000 kr

Att jobba på oljeplattform innebär för oss Svenskar oftast att man jobbar på en av Norges många oljeplattformar. Oljeplattformarnas funktion är att borra efter olja långt ner i marken under havet.

På plattformen kan du till exempel utföra underhållsarbete, jobba med borrningsaktiviteten som borrare eller borrdäcksarbetare, eller till och med jobba som kock eller sjuksköterska.

Att jobba på oljeplattform är ett farligt och isolerat arbete som kräver strikt efterlevnad av säkerhetsföreskrifter. Arbetsmiljön kan vara ogästvänlig med svåra väderförhållanden och hög risk för olyckor och skador.

Precis som för fiskare måste oljeplattformsarbetare vara ute till havs långa perioder, ofta flera veckor. Bonusen är dock att man när man kommer hem har ledigt flera veckor.

 

Renhållningsarbetare

Genomsnittlig lön: 30 000 kr

Som renhållningsarbetare arbetar man på en soptipp eller deponi och sorterar och hanterar avfallsmaterial.

Det är ett fysiskt krävande och obehagligt arbete som kan innebära exponering för farliga kemikalier och otrevliga lukter. Arbetsmiljön kan vara smutsig och ogästvänlig med risk för skadedjur och andra hälsorisker.

Renhållningsarbete liknar sopbilsförare och avloppstekniker i listan när det kommer till arbetets mindre attraktiva egenskaper, men för den som inte är så kinkig när det kommer till att hantera avfall kan man ofta snabbt hitta ett jobb med schysst lön.

 

Stora möjligheter för den som klarar av jobbet

Det finns såklart många fler jobb som människor av olika anledningar inte vill ha, men den här listan ger dig några områden att utforska vidare.

För den som är beredd att acceptera obekvämligheter som får andra att rygga tillbaka finns det inom dessa branscher goda möjligheter att både hitta ett jobb snabbt och dessutom få en bra lön.

Har du en mage av stål, är psykiskt tålig, vågar klättra högre än någon annan eller är villig att spendera långa perioder ute till havs finns stora möjligheter att hitta ett jobb som ingen annan vill ha!

Senaste publiceringarna i Jobbnytt

Visa fler artiklar