Så funkar teambuilding – metoder och exempel

Publicerat:

Lästid: 4 min

Att samla ett gäng med människor och förvandla dem till ett välfungerande team är en konst, och teambuilding är penseln. Många ser kanske teambuilding som en rad övningar som mest känns som något HR hittat på, men rätt utfört kan det faktiskt göra underverk.

Oavsett om teamet är nytt, har arbetat ihop i åratal eller behöver en nystart kan teambuilding få gruppen att må bättre tillsammans, tänka friare och prestera på topp.

Men vad innebär teambuilding egentligen, och hur kommer man igång på ett sätt som känns både roligt och meningsfullt?

Här går vi igenom grunderna, visar varför teambuilding är viktigt, och ger exempel på aktiviteter som stärker lagkänslan utan att kännas påtvingade. Hitta inspiration och börja skapa ett team som fungerar – och har roligt ihop på köpet!

 

Vad är teambuilding och varför är det viktigt?

Teambuilding är, enkelt uttryckt, aktiviteter som stärker gemenskapen i en grupp. Det handlar om att bygga upp lagkänsla genom att skapa en trygg miljö där alla kan bidra med sina bästa sidor. När medarbetare lär känna varandra på en djupare nivå än enbart arbetsuppgifter skapas förtroende och en känsla av att man delar samma mål.

En grupp som fungerar väl har lättare att hantera både vardagens utmaningar och större förändringar. Att förstå varandras styrkor och svagheter gör det lättare att kommunicera, lösa problem och nå mål tillsammans. Dessutom minskar det risken för konflikter.

En stor fördel med teambuilding är också att det ger gruppen en chans att ladda om och fylla på med energi – något som påverkar både produktiviteten och stämningen på jobbet. 

För den som arbetar på en dynamisk arbetsplats är möjligheterna många, och med lite tanke bakom kan man hitta precis rätt aktivitet för sitt team. Alla behöver inte älska att tävla eller klättra i träd, men de flesta uppskattar en paus från vardagen där man gör något helt annat tillsammans. 

 

Teambuilding för olika mål och behov

Det fina med teambuilding är att det kan anpassas helt efter gruppens behov. En aktivitet kan vara allt från en kort isbrytare för en ny grupp, till en längre workshop om företagets vision.

För att få ut så mycket som möjligt kan det vara bra att först fundera på vad målet är:

  • Vill ni förbättra kommunikationen? Då kanske en aktivitet som låter alla uttrycka sig och lyssna på varandra passar.
  • Behöver ni nya idéer? En workshop där alla får brainstorma eller presentera kreativa förslag kan skapa energi.
  • Vill ni bara ha kul? En trivsam aktivitet utanför jobbet kan vara ett utmärkt sätt att ladda om och koppla bort arbetsrelaterade tankar för en stund.

Det viktigaste är att anpassa aktiviteten efter teamets karaktär och dynamik. En grupp med många introverta kan till exempel uppskatta något stillsamt som en picknick eller stadsvandring mer än en högljudd femkamp.

Är det däremot en tävlingsinriktad grupp kanske ni kan utmana varandra i ett escape room eller en bowlingturnering. 

 

Exempel på teambuilding-aktiviteter

Här kommer några konkreta exempel på teambuilding-aktiviteter som har testats och uppskattats av team på alla möjliga typer av arbetsplatser. Tänk på att aktiviteterna kan anpassas efter storlek, budget och tillfälle.

1. Klassisk fika med twist

Det enkla är ofta det mest effektiva. Boka in en regelbunden fikastund, men med en tvist! Varje gång kan någon i teamet ta med något hembakat, berätta om en hobby eller kanske sätta ihop en frågesport på temat "Vem sa vad?". En avslappnad fika är ett bra sätt att lära känna varandra och få igång samtal utan press.

2. Kreativ workshop eller hackathon

För team som behöver tänka nytt är ett hackathon en utmärkt aktivitet. Dela upp teamet i mindre grupper och ge dem en tidsbegränsad utmaning att lösa, till exempel "Hur kan vi förenkla onboarding-processen?" eller "Vilka idéer har vi för nästa års julkampanj?" Denna typ av teambuilding är perfekt för att samla in nya idéer och väcka engagemang. 

3. Lär känna varandra med "Två sanningar och en lögn" 

Ett kul och snabbt sätt att bryta isen! Varje deltagare får berätta tre saker om sig själv – två sanna och en falsk. Resten av gruppen får gissa vad som är lögn. Det här är en lätt aktivitet som skapar många skratt och hjälper teamet att få en inblick i varandras personligheter. 

4. Naturupplevelser och motion 

Att komma ut i naturen är ett utmärkt sätt att bryta vardagsmönstret. Det kan vara en enkel vandringstur med fika, eller något mer utmanande som mountainbike eller kajakpaddling. Genom att vara ute skapas ett naturligt fokus på samarbete, och upplevelser i naturen tenderar att stärka gruppens band på ett avslappnat sätt. 

5. Besök en annan avdelning 

För att stärka samarbete över avdelningsgränser kan ett studiebesök vara perfekt. Besök ett annat team eller en annan avdelning och låt dem visa upp sina rutiner och arbetssätt. Det ger insikter och nya perspektiv som ni kan ta med er tillbaka, och hjälper till att öka förståelsen för olika delar av företaget. 

6. Avkopplande aktivitet: Spa-dag eller massage 

Vill ni belöna teamet efter en intensiv period? Då kan en avkopplande spa-dag, massage eller liknande vara en fin gest som ger alla chansen att slappna av. En välbehövlig paus stärker inte bara lagandan utan visar också uppskattning och omsorg för gruppen. 

7. Utmanande escape room 

För en energifylld och interaktiv upplevelse är ett besök till ett escape room svårt att slå. Där får teamet samarbeta under tidspress för att lösa pussel och ledtrådar. Det är en engagerande aktivitet som både kräver och bygger upp starkt samarbete – och inte minst blir det många historier att skratta åt efteråt.

 

Att välja rätt aktivitet för din grupp

Att hitta rätt teambuilding kan kräva några försök. Tänk på att det inte handlar om att alla ska älska aktiviteten, utan om att skapa en gemensam upplevelse där alla har något att bidra med.

Ett tips är att börja med att fråga teamet vad de tycker skulle vara intressant eller roligt att göra – engagemanget blir större när alla känner att de har en röst i valet.

Vill du ha en arbetsplats där teamet inte bara fungerar bra utan trivs och mår bra tillsammans? Då är teambuilding ett utmärkt verktyg.

Att stärka teamet är en investering, och om du själv är på jakt efter en arbetsplats där gemenskap värderas högt kan vår talangpool vara ett bra första steg mot att hitta rätt. Vi samlar individer med driv och ambition som söker arbetsplatser där samarbete och lagkänsla är prioriterat.

Att ha kontinuerliga teambuilding-aktiviteter är ett sätt att hålla gnistan vid liv i teamet och bygga en stark grund för framtida utmaningar. En arbetsplats där man känner varandra och delar glädje, framgångar och motgångar är en plats där människor vill stanna och utvecklas.

Och i slutändan är det ju det som är meningen med teambuilding – att skapa en arbetsmiljö där teamet fungerar och mår bra, varje dag.

Senaste publiceringarna i Jobbnytt

Visa fler artiklar