CNC-operatör lön: 34 400 kr

Den genomsnittliga lönen för en CNC-operatör ligger på 34 400 kr i månaden.

CNC-operatörer är specialiserade på att använda datorstyrda maskiner för att skapa precisionsdelar och komponenter. Du kan arbeta med olika typer av maskiner för svarvning, borrning eller fräsning, beroende på behoven inom din arbetsplats. Dina uppgifter kan variera från att rigga maskiner till att självständigt programmera och läsa ritningar, beroende på din kompetensnivå och arbetsplatsens krav. CNC-operatör tillhör yrkeskategorin Maskinoperatörer (genomsnitt av olika inriktningar).

Som CNC-operatör behöver du ha god teknisk förståelse och kunskap om maskinernas funktioner samt förmågan att läsa och tolka ritningar. Noggrannhet och precision är avgörande för att uppnå hög kvalitet på de producerade detaljerna. Flexibilitet är också viktigt då du kan behöva hantera olika typer av maskiner och arbetsuppgifter.

Dessutom krävs det problemlösningsförmåga och snabbtänkthet för att kunna lösa eventuella tekniska problem som kan uppstå under produktionen. Förmågan att arbeta under tryck och hantera flera uppgifter samtidigt är också värdefulla egenskaper för en CNC-operatör.

 

Hur svårt är det att få jobb?

Med den ökande globala konkurrensen inom tillverkningsindustrin är efterfrågan på kvalificerad personal, inklusive CNC-operatörer, hög. Arbetsmarknadsprognoser från Arbetsförmedlingen visar att möjligheterna till anställning för utbildade CNC-operatörer är mycket goda, både idag och om två år.

 

Hur blir man CNC-operatör?

Det finns flera vägar för den som vill bli CNC-operatör. En bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Industritekniska program eller motsvarande utbildning på Komvux. Påbyggnadsutbildningar erbjuds även inom yrkeshögskolan eller som fortbildning, ofta betald av arbetsgivaren.

Lönestatistiken är tagen direkt från SCB. Individuella löner kan skilja sig åt beroende på erfarenhet, ålder, utbildning och andra faktorer.

Vill du ha hjälp att hitta jobb som CNC-operatör? Skriv in dig i vår talangpool!

Hjälp mig hitta jobb

Lediga jobb inom yrket CNC-operatör