Hur säger man upp sig? Tips och exempel

Publicerat:

Lästid: 6 min

Att säga upp sig från sitt jobb kan vara ett stort och känslosamt beslut. Oavsett om du är missnöjd med din nuvarande arbetsplats, har fått ett bättre jobberbjudande eller behöver en förändring i livet, är det viktigt att genomföra din uppsägning på ett professionellt och respektfullt sätt.

I denna artikel kommer vi att gå igenom hur du säger upp dig, vad ett uppsägningsbrev bör innehålla och ge exempel på hur du kan formulera ditt brev.

 

Varför är ett bra uppsägningsbrev viktigt?

Ett välskrivet uppsägningsbrev kan göra stor skillnad för hur du lämnar din nuvarande arbetsplats. Det hjälper till att bevara professionella relationer, säkerställer en smidig övergång och kan vara avgörande för att få goda referenser i framtiden.

Genom att använda en bra uppsägningsmall kan du säkerställa att du inte missar några viktiga punkter.

 

Förberedelser inför din uppsägning

Innan du säger upp dig är det viktigt att du är väl förberedd. Här är några steg du kan ta för att få allt att gå så smidigt som möjligt:

  • Läs igenom ditt anställningsavtal: Kontrollera uppsägningstiden och eventuella andra villkor som gäller vid uppsägning.
  • Planera ditt samtal med chefen: Förbered vad du ska säga och välj en lämplig tidpunkt att informera din chef om ditt beslut.
  • Förbered ett uppsägningsbrev: Ett skriftligt uppsägningsbrev är ett formellt krav hos många arbetsgivare och kan användas som bevis på att du sagt upp dig.

 

Uppsägningsbrev mall

När du skriver ditt uppsägningsbrev är det viktigt att vara tydlig och professionell. Här är en mall för uppsägningsbrev som du kan använda som utgångspunkt:

 

[Chefens namn]

[Företag]

 

[För- och efternamn]

[Din adress och ort]

[Din e-postadress]

[Telefonnummer]

 

Bästa [Arbetsgivarens namn],

Jag vill härmed formellt säga upp min anställning som [din befattning] på [företagets namn]. Min sista arbetsdag kommer att vara [datum], i enlighet med min uppsägningstid på [antal veckor/månader].

Jag är tacksam för de möjligheter jag fått och för allt jag har lärt mig under min tid på företaget. Jag kommer att göra mitt bästa för att säkerställa en smidig övergång och överlämning av mina arbetsuppgifter.

Tack för förståelsen och för den tid jag har fått vara en del av ert team.

Med vänliga hälsningar,

[För- och efternamn]

[Dagens datum]

 

Tips för att säga upp sig på ett professionellt sätt

1. Informera din chef personligen

Det är alltid bäst att informera din chef om ditt beslut att säga upp dig innan du lämnar in ditt uppsägningsbrev. Detta visar respekt och ger dig möjlighet att förklara dina skäl personligen.

2. Var tydlig och direkt

Var tydlig med ditt beslut att säga upp dig och specificera ditt sista arbetsdatum. Detta minskar risken för missförstånd och hjälper arbetsgivaren att planera för din avgång.

3. Håll en positiv ton

Även om du lämnar ditt jobb på grund av missnöje, försök att hålla en positiv och tacksam ton i ditt uppsägningsbrev. Detta kan bidra till att bevara en god relation med din arbetsgivare och kollegor.

4. Var beredd på en motreaktion

Din chef kan bli förvånad, besviken eller arg över din uppsägning. Var beredd på olika reaktioner och försök att hålla dig lugn och professionell under samtalet.

5. Erbjud dig att hjälpa till med övergången

Visa att du vill underlätta övergången genom att erbjuda dig att hjälpa till med att träna upp din efterträdare eller att avsluta pågående projekt.

 

Fler exempel på uppsägningsbrev

Här är några fler exempel på hur du kan formulera ditt uppsägningsbrev beroende på situation.

