7 utbildningar som leder till jobb

Publicerat:

Lästid: 2 min

Antagningsperioden till högskolan hösten 2024 har precis stängt, och nu börjar för många en lång och nervös väntan på beskedet som kommer i juli.

För dig som missade att söka finns det dock fortfarande möjligheter. Många utbildningar öppnar nämligen för sen anmälan, så du kan fortfarande ha möjlighet att söka en utbildning även efter sista anmälningsdag.

När sen anmälan öppnar är olika beroende på skolor. En del öppnar redan dagen efter sista anmälningsdagen, medan andra väntar tills första antagningsbeskedet kommit 11 juli. Du kan se alla utbildningar samt om och när de öppnar för sen anmälning på antagning.se.

Men vad ska man välja för utbildning? Som tur är har Arbetsförmedlingen kommit ut med statistik som ger dig lite hjälp på traven. De har listat 7 utbildningar där möjligheten till jobb efter avklarad utbildning är höga. I det här fallet är det baserat på vilka yrken som förväntas ha goda jobbmöjligheter år 2026, alltså två år fram i tiden.

 

Lista över utbildningar med goda jobbmöjligheter

  • Mjukvaru- och systemutvecklare
  • Specialistläkare
  • Tandläkare
  • Sjuksköterska
  • Förskollärare
  • Lärare i yrkesämnen
  • Ingenjörer och tekniker inom elektroteknik/maskinteknik

 

Som vi kan se domineras listan av yrken inom främst sjukvård och IT. Dessa två ämnen är väldigt vanliga och utbildningar erbjuds på de flesta större högskolor och universitet i landet. Det förutspås även att det kommer finnas ett stort behov av utbildade lärare i framtiden.

Att välja en utbildning som har goda chanser att leda till jobb är en väldigt smart strategi för dig som står utan arbete. Genom att utbilda dig inom ett bristyrke gör du dig själv till en värdefull och attraktiv resurs på arbetsmarknaden.

Många av dessa yrken har dessutom goda möjligheter till en hög lön, särskilt om det råder kompetensbrist inom området. När många arbetsgivare tävlar om samma arbetssökare blir det enklare att förhandla fram en bra lön.

Så vad väntar du på? Kika runt bland de olika universiteten och se om några intressanta utbildningar öppnar för sen anmälan. Det kan bli startskottet för din nya karriär!

Senaste publiceringarna i Jobbnytt

Visa fler artiklar