 

Exempel 1: Uppsägningsbrev på grund av nytt jobberbjudande

[Chefens namn]

[Företag]

 

[För- och efternamn]

[Din adress och ort]

[Din e-postadress]

[Telefonnummer]

 

Bästa [Arbetsgivarens namn],

Jag skriver för att formellt säga upp min anställning som [din befattning] på [företagets namn], med verkan från och med [sista arbetsdagen]. Jag har accepterat ett nytt jobberbjudande och ser fram emot nya utmaningar.

Jag vill tacka för de möjligheter jag har fått här och uppskattar allt stöd jag har fått från kollegor och ledning. Jag kommer att göra mitt yttersta för att säkerställa en smidig övergång och överlämning av mina arbetsuppgifter.

Tack för förståelsen.

Med vänliga hälsningar,

[För- och efternamn]

[Datum]

 

Exempel 2: Uppsägningsbrev på grund av personliga skäl

[Chefens namn]

[Företag]

 

[För- och efternamn]

[Din adress och ort]

[Din e-postadress]

[Telefonnummer]

 

Bästa [Arbetsgivarens namn],

Jag skriver för att meddela att jag säger upp min anställning som [din befattning] på [företagets namn], med verkan från och med [sista arbetsdagen]. Beslutet är baserat på personliga skäl som kräver min omedelbara uppmärksamhet.

Jag är tacksam för den tid jag har fått arbeta här och uppskattar allt stöd jag har fått under min anställning. Jag kommer att göra mitt bästa för att säkerställa en smidig övergång och överlämning av mina arbetsuppgifter.

Tack för förståelsen.

Med vänliga hälsningar,

[För- och efternamn]

[Datum]

 

Exempel 3: Uppsägningsbrev utan närmare förklaring

[Chefens namn]

[Företag]

 

[För- och efternamn]

[Din adress och ort]

[Din e-postadress]

[Telefonnummer]

 

Bästa [Arbetsgivarens namn],

Jag skriver för att formellt säga upp min anställning som [din befattning] på [företagets namn], med verkan från och med [sista arbetsdagen].

Jag är tacksam för de möjligheter jag har fått här och för allt jag har lärt mig under min tid på företaget. Jag kommer att göra mitt bästa för att säkerställa en smidig övergång och överlämning av mina arbetsuppgifter.

Tack för förståelsen.

Med vänliga hälsningar,

[För- och efternamn]

[Datum]

 

Vanliga frågor och svar om uppsägning

Hur lång är uppsägningstiden?

Uppsägningstiden varierar beroende på ditt anställningsavtal och eventuella kollektivavtal. Vanligtvis ligger uppsägningstiden mellan en och tre månader, men det kan variera. Kontrollera alltid ditt anställningsavtal för att vara säker.

Kan jag säga upp mig med omedelbar verkan?

I de flesta fall är det inte möjligt att säga upp sig med omedelbar verkan utan att bryta mot anställningsavtalet. Om du har mycket goda skäl, som hälsoproblem eller allvarliga arbetsmiljöproblem, kan det vara möjligt att förhandla om en tidigare avslutning av anställningen.

Vad händer om jag inte följer uppsägningstiden?

Om du inte följer uppsägningstiden kan det leda till negativa konsekvenser, som att du blir skyldig arbetsgivaren ersättning för utebliven arbetstid. Det kan också påverka dina framtida referenser negativt.

Behöver jag lämna ett skriftligt uppsägningsbrev?

Ja, ett skriftligt uppsägningsbrev är oftast ett krav hos arbetsgivare och kan fungera som bevis på att du sagt upp dig. Det hjälper också till att klargöra viktiga detaljer som ditt sista arbetsdatum.

Kan jag ångra min uppsägning?

Det är möjligt att ångra sin uppsägning, men det är upp till arbetsgivaren att besluta om de vill acceptera din återgång till tjänsten. Om du överväger att ångra din uppsägning, tala med din chef så snart som möjligt.

 

Genom att följa dessa tips och använda en uppsägningsmall kan du säkerställa att din uppsägning hanteras på ett professionellt sätt. Oavsett orsaken till din uppsägning är det viktigt att lämna din arbetsplats med integritet och respekt för att bevara goda relationer och möjligheter för framtiden.

Senaste publiceringarna i Jobbnytt

Visa fler artiklar